ПідтриматиРусский

Ураз-Байрам: священне свято зустрічають із вірою у швидку перемогу України

Завершився місяць Рамадану, протягом якого мусульмани очищалися від скверни, намагались ставати кращими та більш доброзичливими до оточуючих людей. Настав Ураз-Байрам - Свято розговіння

Джейхун Маммадов
Джейхун Маммадов

Бізнесмен, управлінець, журналіст

Джейхун Маммадов, бізнесмен, управлінець, журналіст

Святе свято

Цей День настав, і всі молитви, спрямовані до Всевишнього Аллаха, почуті, всі заборони знято, прийшло Свято розговіння.

А до цього йшли дні Великого посту, дні внутрішньої самоусвідомлення, у когось - здобуття себе, дні роздумів та аналізу своїх вчинків.

Ці 29 днів, вкотре, принесли нам глибокі роздуми про сутність і праведність нашого буття, про правильність обраного шляху і зміцнення нації, про парадоксальний світ, що оточує нас, і чистоту внутрішнього вдосконалення. І ще багато про що, і про різне, внутрішній, іноді надійно прихований від стороннього погляду, інтимний і потаємний.

Ці 29 днів злилися з кривавою війною, що заполонила весь світ, війною, спрямованою на знищення цілої нації – українського народу. Світ здригнувся, світ спочатку не зміг зрозуміти всієї дикості та підступності задумів агресора, світ був розгублений і збентежений, коли загальноприйняті міжнародні принципи були повалені у прірву. І лише стійкість українців, їхній героїзм та безстрашність пробудили решту народів від сплячки.

Сьогодні ми зустрічаємо священне свято Рамадан з вірою в перемогу життя над смертю, світла над темрявою, добра над злом, правди над брехнею і, звичайно ж, з вірою в те, що незабаром синьо-жовтий прапор гордо майорітиме над усією, звільненою від ворога Україною!

Азербайджанці, як і раніше, стали на бік добра. Ми не мали іншого розуміння цієї війни, ми завжди були, є і будемо разом із нашими українськими братами. І не має особливого значення, що українці здебільшого християнського віросповідання. Ми, мусульмани, підносимо наші молитви до Всевишнього Аллаха і просимо його принести мир на землі благословенного українського народу.

На жаль, цього року Рамадан для України був таким же важким та болючим, як і торішній. Близько 10 років героїчний український народ продовжує боротьбу проти російського імперіалізму, що спричинив загибель тисяч людей та появу мільйонів біженців.

Росія несе відповідальність і за кров шехідів, які загинули за свободу Азербайджану, за сльози наших матерів. Понад 30 років жадібність і підступність російського агресора постійно додає на радість наших свят присмак крові та сліз.

Але ми твердо впевнені, що перемога буде за нами і ми всі разом, спираючись на допомогу Всевишнього Аллаха, наближаємо цей історичний момент.

Рамадан – це дні посту, коли ми відмовляємо собі в їжі та питві, курінні та інтимних стосунках. Аллах сказав: "Він дотримується його (пост) для Мене і Я винагороджуватиму за нього". Тому що твій голод і спрагу при дотриманні посту, на відміну від інших поклонінь: намазу або ходжу, не бачить ніхто, окрім Всевидящого та Всезнаючого Аллаха. І тільки Він один може принести тобі нагороду за твою стійкість і послух.

Рамадан – це велика духовна школа, яка своїми уроками дає можливість мусульманам очиститися від скверни, стати кращими у розумінні та усвідомленні себе наближеними та улюбленими творами для Всевишнього Аллаха та доброзичливими для оточуючих людей. У Корані, в сурі 57:4, сказано: "Він знає те, що проникає в землю, і те, що виходить з неї, і те, що сходить з неба, і те, що сходить до нього. Він з вами, де б ви не були. Аллах бачить усе, що ви робите".

Саме так і є, "Аллах бачить все…", і ми повинні пам'ятати про це, тому що не тільки наші дії, а й наші думки у його веденні. Великий піст навчає нас бути найбільш уважними в ці дні до наших близьких, до всіх незаможних, скорботних, знедолених. Але це вчення не одного дня. Адже допомога нужденним – велике діяння, яке зміцнює нас і нашу віру протягом усього року. Неможливо бути добрим у якийсь один день або місяць, а решту часу залишатися аморальним. Ні, Рамадан вчить добру день у день, з місяця на місяць, рік у рік – протягом усього нашого життя творити, нести, сіяти благо людям.

Імам Алі сказав: "Це свято для тих, чий пост Аллах прийняв, чиї молитви вдячно зарахував, і взагалі будь-який день, коли не було висловлено непокору Аллаху, це свято".

Ми віримо у праведність наших дій та наших думок, ми віримо в любов і повсюдний захист Всевишнього Аллаха. Бо Він каже:

"Коли ж Я полюблю його, то стану його слухом, за допомогою якого він чутиме, і його зором, за допомогою якого він бачитиме, і його рукою, якою він буде брати, і його ногою, за допомогою якої він ходитиме, і якщо він попросить Мене (про що-небудь), Я обов'язково дарую йому (це), а якщо звернутися до Мене по захист, Я обов'язково захищу його".

Давайте разом продовжимо дух Рамадану і наповнимо наші серця вірою, надією та любов'ю до нашої країни.

Щиро вітаю вас із завершенням священного місяця Рамадан і святом Ураза-Байрам.

Нагадуємо, 30 років росія влаштувала Ходжалинську різанину: у лютому 1992 року у Нагорному Карабаху від рук злочинців загинуло 613 осіб. Злочинців, серед яких були солдати армії рф, досі не покарано.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому телеграм-каналі та Facebook!

Інші новини