ПоддержатьУкраїнська

ЄС дасть Україні 50 млн євро для розвитку Фонду енергоефективності

StopCor
StopCor

StopCor

ЄС дасть Україні 50 млн євро для розвитку Фонду енергоефективності

Єврокомісія погодилася фінансово посприяти Україні в питанні енергоефективності. Тому між державою та ЄС було підписано угоду безповоротного фінансування на діяльність Фонду енергоефективності. Вартість такої допомоги становить 50 млн євро, що забезпечує повноцінний старт його роботі. 

Новину передає "Преса України" з посиланням на повідомлення міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

"Підписанню Угоди передувала кропітка спільна робота урядової команди, міжнародних партнерів, Парламенту та експертів. Від початку співпраці Мінрегіону з Урядом Німеччини та Євросоюзом у листопаді 2015 року завдяки спільним зусиллям, нам вдалося "модернізувати" законодавство України в сфері енергоефективності", – розповів міністр.

Додав, що для отримання цієї допомоги довелося прийняти чимало додаткових законів, які й створили хорошу базу для старту дії Фонду.

"Була створена потужна правова основа для масштабної термомодернізації житлового сектору всієї країни. До кінця цього року ми маємо не тільки запустити Фонд енергоефективності, який надасть населенню ефективний фінансовий механізм термомодернізації житлових будинків, але й прийняти всі необхідні підзаконні акти, щоб у 2019 році Фонд запрацював на "повну швидкість", – зазначив Зубко.

З його слів, що така допомога від ЄС не одноразова, відтак Україна, згідно з угодою, буде отримувати фінансування впродовж 5 років.

"Наступного року ЄС може надати ще 50 млн євро. Також уряд Німеччини готовий підписати Угоду з IFC щодо внеску додаткових 10 млн євро до Мультидонорського фонду для співфінансування проектів Фонду. Крім того, уряд Німеччини також погодив імплементацію проекту технічної допомоги Україні щодо підготовки професійних енергоаудиторів та навчання співробітників українського Фонду енергоефективності в сумі 4 млн євро", – поділився міністр.

Нагадаємо, Фонд створюється за підтримки міжнародних партнерів – ЄС та Німеччини, а його фінансування у бюджеті України на 2018 рік передбачає 1,6 млрд гривень. Робота Фонду полягатиме у проведенні енергоефективних заходів.

Другие новости