ПоддержатьУкраїнська

На COVID-19 перехворіють 80% українців, – лікар-епідеміолог

StopCor
StopCor

StopCor

На COVID-19 перехворіють 80% українців, – лікар-епідеміолог

Пандемія коронавірусної хвороби — у розпалі, про це свідчить статистика. Майже у всіх населених пунктах запровадили жорсткі обмеження. Про те, як у столиці дотримуються правил карантину, коли він може бути пом’якшений, та про те, які наслідки матиме COVID-19, журналістці «СтопКору» Аллі Легезі розповів лікар-епідеміолог, начальник ГУ Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан.

https://www.youtube.com/watch?v=q6k9ztwaVaU&feature=youtu.be

В Україні епідситуація стабілізується

— Насамперед, які ваші прогнози, як надовго у нас ще карантин?

— Ми спостерігаємо не погіршення, а стабілізацію епідситуації. І в Україні, і в місті Києві ми цього досягли. З потеплінням, зі зростанням світлової частини доби ситуація буде покращуватися, оскільки коронавірус є дуже нестійким у навколишньому середовищі. На нього діє ультрафіолет, дезінфектанти у звичайних концентраціях. Тому, коли у нас після 20 квітня буде температура повітря понад 18-20 градусів на вулиці, стане краще.

Я думаю, що дитячі дошкільні заклади й школи поки не будуть відкривати, бо діти – найбільша рушійна сила епідпроцесів, вони – потенційні носії.

Дезінфектори, ультрафіолет та висока температура повітря вбивають коронавірус

Тому основне завдання після жорстких обмежень і карантину – плавно перейти до літа. Влітку збудник на вулиці загине. Тому ми маємо карантин цей пройти до потепління. 18 градусів буде – буде все добре.

Що таке коронавірус? Цей збудник ззовні дуже схожий на дитячу іграшку. Дата його народження – листопад 2019 року, тому хворобу називають COVID-19. На жаль, він із людством назавжди, й усі інфікуються цим збудником та перехворіють.

80 відсотків людей на планеті інфікується коронавірусом

– Що значить – всі?

- Приблизно 80 відсотків. Збудник буде майже у кожної людини.

– Просто не кожен відчує?

– Не кожен відчує, так. Іншого виходу у збудника немає: або він зникає, або він вступає в більш агресивну взаємодію з людством.

 Вірусом інфікується більшість населення України Фото: СтопКор

— Але інфікуються всі?

— Так, інфікуються всі. Так трапляється завжди з агресивним пандемічним збудником. Так було у 2009 році з пандемічним грипом H1N1, так було з «іспанкою» минулого століття у 1918 році. Так відбувається і зараз із коронавірусом.

У 60 відсотків людей коронавірусна хвороба проходить безсимптомно

Але є й позитивні новини: з 80 відсотків людей, які захворіють, 60 відсотків будуть лише безсимптомними носіями та не відчують будь-яких клінічних ознак. Це і є страшним у цій хворобі: є безсимптомні носії, які є рушійною силою епідемічного процесу та інфікують інших.

П'ять відсотків від усіх заражених коронавірусною хворобою потребують стаціонарного лікування

20 відсотків захворіють та матимуть клінічні ознаки. І вони можуть лікуватись або амбулаторно в домашніх умовах, або в стаціонарі. І п'ять відсотків із тих, хто звернеться за медичною допомогою, потребуватимуть стаціонарного лікування.

– Тобто я, ви або наші оператори можуть бути потенційними носіями коронавірусу та не відчувати цього?

– Нас тут чотири особи, і я думаю, що один із нас точно є носієм коронавірусу.

Маска може захистити від інфікування коронавірусною хворобою

– А чи можуть врятувати насправді маски?

