ПоддержатьУкраїнська

Директорка київського ДОЗу Гінзбург заявила, що проблема невиплати зарплат медикам – надумана

StopCor
StopCor

StopCor

Директорка київського ДОЗу Гінзбург заявила, що проблема невиплати зарплат медикам – надумана

Замість грошей – дірка від бублика. Через низькі тарифи, запропоновані Нацслужбою здоров'я, унікальні лікарні не уклали договір з НСЗУ. В результаті – відсутність фінансування і відповідно, виплат заробітних плат. Та чи тільки в укладанні договорів проблема? З’ясовувала Ася Шевченко.

https://www.youtube.com/watch?v=iRSZj1qjqvI&t=101s

Наприкінці травня на засіданні Кабміну міністр охорони здоров'я Максим Степанов запропонував дозволити фінансування за програмою медгарантій до кінця 2020 року Центру мікрохірургії ока та Київському міському центру репродуктивної та перинатальної медицини, навіть попри те, що вони не автономізувалися.

«Виняток діє лише до 31 грудня 2020 року, а КМДА доручено вжити заходів щодо перетворення цих медзакладів на комунальні некомерційні підприємства», – йдеться у повідомленні міністра.

Наступного дня в мережі з'явилася реакція на рішення Кабміну від ексочільниці МОЗу Уляни Супрун, яка назвала цю ситуацію зривом медреформи. А депутатка Верховної Ради Олександра Устінова – диверсією проти країни. Мовляв, під стенограму міністр Степанов зачитав один документ, а на підпис своєму прямому керівнику, Прем'єр-міністру, віддав зовсім інший документ.

 Ексміністерка розкритикувала пропозицію чинного голови МОЗ Фото: СтопКор

Відповідь Степанова не забарилась: «Судячи з матеріалу, у народного депутата Устінової є хист до політичної фантастики».

Однак поки ситуація довкола рішення Кабміну незрозуміла, а документи – не оприлюднені, проблема з фінансуванням не розв'язана. Звичайно, про неї знає і директор Київського ДОЗу Валентина Гінзбург. Утім, вочевидь, не вважає проблему істотною.

За словами пані Валентини, проблеми спіткали лише ті заклади, які вчасно не уклали договори з Нацслужбою. На потреби ж лікарень було спрямовано понад 900 млн грн.

 Пані Гінзбург не вважає проблему фінансування істотною Фото: СтопКор

Своєю чергою, директор центру екстреної медичної допомоги медицини катастроф Анатолій Вершигора запевняє: після підписання договору з НСЗУ його співробітники отримують гідну зарплату.

«Зарплата у розрахунку на одну фізичну особу становить: лікарі – 26 810 грн, фельдшери – 19 160, і молодший медичний персонал – 8 800. Ми фінансуємось від НСЗУ і отримуємо кошти в достатній сумі. Мене запитують, чи звільнились у нас люди. У нас такого немає», – стверджує пан Вершигора.

Утім, як з’ясували журналісти «СтопКору», з тарифами пощастило далеко не всім медзакладам.

Другие новости