ПоддержатьУкраїнська

Відкритість самоврядування: активісти у Радомишлі перевірили доступ до місцевої влади

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Відкритість самоврядування: активісти у Радомишлі перевірили доступ до місцевої влади

Активіст перевірив рівень відкритості органів самоврядування в Радомишлі. У рамках громадської ініціативи із перевірки рівня відкритості влади на місцях активіст «Стоп корупції» завітав до міської ради Радомишля на Житомирщині.  Антикорупціонеру вдалося без попередження потрапити до кабінету секретаря міської ради та поставити кілька питань на камеру.

 Активісти ''Стоп корупції'' промоніторили рівень відкритості органів самоврядування в Радомишлі Фото: скриншот

Чи є вільний доступ до посадових осіб місцевих органів влади в Україні – вирішив перевірити львівський активіст і журналіст, заступник голови Львівського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Віктор Палас. Активіст під час подорожей країною у різних містах і селах заходить до державних установ і відомств, аби перевірити місцеві органи самоврядування, суди, прокуратуру, поліцію на рівень відкритості до громадян.

Віктор Палас завітав до Радомишля на Житомирщині. Без попередження та без пред’явлення журналістського посвідчення, просто як пересічний громадянин, він увійшов до будівлі місцевої ради та хотів потрапити до міського голови. Утім, кабінет чиновника був зачинений. Пізніше активісту пояснили: мер — у Житомирі на нараді.

Натомість активіст безперешкодно потрапив до кабінету секретаря Радомишльської ради Олександра Потієнка. І навіть зміг поставити йому кілька запитань про ситуацію в ОТГ.

Відео спілкування Віктор Палас оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці.

Він увійшов до кабінету секретаря міськради Радомишля, назвався небайдужим громадянином та фіксував усю зустріч на відео власного мобільного телефону. Чиновник спочатку заперечував проти зйомки. Утім, правозахисник нагадав про ст.34 Конституції України та підкреслив, що для зйомки чиновника, який є публічною особою, жодного дозволу не потрібно. Також Палас підкреслив, що все, чим користується секретар міськради, а також будівля – є власністю громади.

Далі активіст і журналіст поставив кілька запитань про ситуацію в громаді. Зокрема, дізнався, що на утримання апарату органів самоврядування в Радомишлі іде 12,7 відсотка коштів річного бюджету. При тому, що кількість місцевих чиновників – більш як 130 людей.

 Секретар міськради Радомишля Олександр Потієнко відповів на запитання журналіста ''Стоп корупції'' Фото: скриншот

«Це дуже хороший показник. На Львівщині є громади, де на утримання депутатів піде до 60% річного бюджету», — зазначив Палас.

Також активіст дізнався, що розмір премії для міського голови Радомишля затверджений ще першою сесією міськради нового скликання. Утім, він вимірюється у відсотках від доходів громади, а не має фіксований грошовий розмір.

Секретар міськради повідомив, що Радомишльська громада об’єдналася ще у 2017-му році. Олександр Потієнко тоді був головою районної ради.

«Функції збільшились, а фінансово немає підтримки… Підтримка здійснювалася на час формування», — зітхає посадовець.

Він повідомив подробиці добровільного об’єднання Радомишльської громади: «Кожна територіальна громада прийшла з передавальним актом... За межами територіальної громади ще лишились землі державної власності. Не всі вони передані громаді. Чому не передано? Я вважаю, що є там якась власна думка щодо цих земель».

Також активіста-стопкорівця цікавило питання розміру орендної плати, встановленого для наповнення місцевого бюджету.

«За оренду – є різні категорії. Комунальні підприємства, які не мають доходу, військова частина, МНС звільнені від податку. А всі інші – не менш як 8 відсотків, є й до 12. Навіть ті договори, які були раніше укладені на 5% — переукладені цього року на 8», — повідомив секретар міськради.

Раніше Віктор Палас показав фото напівзруйнованої будівлі колишнього Радомишльського суду.

Нагадаємо:

  • 17-18 вересня на базі інституту післядипломної освіти КНУ ім.Т.Шевченка пройшов семінар-тренінг «Економічне зростання громад в умовах запобігання корупції», організований для регіональних представників ВГО «Стоп корупції», які увійшли до місцевих органів влади на виборах-2020. Лектори КНУ ім.Шевченка розповідали учасникам навчання, які важелі впливу вони мають на рівні органів місцевого самоврядування, а також які інструменти вони можуть використати для зменшення корупційних ризиків у діяльності місцевої влади, створенні сприятливого середовища для розвитку місцевого дрібного та середнього бізнесу тощо.
  • Як повідомляв «СтопКор», нещодавно заступник очільника Львівського підрозділу ВГО «Стоп корупції» Віктор Палас звернувся до поліції Угорщини із запитом щодо корупції в Україні.

Другие новости