ПоддержатьУкраїнська

Згоріли живцем: на Житомирщині горе-матір спалила себе та дитину

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Згоріли живцем: на Житомирщині горе-матір спалила себе та дитину

Страшна трагедія в одному з сіл Овруцького району Житомирської області. У пожежі загинули жінка та її семирічна дитина. Місцеві обурені: соціальні служби роками воліли не бачити проблеми у неблагополучній родині з матір’ю-п’яничкою.

На Овруччині в пожежі загинули мати та дитина Фото: ГУ ДСНС в Житомирській області

Пожежа в приватному будинку в селі Велика Фосня Овруцької ОТГ на Житомирщині унесла життя 32-річної жінки та її семирічної доньки. Трагедія сталась увечері напередодні Водохрещі, 19 січня. За попередньою версією слідства, причиною загоряння дерев’яного будинку став недопалок.

Про це повідомили в Овруцькому відокремленому підрозділі ВГО «Стоп корупції».

«19 січня о 21:52 на пункт зв'язку 12 державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення про пожежу в одноповерховому житловому будинку в с. Велика Фосня Овруцької територіальної громади Коростенського району.

По прибуттю рятувальників вогнем було охоплено дах помешкання по всій площі – 50 кв. м. Полум’я поширилося на господарську будівлю, розташовану поруч. Під час ліквідації пожежі в будинку виявлено тіла двох осіб без ознак життя – 32-річної власниці та її 7-річної доньки», — йдеться у повідомленні ДСНС Житомирської області.

За інформацією свідків, мати зловживала алкоголем.

Утім, ані місцевий староста, ані соціальні служби ОТГ не зробили нічого, аби захистити дитину, що жила з матір’ю-п’яничкою – кажуть активісти.

«Будемо порушувати це питання на сесії Овруцької ОТГ 25 січня. Усі бачили, що сім’я неблагополучна. Мали б установити контроль за родиною. Зрештою, вилучити дитину. Це, принаймні, могло б врятувати дівчинці життя!

Чому нічого не робили соціальні служби? Куди дивився староста, який більш як 20 років був головою села? Усі мають відзвітувати, щоб такі трагедії в ОТГ не повторювались!» — каже депутат Овруцької міськради й очільник Овруцького відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Петро Левківський.

У службі у справах дітей Овруцької міської ради «СтопКору» повідомили, що у них не було вагомих причин позбавляти матір батьківських прав.

«Родина перебувала на обліку служби як така, що потрапила у скрутні обставини. Дівчинка фактично жила весь час у бабусі – матері чоловіка. Родичі не хотіли ініціювати позбавлення матері батьківських прав. Наша служба тричі за рік навідувалася до цієї родини, є акти обстеження. Там не те щоб зовсім жахливі умови були. І мати, коли не пиячила, нормальною була...

Нами вже і прокуратура цікавилася. Ну, ми ж не можемо бути одночасно у всіх старостинських округах, цілодобово проводити рейди. У служби на обліку 249 дітей  ОТГ», — пояснює керівниця служби у справах дітей Овруцької міськради Марина Нестеренко.

Вона розповіла, що вихованням дівчинки займався батько та його мати, у якої дитина і жила постійно. Утім, зараз бабуся захворіла на ковід, і школярка гостювала у мами. Того трагічного вечора батько мав уже забрати дитину та відвезти до бабусі, але вона попросилася лишитися до ранку…

На переконання Петра Левківського, ця трагедія – ще одне жахливе свідчення системної кризи в гуманітарній сфері керівництва об’єднаної територіальної громади. Адже некомпетентність і бездіяльність управлінців місцевого рівня призводить до хаосу в житті громади.

Нагадаємо:

  •  Як раніше повідомляли представники Овруцького відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції», на грудневій сесії Овруцької міськради депутати й активісти звинуватили заступницю міського голови з гуманітарних питань Ірину Дєдух у неналежно проведеній перевірці щодо можливого розбещення дитини в одній зі шкіл ОТГ. Посадовиця відзвітувала, що розбещення не виявлено, і звинуватила дитину у брехні. А також публічно оголосила прізвище, ім’я дитини та її медичний діагноз. А отже — розголосила приватну інформацію. Це викликало обурення громадськості. Ірину Дєдух тоді не звільнили – забракло голосів депутатів, бо більшість – її однопартійці.  Натомість обранці підтримали пропозицію про скорочення її посади. Заступниця мера з гуманітарних питань працює до 25 лютого.
  • Також «СтопКор» повідомляв, що суд визнав фальсифікації під час проведення конкурсу на посади директорів шкіл в Овруцькій ОТГ. Житомирський адміністративний суд визнав протиправним рішення конкурсної комісії Овруцького виконкому. Кандидатам неправомірно відмовили в участі у відкритому конкурсі на заміщення посади директора школи на Житомирщині. Про це повідомили в Овруцькому регіональному підрозділі ВГО «Стоп корупції».
  • Як повідомляв «СтопКор», улітку 2021 року на Овруччині пройшли конкурси на посади директорів освітніх закладів. За заявами активістів і освітян, конкурси були сфальсифіковані. Тоді від участі відсторонили кількох претендентів під надуманими приводами.

Другие новости

Стало известно, на какую сумму ущерб нанесли вражеские обстрелы энергетике Украины

Стало известно, на какую сумму ущерб нанесли вражеские обстрелы энергетике Украины

Основные повреждения вследствие массированных атак получили объекты тепловой и гидрогенерации, а также системы передачи электроэнергии

Британская разведка: Россия готовит первую мобилизацию на оккупированной части Запорожской области

Британская разведка: Россия готовит первую мобилизацию на оккупированной части Запорожской области

По мнению специалистов, российская мобилизация в этом регионе будет ограничена, потому что многие выехали из Запорожской области.