ПоддержатьУкраїнська

По дорозі до Румунії: як з України вивозять червонокнижні породи дерева

StopCor
StopCor

StopCor

По дорозі до Румунії: як з України вивозять червонокнижні породи дерева

Українські ліси масово знищують. Вирубують навіть червонокнижні цінні породи. Більшість нелегального лісу активісти знаходять в вагонах по дорозі до Румунії.

По дорозі до Румунії: як з України вивозять червонокнижні породи дерева

Залисини Буковини ще й пересічені павутиною ґрунтових доріг, якими вивозили деревину. Разом із чернівецьким активістом Миколою Петіченком фіксуємо вирубки чи не на кожному кілометрі.

Всі запевняють – діють в межах закону.

У мешканців села Драчинці Чернівецької області  терпець увірвався остаточно. Такі темпи вирубок вже позначились на житті селян.

– Вода пропадає, дорога руйнується, ланшафт села руйнується. Машини йдуть по 30 тон. Може бути 10-15 машин, – розповідають місцеві.

Дорога до ділянки, яка спричинила цей скандал – це вже суцільні пеньки і чагарники.

Тут ніби і знак, попереджуючий про рубку – все офіційно – тільки ось є те, що рубати категорично не можна.

Активісти тепер розкопують з-під гілля пеньки червонокнижного дерева. На цю ділянку вони вже викликали і поліцію, і екологів – і тепер крадії лісу знищують докази.

Слідчий по справі у пошуках винних заявив, що ними були направлені відповідні листи в лісове агентство для того, щоб вони здійснили перевірку по законності проведення рубки і законності надання документів.

Якщо справу не внесли в єдиний реєстр – це означає, що по ній навіть розслідування не розпочато.  А документи на вирубку цієї ділянки за кілька днів вже в кабінет слідчому підвіз лісничий.

Екологічна інспекція вже півтора роки працює тільки в плановому режимі. Коли, де, як і кого перевірятимуть – підприємці знають завчасно.

Незважаючи на заборону вивозу лісу, прийняту ще у 2015 році, обсяги з кожним місяцем лише ростуть – навіть у офіційних цифрах порівняно із тим же 2014.

Румунські працівники залізничної дороги український ліс зустрічають щодня,  румунський відтепер рідше.

– Зараз десь по 70 вагонів їде, а раніше навіть не рахував.

Журналістам Фактів Тижня від місцевого активіста прийшло повідомлення – зі списком чотирьох румунських фірм, які цьогоріч найбільше закупляли українського лісу.

До жодної з фірм потрапити не вдалося. Журналістам або заважали знімати, або офіс фірми не знаходився за вказаною адресою.

Журналісти кілька разів намагалися зв'язатися із прес службою однієї з фірм – Пролісок – але відповіді так і не отримали. Лише офіційно компанія щороку купує більше мільйона метрів кубічних українського лісу, ще майже мільйон через підставні румунські фірми. Нині компанія пропонує найвищу ціну на деревину, але український ліс чомусь за документами туди іде за копійки.

І це притому, що експорт деревини з України заборонений законом. І ці ж дерева в Україну вже повернуться дорогими іноземними меблями.

Джерело: Факти

Другие новости