ПоддержатьУкраїнська

Роман Бочкала: реформування системи охорони здоров'я не доведуть до кінця

StopCor
StopCor

StopCor

Роман Бочкала: реформування системи охорони здоров'я не доведуть до кінця

З початку року в Україні розпочали переведення системи охорони здоров'я на страхову модель, реформування триватиме протягом трьох років.

Відтепер громадяни зможуть на власний розсуд обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей та підписувати з ним прямі угоди, з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою. Прив'язка до місця проживання тепер теж не обов'язкова.

В Інституті економічних досліджень та політичних консультацій стверджують, що медична реформа в Україні необхідна, але поки що існує реальна загроза провалу, оскільки її впроваджують непродумано і фрагментарно.

Координатор громадської організації "Стоп корупціїї", журналіст Роман Бочкала зазначає, що Міністерство охорони здоров'я перетворилося на закриту структуру, куди не допускають ні ЗМІ, ні провідних медиків країни.

"У мене було доволі багато приводів поспілкуватися із пані Супрун. Я був здивований тим, що кожного разу вона відмовляла у наданні будь-якої інформації.

Цікавило питання, що стосується лікування гепатиту. Це дуже страшна хвороба. За статистикою, кожен десятий українець інфікований гепатитом. Минулого року якраз закінчувалася ця державна програма і всіх хвилювало питання: а що ж буде далі, за які кошти лікуватимуть хворих людей?

Ми цікавилися багатьма іншими моментами, що пов'язані зі сферою охорони здоров'я. Нікому не треба було з'ясовувати якісь приватні подробиці, були озвучені питання лише державного значення, на які пані Супрун реагувала досить дивно та уникала відповіді", – розповів журналіст.

Журналіст вважає, що Супрун може відмінно реалізувати себе як волонтер, але мати кепські справи як управлінець. Також Роман Бочкала припустив, що Міністерством охорони здоров'я керують далеко не професіонали.

"Мій вам прогноз: ті реформи, які зараз розпочало МОЗ – жодна з них не буде доведена до кінця. Я не бачу в їх діяльності професійного управлінського підходу", – зазначив журналіст.

Другие новости