– Можуть рятувати. Знизити, перш за все, ризик захворювання, тому що цей збудник не передається з повітрям. Вірус передається з аерозолем – з чханням, з краплинами, які виділяє людина. Тому в усіх нас маски. Перш за все – захистити вас, захистити оператора. Якщо я – носій, я можу виділяти цей збудник у навколишнє середовище на відстань 1,5 метра – це наша дистанція. Якщо вона буде більша за 1,5 метра, збудник може не дійти до вас. Тому маска захищає тих, хто поруч, від зараження.

Коронавірус може жити в повітрі у закритому приміщенні 3 години

По-друге, це знижує ризик потрапляння крапель до ротоглотки, до органів дихання людини. Є доказова база, що в повітрі у закритих приміщеннях цей збудник за наявності хворого може зберігатися три години.

Якщо людина не захищена та може виділяти аерозоль у навколишнє середовище, три години отакий субстрат буде знаходитись у повітрі.

Вірус може жити на поверхнях від 2 до 7 діб

Є дані, що на поверхнях вірус може лишатися від 2 до 7 діб. І потім знешкоджується без допомоги засобів дезінфекції. При використанні спиртових деззасобів він може бути знищений за хвилину. За температури знищення збудника 56 градусів – це 30 секунд.

Людина з хворобою може залишити цей аерозоль на будь-якій поверхні, наприклад, на харчових продуктах, де він може зберігатися більш ніж 7 діб. Якщо не дезінфікувати, людина може торкнутися дверної ручки, мобільного телефона, продуктів та інфікуватися цим вірусом.

Тому, перш за все, має бути дезінфекція, миття рук, маска – це знижує ризик інфікування.

Найефективніший метод виявлення коронавірусної хвороби — ПЛР-діагностика

— Якщо я захворіла, то знаю, що є експрес-тести, є діагностичні ПЛР-тести, і саме так можна визначити, чи хвора я, чи ні. А чи можна визначити, що людина є носієм коронавірусу?

— Дуже важко визначити. Це лабораторно можна визначити фактично лише за аналізом крові, провівши серологічне дослідження з визначенням відповідних імуноглобулінів, які є вже відповіддю на цей збудник.

Сьогодні «золотим стандартом» визначення збудника є ПЛР-діагностика, яку застосовують у всьому світі. І в Україні майже всі лабораторні центри МОЗ налаштували на щоденну діагностику за цим методом. Це змив із ротоглотки.

Продають безліч фальшивих експрес-тестів на виявлення коронавірусу

Другий вид – це експрес-системи з визначення імуноглобулінів M і G, але ми зустрічаємось із дуже великою кількістю шахраїв, дуже великою кількістю підробних тестів, які дають нульовий результат.

— Ці підробні тести продаються тільки в онлайн-магазинах в інтернеті чи й в аптеках?

— Їх можна купити. Але золотий стандарт, я повторюю, — ПЛР-діагностика. Її роблять безкоштовно лабораторні центри МОЗ в усій країні.

 ''Золотим стандартом'' діагностики є ПЛР-тести Фото: СтопКор

- Тобто кожен охочий може прийти і перевіритися?

- Кожен, у кого є клінічні ознаки захворювання. Тому що кожен охочий — це недоцільно.

Основні симптоми коронавірусної хвороби: висока температура і задишка

Кожен може прийти до свого сімейного лікаря. Показання — температура 37,5-38 градусів, чхання, кашель, нежить, задишка. Тоді можна провести лабораторне дослідження для виявлення збудника.

— Є різні думки з приводу того, які саме симптоми супроводжують коронавірусну хворобу.

— Зараз ми збираємо щоденну статистику й визначаємо симптоми. Різна дуже симптоматика. Але найперші симптоми – це температура вище за 37,5 та задишка.

За прогнозами, карантин завершиться 24 квітня

— Як ви вважаєте, чи завершиться карантин 24 квітня, як нам і обіцяли?

— Він має закінчитися 24 квітня, тому що, ще раз повторюю, цей збудник із нами назавжди. І він може зникнути лише після того, як усі зустрінуться з ним. Це, науковою мовою, епідемізація всього населення взагалі.

