ПоддержатьУкраїнська

Розділяй і володарюй: схема розкрадання державних підприємств від Мінагрополітики

StopCor
StopCor

StopCor

Розділяй і володарюй: схема розкрадання державних підприємств від Мінагрополітики

Україна цілком могла б стати аграрною наддержавою, якби не віртуозні шахрайські схеми, завдяки яким найзаможніше з відомств фактично знищує потужні агропідприємства. Можливо, працівники Міністерства аграрної політики та продовольства доводять агрофірми до краху навмисно, припускає журналіст Христина Кришиха.

"Бо або отримують частку від виконувача обов'язків директора внаслідок "розбазарювання" підприємства, або самі поклали око на землю підприємства чи на якесь майно і їм такий хаос тільки на руку", - зауважує Христина.

https://www.youtube.com/watch?v=l-wCSsVLEk4

А ось як прискорюють механізм розкрадання: на більшості держпідприємств нашої країни усі директори є лише виконувачами обов'язків, і з ними підписують договори на короткий термін. І часто тимчасовий новопризначений очільник думає як би встигнути набити власні кишені, а не розвивати господарство.

Наприклад, саме у такий спосіб колишній директор хмельницького підприємства разом із попереднім виконувачем обов'язків директора "Агроспецсервісу" незаконно відділив землю, передав її на баланс "Агроспецсервісу", після чого кілька сотень гектарів здали в оренду приватній фірмі. І саме це призвело до остаточного руйнування господарства.

Схема знищення ДП ''Агроспецсервіс''

Зараз два керівники спільними зусиллями пробують повернути землю державі.

"Це хмельницька фірма, назва її "Агрофермер". Їй було спрямовано близько 3 або 4 листів, що попереднім директором договір був укладений незаконно. Це було ще на стадії весни, коли засіяно не було. Ми їм пропонували не засівати цю територію, але вони, прикриваючись незаконним договором, на свій страх і ризик засівають", - розповідає в.о. директора ДП "Агроспецсервіс" Олексій Шаповал.

Наразі два позови знаходяться у Господарському суді Хмельницької області. Поки було лише одне засідання, де заслухали суть справи про визнання договору контрактної сільськогосподарської продукції укладеного між державним підприємством "Агроспецсервіс" та ТОВ "Агро Фермер".

"СтопКор" слідкуватиме за ходом цих судових спорів і сподівається, що суддями будуть ухвалені справедливі рішення. Адже тільки це врятує колись прибуткове сільськогосподарське підприємство.

Другие новости