ПоддержатьУкраїнська

Економіка Польщі не зможе розвиватись без українців – ЗМІ

StopCor
StopCor

StopCor

Економіка Польщі не зможе розвиватись без українців – ЗМІ

Українці, які є трудовими мігрантами у Польщі, вкотре повпливали на підвищення ВВП цієї країни. На разі там знайшли роботу понад 1 мільйон співвітчизників, завдяки яким в значній мірі польська економіка так стрімко розвивається. Тож обійтися без їхньої допомоги вже не зможе.

Новину повідомляє "Преса України".

Це наймасовіші іноземні трудові мігранти у Польщі. Тому потребують суспільної уваги та соціального захисту, – повідомляє Businessua.

Завдяки масовій трудовій міграції, робітники з України перетворюються на масових євроінтеграторів. Вони здобувають на польських теренах навички офіційного працевлаштування, регулярної сплати податків та оформлення медичного страхування, яке сприяє безпеці праці. Цей процес іде безупинно. Більшість українців у Польщі – сезонні працівники, які кожні 2-4 місяці повертаються додому. Свої корисні звички з Європи вони прищеплюють вдома. Таким чином, несуть європейські цінності в Україну.

"Можна стверджувати, що польська економіка розвивається швидко (3,4 відсотка річного зростання ВВП) і має велику потребу в робочій силі. Без працівників з України ми не були в стані досягнути такого рівня, економіка стояла б на місці, не було б її розвитку. Зараз маємо більшу потребу не в робочій силі, а в українцях з освітою. Вони приїжджають до нас. Це менеджери середнього і вищого рівня. Процент таких людей збільшуватиметься", – заявив Яцек Пєхота, голова польсько-української господарчої палати.

Українці, які працюватимуть у Польщі, з настанням безвізу муситимуть далі робити робочі візи. Законодавство не змінюється. Їм потрібно отримати запрошення від працедавця.

"Подивімось, як змінювався показник кількості українців, що працюють у Польщі. З 2010-го по 2016 рік зростання виданих запрошень на роботу в цю країну становив 650 відсотків! 2016 року видали близько 1,3 мільйона запрошень. Для прикладу – 2010 рік – 180 тисяч запрошень. Трудова міграція українців у Польщу має головним чином економічну складову – люди їдуть заробити гроші, щоб прогодувати свої сім'ї, що залишилися в Україні.

Багато польських експертів відзначають, що ще 10 років тому трудова міграція до Польщі була досить рідкісним явищем і за відсотком іноземців на ринку праці країна займала одне з найнижчих місць в ЄС. Однак зараз ситуація кардинально змінилася. Без трудових мігрантів польська економіка не зможе розвиватися в найближчому майбутньому", – каже голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Другие новости