ПоддержатьУкраїнська

Діра в десятки мільйонів: на Рівненщині державну агрокомпанію умисно довели до банкрутства

StopCor
StopCor

StopCor

Діра в десятки мільйонів: на Рівненщині державну агрокомпанію умисно довели до банкрутства

Потужна аграрна компанія, спроможна стати донором держбюджету, чи годівниця для комерсантів? Попри статус державного підприємства, дослідне господарство на Рівненщині не отримує з бюджету ані копійки. Ба більше, ДП штучно загонять у борги. Хто і як обкрадає аграріїв? Розслідувала Христина Кришиха.

https://www.youtube.com/watch?v=ptAaBceQpPs

На балансі дослідного господарства «Білокриницьке» у Рівненській області — сотні гектарів землі, нерухомість і сільгосптехніка.

Підприємство свого часу заснували на базі колишнього колгоспу «Ленінський».

«Ми займалися насінництвом, вирощуванням, мали різні сорти пшениці, ячменю, вівсу. На сьогоднішній день ріллі – 2 025, а взагалі – 2 219 гектарів. Земля не пустує, засівається вся. На даний момент – кукурудзою», – розповідає голова профкому, інженер з охорони праці ДП «ДГ Білокриницьке» Галина Корнійчук.

Та попри те, що підприємство де юре є державним господарством, з бюджету воно не фінансується. Оскільки завдяки ресурсам має можливість самостійно заробляти і на зарплату, і на податки і на ремонт тракторів чи приміщень.

 Підприємство має сотні гектарів землі і заробляє самостійно

Як зазначає головний економіст Галина Босоновська, господарство підпорядковується Академії аграрних наук.

«Ми на 100 відсотків державне підприємство. Хоча ми гроші бюджетні не залучаємо. Бюджет нас не фінансує. Ми на самоокупності. Тобто те, що ми заробляємо, що ми вирощуємо, ми продаємо, і таким чином платимо заробітну плату, податки, платимо за всі послуги — воду, світло», – пояснює пані Галина.

Після розпаду Радянського Союзу ДП «Білокриницьке» значно зменшило обсяги виробництва, однак трималося на плаву. Але цьогоріч підприємство несподівано потонуло в боргах. І, як вважають самі аграрії, це банкрутство було штучним.

Діру в десятки мільйонів гривень знайшов новопризначений в.о. директора Руслан Коновал. І він підозрює, що до цього причетний його попередник – Ігор Волошко.

Другие новости