ПоддержатьУкраїнська

Рейдери з ТОВ «КПС-ГРУПП» повернуть Києву 17 га землі – рішення суду

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Рейдери з ТОВ «КПС-ГРУПП» повернуть Києву 17 га землі – рішення суду

Суддя Господарського суду міста Києва задовольнила позов прокуратури і зобов‘язала ТОВ «КПС-ГРУПП» повернути 16,8 га землі у власність міста. Таким чином рейдери позбавляються права користування земельною ділянкою. Про це повідомляє активіст ВГО «Стоп корупції» Роман Литвин.

 19 серпня, 2020 року у Києві на Видубичах загон поліції стежить за дотриманням порядку під час демонтажу незаконно встановленого паркану довкола ділянки ПАТ ''Мостобуд'' Фото: скріншот

Зокрема йдеться про гучну справу ВАТ «Мостобуд» та ТОВ «КПС-ГРУПП», яке в результаті й захопило землю. Відтак, у 2006 році Київрада передала «Мостобуду» в оренду ділянку на 50 років. Ті не платили оренду та використовували ділянку в Голосіївському районі Києва не за цільовим призначенням. У результаті – договір було розірвано.

Пізніше виявилося, що з березня 2020 року ділянка обліковується за ТОВ «КПС-ГРУПП», та по факту використовується останніми для намиву (видобутку) піску. При цьому будь-яких рішень про передачу в оренду ТОВ «КПС-ГРУПП» спірної земельної ділянки Київська міська рада не приймала.

За цих та ряду інших обставин, було встановлено, що земельна ділянка, яка має особливий статус незаконно займається ТОВ «КПС-ГРУПП».

Правовстановлюючих документів на землю в підприємства теж не було, тож земля підлягає поверненню власнику – територіальній громаді в особі Київської міської ради. З приведенням її у придатний для використання стан шляхом звільнення від споруд – нежитлових будівель

З огляду на викладене, прокуратурою у вересні 2020 року до господарського суду міста Києва подано позовну заяву про повернення земельної ділянки Київській міській раді. Разом з тим було встановлено, що рейдери використовують земельну ділянку не за цільовим призначенням, а фактично для намиву, складування, зберігання та відвантаження піску.

Суддя задовольнила позов прокуратури і зобов‘язала ТОВ «КПС-ГРУПП» повернути землю у власність міста.

Нагадаємо:

  • На початку 2020 року громадським активістам стало відомо про незаконний видобуток піску на столичних Видубичах. Здійснювала незаконні роботи ПАТ «Мостобуд». Це одна з потужних компаній, яка займається у Києві незаконою розробкою надр.
  • За роки користування землею у промзоні на Видубичах це підприємство не доплатило громаді Києва понад 100 мільйонів гривень та завдало збитків довкіллю.
  • Попри заборону правоохоронців «Мостобуд» продовжив свою незаконну діяльність.
  • А влітку 2020 року на громадських активістів та журналістів у промисловій зоні на Видубичах напав водій з металевою трубою, який намагався вивезти незаконно видобутий пісок. У сутичку втрутилася поліція, але замість допомоги активістам її представники почали їх відганяти.

Другие новости