ПоддержатьУкраїнська

ДІАМ замість ДАБІ: ті ж самі схеми, або Кривонос у змові з нечесними забудовниками?

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

ДІАМ замість ДАБІ: ті ж самі схеми, або Кривонос у змові з нечесними забудовниками?

Реформа будівельної галузі полягала у ліквідації корумпованої ДАБІ та створенні нового незаангажованого органу – ДІАМ України. Вона повинна була викорінити корупцію в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Але навпаки: створила повний хаос у видачі дозвільної документації та відсутності відповідальності керівників. Адже в будь-якій діяльності, частіше колективній, якщо щось йде не так, то винна в цьому саме найвища ланка.

 Голова ДІАМ Семен Кривонос Фото: facebook/Семен Кривонос

Призначення на посаду керівника Державної інспекції та містобудування України  Семена Кривоноса дало надію, що за його керівництва викорениться корупція, робота органу супроводжуватиметься дотриманням букви Закону. Проте не так сталося, як гадалося.

Напруження у будівельній галузі пов’язане з навмисним ухиленням від своїх безпосередніх обов'язків як самого голови ДІАМ України, так і найманих працівників. І воно тільки посилюється.

Вже за 3 місяці роботи новостворений державний орган усім «показав», як він вміє «працювати». Зокрема – й проводити контрольні заходи за суто суб'єктивними бажаннями очільника ДІАМУ Семена Кривоноса.

Чому за суто суб'єктивними бажаннями? Тому що, згідно з Положенням про Комісію щодо розгляду звернень у сфері містобудівної діяльності, з урахуванням рекомендацій, наведених у висновку Комісії, видається наказ про проведення позапланової перевірки за підписом голови.

Зазначена Комісія існує як дорадчий орган для здійснення повноважень ДІАМ України, який повинен надавати висновки щодо доцільності проведення перевірок на об’єктах.

На численні звернення ВГО "Стоп корупції" щодо порушень містобудівного законодавства на об’єктах будівництва Комісія вирішила не бруднити папір та цілим стосом надати шаблонну відповідь за підписом Семена Кривоноса. Такою була відписка на 12 звернень від громадської організації.

Так, за результатами розгляду звернень, відповідно до прийнятого Комісією рішення, рекомендації щодо обґрунтованості позапланових перевірок та необхідності їх проведення виявилися відсутніми.

 Відповідь ДІАМ щодо відсутності підстав для перевірки

Тобто в жодному зі звернень голова ДІАМУ разом із членами Комісії не знайшли порушень законодавства та підстав для проведення перевірок.

Наведемо декілька прикладів, де Семен Кривонос та його підлеглі фактично легалізували порушення на об’єктах. Зокрема, вони не знайшли обґрунтування для проведення контрольних заходів на таких об'єктах:

  • ЖК «4U» на вул. Академіка Булаховського, 2 у Святошинському районі м. Києва. Будується на землях державної власності з цільовим призначенням для досліджень і розробок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд. Саме там під виглядом реконструкції експериментального корпусу будують багатоквартирні житлові будинки.
  • ЖК «Kub29» на вул. Березняківській, 29 у Дніпровському районі м. Києва. Будівництво відбувається за межами відведеної земельної ділянки та не за її цільовим призначенням. Також наявні істотні відхилення від затвердженого проєкту та порушення державних будівельних норм.
  • ЖК «Академ Квартал» за адресою: м. Київ, Святошинський район, пров. Приладний, 10. Будується на землях промисловості, отже наміри забудови земельної ділянки не відповідають її цільовому та функціональному призначенню.
  • ЖК «Голосіївський» на вул. Васильківській, 37 у місті Києві. Будівництво відбувається на самовільно захопленій земельній ділянці та на відстані 50 метрів від корпусу протитуберкульозного диспансеру, що не відповідає вимогам державних будівельних та санітарних норм.

До речі, генпідрядники ЖК «Академ Квартал», ЖК «Голосіївський» афілійовані з групою «Інтергал-Буд», пов'язаною з одіозним нардепом Володимиром Зубиком, який засвітився у цілому ряді скандальних забудов. Тому цілком зрозуміло, чому комерційний директор «Інтергал-Буд» розсипається у компліментах у фейсбуці Семену Кривоносу та діяльності ДІАМ.

Поки кишенькові виконавці Семена Кривоноса «домовляються» із забудовниками, очільник державного органу «зливає» перевірки та надає шаблонні відповіді громадянам про відсутність підстав для заходів контролю.

І як результат, за «відсутність підстав для проведення перевірки» Семен Кривонос отримує «грошову подяку» від недобросовісних забудовників.

Як повідомляв «СтопКор» раніше, у Києві над станцією «Оболонь» будують ЖК під виглядом громадської забудови й без погодження з метрополітеном.

Другие новости