ПоддержатьУкраїнська

Поки ДАБК «перевіряв» будівництво, у Києві здали в експлуатацію БЦ під виглядом житлового будинку

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Поки ДАБК «перевіряв» будівництво, у Києві здали в експлуатацію БЦ під виглядом житлового будинку

Думали, думали – так і не придумали. У Києві, поки у ДАБК проводили комісії, слухали про порушення, роздумували над тим, аби здійснити перевірку скандального об’єкта на вул. Докучаєвській, забудовник уже звів там незаконний бізнес-центр, а Департамент ДАБК м. Києва ввів в експлуатацію житловий будинок на понад 2 тис. кв. м за цією адресою, не побачивши при цьому жодного недоліку. Про це повідомляє активіст ВГО «Стоп корупції» Максим Томілов.

 Активіст: поки в ДАБК ''думали'', забудовник здав в експлуатацію незаконний БЦ

«Сьогодні вчергове переконався, що ДАБК – це недолугий орган, який узагалі не може виконувати свої прямі обов'язки в напрямку контролю над порушеннями містобудівного законодавства під час будівництва», – написав він у Facebook.

Зокрема, 13 жовтня втретє розглядалося звернення активіста щодо виїзду для проведення перевірки відповідності будівництва містобудівному законодавству за адресою: м. Київ, Докучаєвська, 25. Там нібито зводили «індивідуальний житловий будинок», а насправді на місці виріс 5-поверховий бізнес-центр.

«Двічі вже я отримував відповідь, що проведення такої перевірки не відбулося за відсутністю власника. Тоді його викликають із документами в Департамент, він, звичайно ж, не з'являється, і на цьому розгляд звернення закінчується. Будь-які подальші дії органу відсутні, хоча законодавчо вони передбачені», – наголосив Томілов.

За даними Реєстру будівельної діяльності , на дату запрошення, у зв’язку з проведенням третьої комісії з питання проведення перевірки на Докучаєвській, 25, ДАБК встиг зареєструвати декларацію про готовність до експлуатації об'єкту. Хоча на момент її реєстрації будівля недобудована.

 Недобудований об'єкт Фото: СтопКор

За документами об’єкт уже введений в експлуатацію, тобто формально будівля на Докучаєвській, 25 – вже не об’єкт будівництва.

А отже, і повноваження щодо перевірки на зазначених раніше підставах у Департаменту ДАБК м. Києва, відповідно до законодавства – відсутні. Але чомусь збирається комісія, рішення про проведення якої приймається після введення в експлуатацію зазначеного об’єкта, що унеможливлює проведення такої перевірки.

«І коли про це заявляєш, наголошуючи, що зараз необхідна перевірка достовірності даних у поданій замовниками декларації про готовність об’єкта до експлуатації, тобі кажуть, що комісія повинна розглянути питання перевірки в межах поданої заяви. А достовірність даних — то інше, і потрібно інше звернення», — каже Томілов.

За його словами, складається враження, що не ДАБК м. Києва зволікало пів року з виконанням своїх повноважень зі здійснення контрольних заходів на об’єкті.  І не вони врешті ввели в експлуатацію громадську споруду, побудовану з порушеннями, як житловий будинок.

«А головне, що на комісії з вами не можуть обговорювати такі питання, а прийом керівництва вже більш як рік не проводиться у зв'язку з карантином. Дуже зручно (особливо, забудовникам)», – підсумував він.

Активіст наполягає: це дуже нагадує фарс задля окозамилювання громадськості в інтересах замовників Варданяна Армана Гагіковича та Полончук Раїси Федорівни, яким Департамент ДАБК м. Києва своєю неквапливістю та невиконанням повноважень у повному обсязі неабияк посприяв у добудові незаконної будівлі.

Нині ВГО «Стоп корупції» вжила заходів для виконання повноважень Департаментом ДАБК і здійснення перевірки достовірності даних у поданій замовниками декларації про готовність об’єкта до експлуатації. Але, як показали час та досвід, це не гарантує ані проведення перевірки, ані скасування незаконних зареєстрованих документів на будівництво.

Нагадаємо:

  • У квітні 2021 року активістам ВГО «Стоп корупції» стало відомо, що у столичній місцевості Протасів Яр здійснюється захоплення комунальної землі забудовником. На місці, де згідно з документами мав бути приватний житловий будинок, розпочалося будівництво бізнес-центру.
  • За даними активістів, будівельне свавілля дійшло до того, що виник ризик знищення опорної стіни, яка утримує схили над Протасовим Яром.
  • Крім того, після акцій протесту активісти зіткнулися з невідомими особами, які нібито зацікавлені у будівництві, стають на захист забудовника та здійснюють провокації та погрожують. Зокрема, звучала погроза підпалити агітаційний намет. Про це повідомляв раніше правозахисник ВГО «Стоп корупції».
  • Задля розв'язання цього питання 19 травня депутати Київради під час засідання постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин прийняли рішення створити робочу групу, яка займатиметься питаннями скандального будівництва на вулиці Докучаєвській у Києві.
  • У червні 2021 року суд зобов’язав слідчого внести дані до ЄРДР щодо скандального будівництва БЦ «Альпійський» у Києві.
  • Попри суспільний резонанс справи, забудовник успішно завершив та здав об’єкт.

Другие новости