ПоддержатьУкраїнська

Міжнародна боротьба з українською корупцією: львівський активіст завітав до поліції в Європі

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Міжнародна боротьба з українською корупцією: львівський активіст завітав до поліції в Європі

Міжнародний антикорупційний досвід отримує львівський активіст і журналіст «Стоп корупції» Віктор Палас. Він інспектує європейські країни та перевіряє готовність іноземних правоохоронців реагувати на заяви українських громадян. Зокрема, щодо випадків корупції в Україні.

 Львівський стопкорівець Віктор Палас відвідав поліційний відділок у Румунії Фото: СтопКор

У межах впровадження нових механізмів громадської діяльності в сфері боротьби з корупцією представник львівського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Віктор Палас днями відвідав Румунію і Сербію. В обох європейських країнах він звертався до правоохоронних органів із запитом.

Подробиці щодо міжнародного експерименту Палас оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці.

«Раніше я подав заяви до 12 європейських країн щодо випадків корупції в Україні та бездіяльності українських правоохоронців, які відмовляються реєструвати мої заяви. Дві країни відреагували. Решта – не надіслали жодної відповіді. Серед них – Румунія та Сербія. Тому я вирішив звернутися до правоохоронців цих країн із офіційним запитом і поцікавитись, що зроблено щодо моєї заяви та чому мені не повідомляють про перебіг справи», — пояснює активіст.

2019 року він подав заяву про злочин в Україні, а саме – бездіяльність правоохоронців, прокурорів, суддів та інших українських посадовців, які не хотіли реєструвати  його заяву.

«Звернення до правоохоронних органів саме на вашій території було продиктовано тим, що на території України журналісту Віктору Паласу було неодноразово відмовлено у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі поданого ним повідомлення про вчинення кримінального правопорушення. Вважаємо цілком імовірним, що відмова у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань була викликана надзвичайно високим рівнем корупції у правоохоронних органах. Такий же рівень корупції в українських прокуратурах та судах не дозволить належним чином відреагувати на вищезазначене кримінальне правопорушення в Україні», — зазначено в заяві.

Юристи «Стоп корупції» допомогли підготувати запити до європейських правоохоронців про долю поданої два роки тому заяви. Запити були перекладені англійською мовою та зареєстровані у вихідній документації організації.

Із запитом Віктор Палас зайшов до відділку поліції міста Ают у Румунії. Утім, місцеві правоохоронці дуже здивувались ініціативі українського активіста та під різними приводами не погоджувалися реєструвати заяву у паперовому вигляді. Один з офіцерів порадив львівському стопкорівцю звертатися до електронної реєстрації запитів на сайті поліції Румунії.

 Український активіст звертається до поліції європейських країн щодо бездіяльності українських правоохоронців, прокурорів і суддів  Фото: СтопКор

Така ж доля спіткала запит до сербських правоохоронців, підготовлений стопкорівцями.

У місцевому відділку поліції сербського міста Кладово спроба подати документи теж не завершилась успіхом.

Утім, львівський борець із корупцією відступати не планує.

«Думаю, буду подавати запити через сайти поліції європейських країн. Це один спосіб. І другий – це звертатись із запитом до європейських країн через українське Міністерство закордонних справ», — поділився Віктор Палас своїми планами.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв «СтопКор», у вересні 2021 року Віктор Палас звернувся з аналогічним запитом до відділу поліції в Угорщині, місті Дебрецен. Там його візит і прохання зареєструвати запит спричинили паніку в поліційному відділку.
  • Також зазначимо, що Віктор Палас, імовірно, першим в Україні на початку 2019-го спробував звернутися з заявою про злочин українського чиновника до правоохоронної системи європейської країни. У результаті – за рішеннями європейських правоохоронних органів Генеральна прокуратура України відкрила декілька кримінальних проваджень щодо злочинів посадових осіб держави Україна.

Другие новости