ПоддержатьУкраїнська

В «Укравтодорі» спростували закиди у лобіюванні інтересів компаній-гігантів

StopCor
StopCor

StopCor

В «Укравтодорі» спростували закиди у лобіюванні інтересів компаній-гігантів

Битва за українські дороги: в «Укравтодорі» за новими вимогами обиратимуть лише тих підрядників, що мають відповідний досвід. Що ж робити середньому та малому бізнесу з дорогами державного значення, якщо вони раніше не будували таких трас, а через методичні рекомендації відтепер не можуть цього робити? Де їм набути потрібного досвіду? Спробувала розібратись Марія Гураль.

https://www.youtube.com/watch?v=4tIuv5nAqaY

Голова Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков запевняє: питання з досвідом у ключових видах робіт можна розв'язати.

«У наших методичних рекомендаціях ми передбачили так званий ліфт. Компанії, працюючи на дорогах нижчої категорії, отримують досвід. І щоразу, отримуючи досвід на роботах на дорогах нижчої категорії, вони можуть брати участь в тендерах на дорогу вищої категорії та поступово крок за кроком рухатись і доходити до доріг міжнародного значення», — зазначив очільник «Укравтодору».

 Методика передбачає так званий ''ліфт'' для підрялників, - голова ''Укравтодору'' Фото: СтопКор

Як запевняють експерти, досвід можна отримати й завдяки субпідрядним роботам. Це коли невелика компанія працює та навчається у більшої. А також через об’єднання підприємств у вигляді консорціуму, що прямо передбачено новою редакцією Закону України «Про публічні закупівлі».

Проте лідер Всеукраїнської дорожньої асоціації Артем Гриненко запевняє, що нині ситуація на ринку кардинально змінилася.

«Така практика була в минулі роки, зараз ми бачимо, що вона змінилася. Коли великі компанії отримали підтримку «Укравтодору» і почали вигравати тендери, їм стало невигідно брати субпідрядників, щоб не давати можливість іншим компаніям отримувати досвід, щоб ті не могли в наступні роки створити їм конкуренцію», — стверджує пан Гриненко.

Попри це представники компаній-гігантів заперечують це та заявляють, що навпаки, підтримують ідею розвитку компаній через субпідряд.

«Це хороша і правильна практика. Це один із механізмів, через який має трансформуватись наша компанія. Це те, що називається ліфтом. Тобто компанія, якщо вона й не потужна, але зайшла на ринок до потужної і працює за субпідрядом, набирається досвіду роботи, і потім вона вже може сама вийти на той же ринок», — коментує виконавчий директор НАДУ Микола Березовський.

Другие новости