ПоддержатьУкраїнська

"Посадовці сприймають МінАПК як бізнес-актив", – Роман Бочкала про масштабне розкрадання агросектору

StopCor
StopCor

StopCor

'Посадовці сприймають МінАПК як бізнес-актив', – Роман Бочкала про масштабне розкрадання агросектору

Завдяки майстерно продуманій схемі, яку міністерство АПК успішно втілило по всій країні, прибуткові аграрні підприємства "дерибаняться" на очах. Виконувач обов'язків директора ДП "Агроспецсервіс" Олексій Шаповал, очолюючи підприємство кілька місяців тому, був певен: став керівником гігантської структури.

Що ж коїться з компанією насправді – дізнавалась журналіст "СтопКору" Христина Кришиха.

https://www.youtube.com/watch?v=l-wCSsVLEk4

На балансі державного підприємства – безліч майна, землі та понад тридцять філіалів. Але усе це багатство – тільки на папері. Проведений моніторинг довів: останніми роками фірму тріумфально приватизовували і розкрадали. Схема знищення "Агроспецсервісу" дуже проста.

Починаючи з 2008 року, різними високопосадовцями Міністерства аграрної політики 33 філіали державного підприємства "Агроспецсервіс" переводять в статус окремих державних підприємств, які можуть існувати самостійно і жодного відношення до "Агроспецсервісу" не мають.

Схема знищення ДП ''Агроспецсервіс''

На перший погляд здавалося б, нічого страшного в цьому немає. Нехай підприємство працює самостійно, головне, щоб працювало. Але саме в цьому й заховане найбільше зло. Адже окремим, самостійним державним підприємством легше скористатися: взяти в оренду чи навіть приватизувати. І отримувати з нього дохід. Правда, тільки собі в кишеню. І жодної копійки до державного бюджету.

"Чиновники, які приходять в Міністерство АПК, вони сприймають цей орган як бізнес-актив. У нас так заведено, що спочатку йдуть якісь квоти політичні, якийсь такий розподіл неформальний. Чи є якісь міністерства, чи є якісь там посади, за які платяться гроші. Далі що відбувається? Треба ці гроші конвертувати, повернути і щось заробити", - коментує координатор ГО "Стоп корупції" Роман Бочкала.

Другие новости