ПоддержатьУкраїнська

Психічнохворі можуть опинитись на вулицях столиці: дефіцит фінансування – 100 млн грн

StopCor
StopCor

StopCor

Психічнохворі можуть опинитись на вулицях столиці: дефіцит фінансування – 100 млн грн

Зрив медреформи, диверсія проти країни чи спроба врятувати унікальні медзаклади? Ексміністерка Супрун розкритикувала пропозицію чинного голови МОЗ продовжити фінансування лікарень за програмою медгарантій. Позатим низка медустанов перебуває на межі існування. Як от київська клінічна психлікарня №1. Попри те, що на початку цього року її директор підписав угоду з НСЗУ і наразі заклад фінансується згідно зі встановленими тарифами, коштів катастрофічно не вистачає. Більше про це – у матеріалі Асі Шевченко.

https://www.youtube.com/watch?v=iRSZj1qjqvI&t=101s

За словами директора клініки Вячеслава Мішиєва, тариф на кожного пацієнта, призначений Нацслужбою, не відповідає реальним потребам.

«Психіатрія завжди фінансувалася за певним залишковим принципом. Середньостатистична вартість лікування у стаціонарі становить 7400 грн. Це багато чи мало? Для того щоб відповісти, ми маємо розуміти, що сюди входить», – зазначає пан Мішиєв.

Отже, з закладеної суми 7400 віднімаємо кошти на харчування та медикаменти по 50 грн на добу за місяць. Це – три тисячі. Віднімаємо також 1000 грн податку. Залишається 3400 грн на виплати заробітних плат за працю лікарів, санітарок, медичних сестер. Враховуємо заробітні плати електриків, сантехніків, прибиральниць. І розуміємо, що на ці кошти кваліфікована психіатрична допомога надана бути не може.

 ''Через брак фінансування ми наближаємось до прірви'', - Вячеслав Мішиєв Фото: СтопКор

Пан Вячеслав зауважує: для того, щоб укластися в суму 7400 грн за пацієнта, потрібно звільнити понад 400 працівників – вахтерів, санітарок, медсестер. І це – в закладі, який опікується психічнохворими пацієнтами, кожен крок яких – непередбачуваний.

Директор додає: в разі нещасного випадку через недостатню кількість персоналу відповідальність за скоєне буде нести саме він. Нині психлікарня живе ще торішніми запасами харчів та медикаментів. А сума нестачі, закладена у тарифі Нацслужби, – шокує.

За період у 9 місяців з 1 квітня по 31 грудня сума, виділена психлікарні НЦЗУ, з урахуванням субвенції склала близько 70 мільйонів гривень. За аналогічний період минулого року ця цифра становила 170 мільйонів гривень. Таким чином, дефіцит фінансування сягнув 100 мільйонів.

Другие новости