ПоддержатьУкраїнська

"Алмази" Троєщини: у Києві піщані браконьєри знищують екологію на масиві

StopCor
StopCor

StopCor

'Алмази' Троєщини: у Києві піщані браконьєри знищують екологію на масиві

Мию, мию, намиваю, про екологію забуваю. Екологія найбільшого у Києві житлового масиву Троєщина під загрозою через діяльність браконьєрів з озера Алмазне. На нелегалів неодноразово скаржились місцеві жителі. Вони звертались до правоохоронних органів. У ГУ НП Деснянського району завели кримінальне провадження. Утім далі справа не зрушили. Наразі діяльність видобувачів піску моніторять активісти ГО "Стоп корупції". 

 Моніторинг незаконних точок видобутку тривав майже рік

"Саме нам вдалось упіймати браконьєрів на гарячому та зафіксувати факт незаконного намиву. Примітно, що викрити браконьєрів не змогла навіть поліція. Спритники орудували виключно серед ночі. Свідками злочину ставали рибалки та жителі масиву.

Ми отримали низку звернень від жителів району, люди скаржились на незаконний видобуток піску на озері. Проте щоразу, коли ми виїжджали на місце, жодних робіт на водоймі не велось. Тому ми приїхали серед ночі та зловили браконьєрів на гарячому. Щойно нелегали нас побачили – втекли на моторному човні", – нагадали активісти проєкту.

 Свідками злочину ставали рибалки та жителі масиву

"Ми не лише зловили браконьєрів за руку, а й передали докази нелегальної діяльності місцевій поліції", – зазначає керівник правозахисного блоку ГО "Стоп корупції" Ігор Бондарчук.

Але на цьому незаконний бізнес не зупинився.

"Цинізм ситуації полягає у тому, що свою діяльність браконьєри декларують як розчистку озера та облаштування території. Під час нашого чергового виїзду на місце представник нелегалів показав нам документ за підписом керівництва КП "Плесо". Лист нібито і дозволяє роботи на озері. Ми звернулись за роз'ясненнями до КП "Плесо". У комунальному підприємстві відповіли, що такий лист не надсилали, і що це підробка", – додав активіст.

 Купа піску за цей час лише збільшувалась

"Ми регулярно виїжджаємо на об'єкт з травня цього року. Викликаємо щоразу на місце злочину поліцію. Але точка продовжує працювати", – зазначає правозахисник.

Раніше спритники видобували надра проти ночі, працювали під виглядом розчищення річища водойми.

Представник Національної екологічної ради України Олександр Чистяков у серпні цього року під час виїзду на місце зазначив, що на озері Алмазне протягом місяця працює земснаряд без жодних дозвільних документів. Масово вивозиться пісок.

 Піщані нелегали працювали під виглядом розчищення річища водойми

Біля об'єкта був розміщений інформаційний стенд, згідно з яким там нібито проводилось виконання природоохоронних заходів з відновлення водойми на замовлення Державного агентства водних ресурсів України ДП "Укрводсервіс". Замовник – ДП "Укрводсервіс". Виконавець-інвестор – ТОВ "НВП "Екосервіс". Генпідрядник – ТОВ "Сабулум трейд".

 На протизаконну діяльність нелегалів неодноразово скаржились місцеві жителі

У серпні 2019 року представник ТОВ "Сабулум трейд" в інтерв'ю "Главкому" спростовував всі звинувачення та наполягав на тому, що у цьому місці проводились санітарні роботи, і що у майбутньому тут буде зроблено зону відпочинку. А також запевняв, що документи на проведення робіт є.

 Представник ТОВ ''Сабулум трейд'' спростовував всі звинувачення

Вочевидь, як з'ясувалось зараз, під документами бізнесмен мав на увазі лист від КП "Плесо", який виявився "липовим".

Активісти ГО "Стоп корупції" планують довести справу до кінця і зупинити нелегальну діяльність на озері Алмазне.

Зазначимо, що озеро Алмазне є найбільшим озером Києва, (його площа 160 га, а глибина у деяких місцях сягає 22 метрів).

 Алмазне є найбільшим озером Києва

Другие новости

Миллионы для руководства и награда скандальному экснардепу: госаудиторы проверяют деятельность НАМН и ее президента Цымбалюка

Миллионы для руководства и награда скандальному экснардепу: госаудиторы проверяют деятельность НАМН и ее президента Цымбалюка

Журналисты СтопКора пообщались с президентом НАМН Цымбалюком по поводу эффективности использования ресурсов академии, высоких зарплат руководства и связей с одиозным экснардепом Дубовым