ПоддержатьУкраїнська

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов зустрівся з Головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер

StopCor
StopCor

StopCor

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов зустрівся з Головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов провів зустріч з Головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер. Сторони обговорили план подальшого співробітництва та координації спільних дій для реагування на порушення прав людини під час збройного конфлікту на Сході України.

За словами Гюндуза Мамедова, Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора регулярно вивчає доповіді Моніторингової місії ООН та реагує на факти порушень, зафіксованих на окупованих територіях Криму та Донбасу. Так, у 2020 році було зареєстровано 9 кримінальних проваджень. Зокрема, мова йде про факти обстрілів житлових будинків, загибелі та поранень місцевих мешканців, а також катувань в місцях незаконного позбавлення волі. За весь час збройної агресії органами прокуратури було встановлено 160 таких катівень, де утримувалось понад 3,5 тисячі українських військовослужбовців та цивільних.

Матільда Богнер проінформувала про підготовку тематичної доповіді Mісії, що стосуватиметься свавільних затримань, катувань та жорстокого поводження, в тому числі сексуального насильства, по обидва боки від лінії зіткнення з 2014 року. Загалом Місія задокументувала близько 1 тисячі таких випадків, які будуть проаналізовані в доповіді.

Нагадаємо, Моніторингова місії ООН в Україні була створена у березні 2014 року з метою спостереження та звітування про ситуацію з правами людини в Україні. Особлива увага приділяється ситуації на сході України та у Криму.

Другие новости