ПоддержатьУкраїнська

Нова хвиля пандемії в ОРДЛО: що спровокувало і чим може зарадити Україна

Дмитрий Снегирев
Дмитрий Снегирев

Политолог, военный эксперт

Нова хвиля пандемії в ОРДЛО: що спровокувало і чим може зарадити Україна

Нова хвиля пандемії: на окупованому Донбасі – катастрофічна ситуація. Лікарні та морги переповнені. Посилюються правила карантину, школярів відправили на 3-тижневі канікули. Аналогічна ситуація і на окупованій частині Луганщини.

 Нова хвиля пандемії на окупованих територіях Ілюстрація: СтопКор

Що ж спровокувало зростання захворювань? На мою думку, те, що наразі відбувається на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, спровоковано відкритими кордонами між цими територіями та Росією.

Зараз на її території – загострення епідемситуації у зв'язку з новим штамом «Дельта». Дуже висока смертність і масштаб захворювання. З огляду на масовий виїзд жителів ОРДЛО на територію Росії фактично без проходження відповідного епідеміологічного контролю спалах коронавірусної інфекції був прогнозований.

Нова хвиля пандемії в ОРДЛО спровокована сполученням з Росією

Зазначу, що окупована територія Луганщини наразі є фактично закритою зоною. Окупанти визнали різкий сплеск захворюваності, величезну кількість летальних випадків.

За інформацією ЗМІ, медики зареєстрували 12 тисяч 596 випадків зараження коронавірусною інфекцією на окупованій території Луганської області. Станом на 27 вересня зареєстрованих і підтверджених випадків інфекції COVID-19 – 12 596. Також заявлено про шість летальних випадків тільки за минулу добу.

До речі, таке різке зростання смертності від коронавірусу на окупованих територіях пов'язано не тільки з мутацією вірусу та відкритими кордонами. Є ще фактор випробувань на окупованих територіях Донецької та Луганської областей російської несертифікованої вакцини «Супутник лайт» (однокомпонентна вакцина, яка являє собою перший компонент «Супутника V»).

 Вакцинація Фото: ТАСС

Росія тестувала на жителях окупованих територій несертифіковану вакцину

Російська сторона і представники ОРДЛО підтвердили, що жителів окупованих територій вакцинують не «Супутником V», а «Супутником лайт».

При цьому клінічні випробування цієї вакцини, за російськими джерелами, повинні закінчитися лише в грудні. Примітно, що за інформацією з відкритих джерел, так зване «МОЗ» окупованої Донеччини замовило 4 тис. наборів для проведення поствакціонних досліджень, а саме — проведення імунографічного виявлення IgG і IgM антитіл до вірусу SARS-CoV-2. При цьому основний акцент — на виявленні стійкості антитіл в організмі людини протягом певного періоду і реакцій імунної системи на дану вакцину в перспективі.

Росія не випадково обрала окуповані території – в цих районах не діють ані російські, ані українські закони. «Сірі зони» ніким не контролюються, і якщо буде висока смертність – а вона уже є внаслідок так званої «вакцинації» і «щеплення», – то це не буде мати жодних наслідків для Росії.

Саме тому ми маємо 10% смертності від коронавірусу на окупованій частині Донбасу – найвищий показник смертності в світі. Росія використовує окуповані території як полігон для випробування своїх вакцин. На жителях ОРДЛО просто проводять клінічні випробування.

 Дмитро Снєгирьов: Росія завезла на територію ОРДЛО несертифіковану вакцину Фото: скриншот

Нова хвиля пандемії на Донбасі: чим може зарадити Україна?

Своєю чергою, офіційний Київ міг би допомогти вакцинацією на лінії розмежування, в районах контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ). Але з огляду на те, що російська сторона фактично заблокувала роботу всіх КПВВ (працюють лише два, причому один – з перебоями), зробити це видається нереальним.

Фактично, йдеться про штучне створення зони епідеміологічного лиха. Не випадково контрольовані території Донеччини та Луганщини також демонструють різкий сплеск захворюваності. І вони вже ось-ось опиняться в «червоній зоні». Так, станом на 27 вересня від початку пандемії в Донецькій області COVID-19 підтверджено у 99 300 хворих, з них 92 094 одужали, 2580 померло. У Луганській області коронавірус підтверджено у 32 593 хворих, з них 27 786 одужали, 1075 померло.

Рівень захворюваності в Луганській області на 100 000 населення дорівнює 450 (при пороговому рівні – 75), рівень госпіталізації - 46,6 (при пороговому рівні – 60).

Тобто спалах коронавірусної інфекції передається вже і на контрольовані території – жителями ОРДЛО, яким вдалося все ж пробитися туди за пенсіями, соцвиплатами, для зустрічей із членами родин.

Відтак Україна має наполягати на допуску Червоного Хреста в ОРДЛО та передачі визнаних ВООЗ вакцин через міжнародні інституції.

Другие новости