ПоддержатьУкраїнська

Льовін: Представника Державіації не запросили на зустріч із головою EASA – авіаспільнота вимагає виправити помилку

StopCor
StopCor

StopCor

Льовін: Представника Державіації не запросили на зустріч із головою EASA – авіаспільнота вимагає виправити помилку

У вівторок 6 липня до України прилетів голова Європейської агенції авіаційної безпеки (EASA) Патрік Кі. Агенція є фактично головним авіаполіціянтом Європи – в Україні аналогічні функції виконують одразу декілька відомств. Наскільки ефективним для авіаційної галузі й національної безпеки України може бути візит особи такого рівня? Розповів заступник голови громадського об’єднання «Платформа розвитку України» Анатолій Льовін.

 Анатолій Льовін Фото: СтопКор

Візит очільника EASA

Головний напрям програми візиту європейського авіачиновника – співробітництво України з ЄС та подальша уніфікація документів у сфері авіації. Зокрема, пан Кі займатиметься координацією питань, пов’язаних з «європеїзацією» українського авіапростору. Йдеться про перехід до європейських норм і правил сертифікації авіаційної техніки, персоналу та інших питань, пов’язаних із безпекою польотів.

«На сьогодні Україна ще не до кінця відпрацювала всі європейські норми, але йде цим шляхом. І шлях до Європи у сфері авіабезпеки певним чином прокладено через співпрацю з EASA. Тобто визнання України Європейською агенцією авіаційної безпеки за окремими напрямками – ключова умова для безапеляційного дозволу з боку Європи виконувати польоти на її території й обслуговувати повітряні судна українським фахівцям», – зазначає пан Льовін.

Однак певні моменти, пов’язані із візитом очільника в EASA викликають занепокоєння у вітчизняній авіаспільноті.

Ключові напрями української авіації

Нагадаємо, українська авіація включає два основні напрями: цивільна авіація, підпорядкована Міністерству інфраструктури, й державна авіація. Цивільна авіація працює за нормами ICAO, й керує нею Мінінфраструктури в особі Державіаслужби.

Своєю чергою, державна авіація – це авіації Міноборони, МВС, МНС (сюди ж входить і медична авіація), прикордонних військ та авіація, якої в Україні ще не існує – митної служби. Регулювання діяльності державної авіації, включаючи ліцензування, дозволи на експлуатацію того чи іншого виду авіатехніки, сертифікацію персоналу виконує Управління регулювання державної авіації, яке сьогодні очолює Андрій Телегін.

 Україна - одна з визнаних авіарозробників у світі Фото: urarp.com

Відтак викликає подив, що на зустріч із паном Кі не був запрошений представник державної авіації.

«Це – парадокс: прилітає перша особа Європейської агенції авіаційної безпеки, а представника державної авіації не запрошено на цю зустріч. Я не хотів би сьогодні критикувати організаторів цього візиту. Адже ситуація поки незрозуміла: можливо, були певні об’єктивні причини саме для такого формату зустрічі. Але пан Телегін підтвердив, що його не запросили. Хоча з боку державіації ініціатива участі в цій зустрічі, безумовно, була. Однак чомусь організатори проігнорували цей надважливий напрямок», – коментує Анатолій Іванович.

Нагальність співпраці Державіації з EASA

Зауважимо, сьогодні Україна – одна з п’яти країн (поруч із США, Великою Британією, ЄС та РФ), визнаних на міжнародній арені як розробник авіаційної техніки. У цьому є певна іміджева складова, однак виробництво літаків – лише перший із кроків на шляху становлення повноцінної авіаційної держави. І питання введення в експлуатацію та сертифікації повітряних суден є прерогативою саме державної авіації.

Експерт також навів приклад, що підтверджує нагальність такої співпраці. Майже 2 роки тому МВС підписало договір на придбання 56 гвинтокрилів французького виробництва. Більшість із них – не нові, вони розроблені й експлуатуються за нормами цивільної авіації Франції. Тобто за європейськими нормами. До України вони надходять у державну авіацію. Тому виникає питання, як сумістити правила експлуатації та обслуговування цієї техніки в Україні.

 Анатолій Льовін Фото: СтопКор

«Там вони працювали за нормами цивільної авіації, тут – за нормами державної. Отже, необхідно уніфікувати ці норми. Ми, безумовно, зіткнемося з проблемою переходу. І потім наші літаки й ці гелікоптери літатимуть до Європи. Тому наші норми необхідно привести до якогось спільного знаменника хоча б для цієї техніки. Й намітити шляхи, як чинити у випадках, коли західна техніка з цивільної авіації ЄС експлуатується українськими відомствами, що входять до складу державної авіації», – підкреслив пан Льовін.

Він також додав, що зазначені питання мають відпрацьовувати саме представники тих органів, які надають дозволи в Україні на експлуатацію такої техніки.

Авіаспільнота закликає виправити помилку

«Я хочу звернутися до пана Руського, до міністра інфраструктури України Кубракова і, звичайно, до Олексія В’ячеславовича Данілова як секретаря РНБО, оскільки Президент своїм наказом від 4 червня 2021 року ввів у дію рішення РНБО за підписом Данілова про розвиток авіації в Україні. Це рішення дуже своєчасне. І воно містить розділ, що стосується нашої сьогоднішньої теми: Міноборони доручили оновити парк державної авіації, що нині й відбувається. Тому хочу закликати цих людей негайно виправити свою помилку й запросити представника державної авіації на зустріч із головою EASA. Тим більше, наскільки мені відомо, є підготований Державіацією проєкт меморандуму щодо перспектив спільної діяльності з уніфікації норм», – резюмував пан Анатолій.

Відзначимо, проєкт договору, про який ідеться, покликаний значно спростити подальшу взаємодію державної авіації України з Європейською агенцією авіаційної безпеки й пришвидшити діалог у цьому напрямку.

Другие новости