ПоддержатьУкраїнська

Україна може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води, — Держпродспоживслужба

Анастасія Богомолова
Анастасія Богомолова

Все публикации на сайте Стопкор журналистка Анастасия Богомолова

Україна може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води, — Держпродспоживслужба

У Держпродспоживслужбі повідомили, що вже за кілька десятків років Україна може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води. Щоб цього уникнути, необхідно оновити норми, що регулюють вимоги до якості води. 

 Уже за кілька десятків років Україна може зіткнутися з дефіцитом питної води Фото: з відкритих джерел

"Сьогодні в Україні діють застарілі норми, що встановлюють вимоги до якості води, які, до того ж, не виконуються більшістю постачальників. Тому розв'язання цієї проблеми – надважливе завдання", — повідомляє голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Наразі у законодавстві не прописані норми, які б контролювали вміст броматів, акриламіду та інших домішок, що погіршують якість води та впливають на здоров'я людей. За словами голови Держпродспоживслужби, з 2021 року норми деяких показників у ЄС у 100 разів більш жорсткі, ніж в Україні.

У Державних санітарних стандартах відсутні показники безпечності питної води за 23 пунктами, які містяться у нормах ЄС,

"Наші норми потребують якнайшвидшої модернізації з використанням досвіду Європейського Союзу". 

Одним із кроків, який робить влада на шляху до збереження питної води, — обмеження використання фосфатів у засобах для миття та деяких пестицидах. Однак лише цих заходів буде недостатньо.

Раніше журналісти "СтопКору" з'ясували, що до одного зі столичних ЖК подають воду, показники якої не відповідають критеріям питної води.

На Дніпропетровщині через незаконне видобування піску люди стикнулися із дефіцитом питної води у селі — почали пересихати криниці.

Із дефіцитом питної води стикнулися і жителі окупованої частини Луганщини. Воду подають 1-2 рази на тиждень або через день, залежно від району.

Другие новости

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Врачи выдавали фальшивые медицинские заключения о состоянии здоровья "пациентов", на основании которых военнообязанные признавались непригодными к службе