Очікуються щонайменше дві хвилі коронавірусної хвороби

У першому сезоні захворіють та інфікуються понад 30 відсотків. В іншому періоді, який настане восени-взимку – також 30 відсотків. Далі він або зникне, або мутує.

У Києві близько 500 ліжко-місць для хворих, які мають ускладнення коронавірусної хвороби

Карантин навіщо? Щоб не було одночасного навантаження у медзакладах. Сьогодні Київ має близько 500 обладнаних ліжкомісць, за допомогою яких можна лікувати хворих.

Мета карантину — зменшення навантаження на лікарні

Якби не запровадили карантин, у нас одночасно захворіли б більше тисячі осіб. Ми б не змогли допомогти тим, хто цього потребує. Тому карантин — для того, щоб не перевантажити медзаклади.

— Тобто не для захисту людей від зараження, а тільки задля того, щоб мати вільні ліжкомісця?

— Перша мета – захистити людей від зараження. І не допустити зараження саме осіб із групи ризику.

 Якби не ввели карантин, захворіти одночасно могли б понад 1000 киян Фото: СтопКор

— І зараз це усі?

— Зараз це усі. Це треба толерантно сприймати всім людям. Тому що всі звикли до грипу, хворіють усі кожного сезону. Перехворіє майже кожен, якщо не вакцинується. І цією інфекцією також перехворіють. Але 80 відсотків матимуть безсимптомні легкі форми. Людина навіть не знає, що вона захворіла. 20 відсотків уже матимуть клінічні ознаки. І лише з цих 20 відсотків п'ять потребують спостереження в медичному стаціонарі.

От ми за ці п'ять відсотків і маємо боротися. Тому що у цієї групи людей можуть бути високими показники летальності.

Вплив перенесеної коронавірусної хвороби на здоров’я не досліджений

— Як надалі впливає на здоров’я перенесена коронавірусна хвороба?

— Це невідомо. Є багато чуток і про вплив на репродуктивну систему, і на серцево-судинну систему, але це сьогодні тільки вивчають.

— Безплідними можуть стати як жінки, так і чоловіки?

— Це зараз досліджують. Тому що в геномі цього збудника є й фрагменти епідпаротиту, які впливають на репродуктивну систему. Є й фрагменти вірусу імунодефіциту. Є фрагменти SARS тощо. Дуже багато фрагментів різних збудників. Тому зараз це вивчається, і наразі це тема науки, а не практики.

Вакцини проти коронавірусної інфекції сьогодні немає

— Чи є вакцина проти коронавірусної хвороби? Чи сьогодні ще нічого не вигадали?

— Прошарок населення, який перехворіє, – це основна вакцина для суспільства. Якщо це станеться, то захворюваність буде знижуватися.

У Києві щодня знаходять порушників правил торгівлі під час карантину

— Про захворювання ми поговорили. А зараз – про те, наскільки законослухняними є кияни. Чи дотримуються нових обмежувальних правил? Щодня до правоохоронних органів надходять нові повідомлення про порушення правил карантину пересічними українцями та бізнесменами, які роблять те, що їм заманеться. Як часто ви разом із правоохоронцями фіксуєте подібні порушення?

— Ми щодня проводимо рейди закладами Києва. Працюють 10 мобільних груп, які щодня виявляють таких порушників, застосовують санкції спільно з правоохоронними органами. Але зараз уже краще, ніж було на початку карантину.

— Хто найчастіше порушує ці правила?

— Сьогодні можна сказати, що в Києві вже немає злісних порушників. Раніше це були суб’єкти господарювання, які продавали харчові продукти. Сьогодні працівники майже всіх продуктових магазинів працюють у захисному одязі, з дезінфекцією, і всі продукти запаковані.

