ПоддержатьУкраїнська

Бізнес – за, тролі – проти: ексчиновниця Загребельська блокує ініціативи «Укравтодору»

StopCor
StopCor

StopCor

Бізнес – за, тролі – проти: ексчиновниця Загребельська блокує ініціативи «Укравтодору»

Нові вимоги до учасників тендерів: покращення якості автошляхів чи створення дорожнього картелю? В «Укравтодорі» запевняють: нові кваліфікації просто необхідні для того, щоб відсіяти недобросовісних підрядників, позбутися компаній-одноденок на дорогах державного значення та викорінити тендерний тролінг.

«Тендерний тролінг в нашому розумінні – це коли компанія блокує тендерні процедури, не плануючи виконувати якісь роботи та брати участь у проєктах. Робить це заради зриву термінів, аби учасники процесу йшли з ними домовлятися», — розповів голова Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков.

https://www.youtube.com/watch?v=4tIuv5nAqaY

Саме в цьому звинувачують чималу кількість представників середнього та малого бізнесу. Якщо точніше, тендерний тролінг — це блокування тендерів компаніями через подання скарг до Антимонопольного комітету.

Лише за 2019 рік з-поміж усіх претензій виокремлено чотири компанії, які подали до установи — увага! — 726 скарг.

Особливо на тлі інших відзначився одеський бізнесмен Араік Амірханян, який торік у квітні разом із групою невідомих осіб увірвався до будівлі Служби автомобільних доріг в Одеській області.

Тоді поплічники Амірханяна заблокували роботу відомства, погрожували співробітникам та вимагали від керівника виконання певних дій.

 Амірханяна називають ''тендерним тролем'' Фото: скрін

А вже за рік він же кілька разів вламувався у приміщення центрального офісу «Укравтодору». І саме Амірханяна в ЗМІ охрестили «тендерним тролем», адже згідно з інформацією в пресі, його компанії лише за 2018-2019 роки спрямували до Антимонопольного комітету більше 500 скарг, 80% яких були задоволені.

Та найцікавіше те, що ці рішення приймалися на той момент держуповноваженою АМКУ Агією Загребельською – засновницею «Ліги Антитрасту». І саме вона спільно з Гриненком тепер активно виступає проти методичних рекомендацій «Укравтодору».

Другие новости