ПоддержатьУкраїнська

Експерти склали економічний прогноз: зарплати зростуть, але гривня дешевшатиме

StopCor
StopCor

StopCor

Експерти склали економічний прогноз: зарплати зростуть, але гривня дешевшатиме

Експерти прогнозують в першому кварталі 2017 року інфляцію 2-6% і значне зростання цін на бензин.

Експерти склали економічний прогноз: зарплати зростуть, але гривня дешевшатиме

До весни зарплати виростуть, але гривня подешевшає: економічний прогноз на три місяці.

У найближчі три місяці зарплати українців і ціни будуть повільно зростати, гривня слабшатиме, а бензин буде дорожчати. До таких висновків прийшли експерти "Сегодня", складаючи економічний прогноз на початок 2017 року. Яким буде життя країни до весни - див. Інфографіку.

ЦІНИ. У першому кварталі 2017 року експерти прогнозують зростання цін в межах 2-6%. Як зазначає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, хоча споживча інфляція виявиться меншою, ніж 10%, але може бути відносно високою, оскільки "основними драйверами зростання цін стане підвищення соцстандартів, починаючи з січня 2017 року, а також подорожчання енергоносіїв і сезонний фактор росту деяких харчових продуктів".

У той же час керівник компанії MPP Consulting Павло Мельник вважає, що інфляція буде мінімальна в січні, адже на початку року багато вихідних, тому життя країни завмирає. "Починаючи з лютого, очікується зростання інфляції разом з різким стрибком цін на продукти", - уточнює Мельник.

КУРС. А ось курс долара, за словами експертів, буде коливатися в межах 26,5-30 грн. Це означає, що нацвалюта буде плавно девальвувати, впевнений Нікітченко. "За відправну точку коливань долара буде відмітка в 27,5 грн. Це відбудеться тому, що Україна не отримає транш МВФ (за останніми даними, він очікується в січні-лютому. - Авт.), А відносно холодна зима змушує владу закуповувати великі обсяги імпортного газу. Крім того, приросту іноземних інвестицій, які допомогли б стабільно утримувати курс, не передбачається. Це все буде тиснути на гривню ", - вважає Нікітченко.

Тим часом Забловський прогнозує долар по 26,5-27 грн. "Курс буде в основному поводитися спокійно, за винятком невеликих стрибків, які пов'язані з необхідністю закупівлі природного газу та розрахунками за зовнішніми боргами", - вважає Забловський.

ЗАРПЛАТА. Повинна в Україні вирости й середня зарплата - до 5500-6000 грн (зараз середня по країні за листопад 2016 - 5406 грн). Нікітченко вважає, що на зростання доходу вплине перегляд зарплат на початку року, що призведе до збільшення не тільки офіційної мінзарплати, але і середніх заробітків по країні. "Економіка все ще слабка, темпи зростання ВВП низькі, тому доходи хоча і виростуть, але населення серйозного поліпшення рівня життя не відчує", - говорить Нікітченко.

І все ж збільшення середньої зарплати Забловський називає позитивним фактором, оскільки це дозволить уникнути чергового витка зубожіння населення і дасть можливість подальшого одужання економіки.

У той же час Землянський побоюється, що зростання мінзарплати призведе до скорочення реальних доходів населення, оскільки "роботодавці можуть почати переводити співробітників на півставки або виводити бізнес в тінь".

БЕНЗИН. Не порадують українців і ціни на паливо. Вартість літра бензину марки А-95 буде знаходитися в діапазоні 23,2-28 грн. Зараз середня ціна - 23,8 грн / літр.

При цьому Мельник вважає, що А-95 в роздробі буде відповідати рівню інфляції, тому ціни на паливо повинні перебувати в нижній планці коридору - 23-24 грн за літр. "Різких стрибків не очікується, оскільки буде тривати загальне зниження споживання бензину і плавне зростання використання дизеля і газу", - відзначає експерт.

А ось Забловський схильний вважати, що паливо буде поступово дорожчати. "Ціна на бензин трохи підросте на тлі збільшення світових цін на нафту, а також деякого ослаблення гривні. Але це зростання не буде великим, якщо наша економіка уникне форс-мажорів", - говорить він.