Мережа будівельно-господарських гіпермаркетів «Епіцентр» не вживає протиепідемічних заходів

— Чи робите ви щось, щоб обмежити роботу таких магазинів, які сьогодні вільно реалізують товари не першої необхідності?

— Маєте на увазі господарські магазини, які реалізують різні продукти, будматеріали? Так, це дійсно є проблемою, і саме така проблема у нас була з «Епіцентрами» в Києві, тому що деякі працівники неправильно поставилися до протиепідемічних заходів.

 В ''Епіцентрі'' встановили ''острівці'' з продуктами, однак люди купують не їх Фото: СтопКор

Але, як показує практика, вони потім першими й потрапляють у халепу. Це їхня моральна, але і кримінальна відповідальність. Якщо не дотримуєшся правил – 325 стаття ККУ буде застосована до таких керівників.

— У вас перевірки разом із правоохоронними органами проходять мало не щодня. Правила вже ведення бізнесу в умовах карантину порушують менше?

— Так, ми спостерігали пік порушень тиждень тому. І зараз перейшли вже у плановий режим роботи десяти мобільних груп із виявлення порушників і застосування відповідних санкцій.

У Києві 70 вогнищ інфікування коронавірусом за місцем роботи

— Чи перевіряєте ви, як дотримуються карантину в офісних приміщеннях, на заводах, на підприємствах?

— Ми надали рекомендації. Ці підприємства, де мало людей і мало відвідувачів не несуть великої загрози інфікування. Але при реєстрації випадків ми обов’язково проводимо епідеміологічне дослідження й розслідування у кожному такому офісному приміщенні.

На жаль, у Києві зареєстровано понад 70 таких осередків, де є непоодинокі випадки інфікування саме за місцем роботи.

Шахраї влаштовують псевдоперевірки на підприємствах і вимагають відкупу

— Є інформація, що шахраї під виглядом працівників Держпродспоживслужби проводять рейди, перевірки та вимагають відкупу?

— Так, була така інформація у Київській області та столиці. Ми ще таких випадків не зафіксували, але необхідно донести до людей і установ, що кожна перевірка підтверджена документами – наказом, направленням, посвідченням для проведення заходів. Їх можна попросити показати, зателефонувати на нашу гарячу лінію. Якщо немає документів – це дійсно може бути шахрай.

З початку запровадження карантину зафіксоване штучне підняття цін на товари першої необхідності

— Чи фіксувало Управління контролю регулювання цін підвищення цін на товари першої необхідності? Що робили?

— Так, дійсно, таке було першого ж тижня, коли почалася паніка та з супермаркетів зникли товари першої необхідності.

Майже в чотири рази зросла ціна гречаної крупи, майже вдвічі – ціна м’яса. Розглядалися різні варіанти, як контролювати ціни. Але за нашою інформацією, АМКУ застосував відповідні заходи, і зараз у столиці цінова політика вже більш-менш врегульована.

Перебіг хвороби не залежить від імунітету

— На завершення. Якщо виходить так, що рано чи пізно усі ми будемо заражені коронавірусом і вберегтися від цього фактично неможливо, можна тільки відтермінувати час захворювання, то що робити українцям, аби полегшити перебіг хвороби?

— ВООЗ надала інформацію про те, що важкий перебіг хвороби може бути й у здорової людини. Тому це дискусійне наукове питання, яке ми не можемо сьогодні обговорювати. Нині є факт, що 80 відсотків інфікуються цим збудником. Але є й інший факт, що 60 відсотків не відчують симптомів хвороби і навіть не знатимуть, що вони перехворіли.

Основне: необхідно захистити групу ризику – осіб, які можуть перехворіти з ускладненнями, і серед яких можуть бути летальні випадки. Захистимо групи ризику – і все буде добре.

— Дякую вам за розмову. З нами сьогодні був Олег Миколайович Рубан, лікар-епідеміолог, голова Держпродспоживслужби у місті Києві. Мийте частіше руки та сидіть вдома!

Другие новости