ДЕРЖБОРГ. За оцінками експертів, рівень держборгу продовжить рости й складе в першому кварталі 2017 року близько 1,69-2,08 трлн грн. Директор енергопрограм Центру світової економіки НАНУ Валентин Землянський вважає, що держборг буде рости саме в гривневому вираженні - на це вплинуть девальвація нацвалюти, відсутність траншів від МВФ і кредитів ЄС, а також виплата за раніше взятими кредитними зобов'язаннями перед Фондом.

Крім того, Нікітченко зазначає, що на збільшення боргових зобов'язань України вплине необхідність докапіталізації "ПриватБанку", який в кінці 2016 році став державним. "На ці цілі знадобиться понад 100 млрд грн, а перший транш докапіталізації становитиме 43 млрд грн", - уточнив експерт. Також суму держборгу може збільшити й додатковий випуск облігацій внутрішньої держпозики, говорить Мельник, адже ці гроші, швидше за все, будуть спрямовані "на покриття касових розривів першого кварталу через підвищення мінзарплати".

БЕЗРОБІТТЯ. Тут експерти одностайні: число непрацюючого населення за МОП не тільки не знизиться, але навіть може вирости. В результаті усереднена думка по безробіттю на перший квартал 2017 року очікується в коридорі 9-12%. На думку Мельника, на зростання числа безробітних вплине скорочення співробітників в тих сферах, де економічно невигідно виплачувати підвищені мінзарплати.

"Хоча в середньому" по лікарні "ситуація покращиться, але це буде статистичне поліпшення внаслідок відсікання нижнього порога мінзарплати. Тобто рівень реального безробіття збільшиться і, швидше за все, стане реальніше зображати загальну картину по ринку праці", - відзначає Павло Мельник.

А Забловський звертає увагу, що рівень безробіття залишиться в першому кварталі 2017 року високим: "Поліпшення із зайнятістю населення почнеться лише в умовах стабільного економічного зростання і поліпшення інвестклімату. Тобто позитивну динаміку можна буде спостерігати не раніше другої половини 2017 року", - говорить Забловський.

ГАЗ. Якщо ж говорити про середню ціну імпортного блакитного палива, то експерти схильні прогнозувати його вартість в діапазоні $ 185-215 за тисячу кубів. Це означає, що газові ціни будуть рости слідом за цінами на нафту, говорить Забловський, адже ця динаміка спостерігалася в кінці 2016- го. Згоден з цією думкою і Валентин Землянський, який пояснює прийдешнє зростання вартості імпортного газу не тільки підвищенням цін на нафтопродукти, але й інфляцією, а також девальвацією гривні.

"Україна на 85% імпортозалежна, і закупівля газу оплачується у валюті. Ці розклади вплинуть на зростання вартості імпортного газу на початку 2017 року, оскільки продовжиться опалювальний сезон. Та й ціни на газ як в Європі, так і в Росії також можуть вирости", - зазначає Землянський. У свою чергу, Мельник не виключає невеликого зниження ціни газу - на це можуть впливати загальне падіння попиту на блакитне паливо, падіння цін на нафту, а також здешевлення вироблення електроенергії сонячними та вітровими станціями.

Що сталося. Попередній консенсус-прогноз на IV квартал 2016 року і, відповідно, підсумковий по ряду показників (інфляція, зарплати) за весь рік збувся приблизно на 85%. Так, фахівці потрапили в точку з ціною бензину - паливо насправді виявилося дорожчим на 10 коп. / Л, або 0,4%. Вгадали із середньою зарплатою - вона виросла більше ніж на 43 грн, або на 0,8%, а також з курсом гривні - обіцяли 26,8 грн / $, офіційний курс НБУ був 27,2 грн / $, або на 1,5 % вище. А також вгадали з держборгом: прогнозували 1,75 трлн грн - виявилося 1,74 трлн.

Близькою до реальної була і ціна газу - $ 194 за 1 тис. Куб. м проти розрахункових $ 193. Інфляція, розрахована Держстатом, склала за 11 місяців минулого року 11,4%, що на поточний рік має дати 12-12,5%, як і обіцяли наші економісти. Помилилися вони лише з безробіттям: при прогнозі 9,3% зайвих рук "по Держстату" виявилося 8,8%.

Другие новости