ПоддержатьУкраїнська

Ціну медикаментів для державних лікарень завищують на 60-80%

StopCor
StopCor

StopCor

Ціну медикаментів для державних лікарень завищують на 60-80%

ТОВ «Архімед Медікал», що є єдиним постачальником перев’язувальних матеріалів німецького виробника Paul Hartmann AG, вже потрапило до поля зору «СтопКору» завдяки афері з допороговими закупівлями від Київської міської клінічної лікарні №2. Та не «допорогами» єдиними – підприємливий дистриб’ютор примудряється наживатись і на «прозорих» тендерах. Яким чином? Співробітник «Архімед Медікал» розкрив внутрішню економіку відкатів та корупції при публічних торгах.

З – змова між замовником і постачальником, яка виражається у встановленні дискримінаційних умов для інших потенційних конкурентів. Улюблена «зброя» корупціонерів, коли при оголошенні публічних торгів технічне завдання прописується таким чином, що лише продукція певного виробника або постачальника може йому відповідати.

Зауважимо, що у відповідності до закону «Про публічні закупівлі», технічна специфікація не повинна містити посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника. У разі якщо таке посилання є необхідним, воно має бути обґрунтованим, а у специфікації має бути дописано «або еквівалент».

Проте, у тендерах на закупівлю медичної продукції замовники чомусь досить часто ігнорують цю вимогу закону.

Зокрема, у технічній специфікації для тендеру на закупівлю витратних матеріалів для післяопераційних хворих, оголошеного ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» у червні 2019-го, містяться не лише посилання на конкретні вимоги до конструкції і типу предмета закупівлі, а й фрагменти рекламних слоганів.

 Рис. 1. Фрагмент технічної специфікації, затвердженої тендерним комітетом

Досить дивно, що тендерне завдання, яке має бути узагальненим і не дискримінувати нікого з потенційних учасників, містить не лише конкретні розміри предмета закупівлі, чітко визначені абсорбуючий матеріал, активатор та антисептик, але й недоречні фрази явно рекламного характеру про «унікальний механізм одночасного промивання-сорбції» та «кольорове нанесення» на зовнішньому боці.

Причому ці фрази буквально цитують опис продукції HydroClean Plus виробництва компанії Paul Hartmann AG. Це єдина компанія в світі, яка виробляє перев'язувальний матеріал із зазначеними розмірами, з унікальним механізмом промивання-сорбції і навіть з кольоровим нанесенням на одну зі сторін.

 Рис. 2. Рекламний опис продукції Paul Hartmann AG

Таким чином, вимоги тендера ще на першій стадії публічних закупівель створюють штучний бар'єр для участі продукції інших виробників, крім Paul Hartmann AG.

Нагадаємо, саме компанія ТОВ «Архімед Медікал» є офіційним імпортером і дистриб'ютором продукції Paul Hartmann AG в країні, де-факто являючи собою повністю афілійовану структуру. За інсайдерською інформацією, у штаті фірми задіяні працівники, які спеціалізуються на прописування технічних завдань замість тендерних комітетів та передачі керівникам медзакладів «відкатів», які в середньому складають від 10% суми виграшу.

Проте, виникає логічне запитання: як зімітувати прозорий конкурс у випадку, коли сума закупівлі не є «допороговою», а всі потенційні конкуренти безжально відсічені дискримінаційними умовами? Адже торги без конкуренції не лише суперечать нормам закону, але й можуть привернути увагу правоохоронців та громадськості.

Т – технічний учасник торгів. Як правило, всі недобросовісні учасники публічних закупівель мають постійних «спаринг-партнерів», з якими й розігрують тендери, завчасно узгодивши цінові пропозиції та стратегію участі в аукціоні.

Зокрема, у системі Prozorro можна побачити, що в тендері ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», технічне завдання якого прописано під продукцію Paul Hartmann AG, взяли участь лише дві компанії.

 Рис. 3. Учасниками торгів стали лише дві компанії

Неважко побачити, що різниця між пропозиціями «конкурентів» склала аж 317.37 грн – звісно ж, на користь «Архімеду», при цьому жодного кроку на пониження в ході торгів між компаніями не відбулося.

Ба більше, ТОВ «Архімед Медікал» безпосередньо надало компанії «Вест Ост Медікал» гарантійний лист для участі саме в цьому тендері.

Тобто, офіційний дистриб’ютор продукції Paul Hartmann AG в Україні компанія «Архімед Медікал» власноруч доручила фірмі «Ост Вест Медікал» виступити єдиним конкурентом самій собі! Цікаво, що це жодним чином не збентежило тендерний комітет Центру дитячої кардіохірургії, і закупівля відбулася в червні 2019 року, із завчасно пердбаченим переможцем.

 Рис. 4. Гарантійний лист від ТОВ «Архімед Медікал»

Цікаво, що в пакеті тендерної документації ТОВ «Архімед Медікал» надає довіренність, в якій чітко визначено: без права передоручення повноважень третім особам. Проте, якщо прийняти до уваги, що насправді жодної конкуренції немає, а переможець визначений заздалегідь – то все стає зрозумілим.

 Рис. 5. Частина доручення від Hartmann-Rico spol. s.r.o. на компанію ТОВ «Архімед Медікал»

Зауважимо, що виділені Центром кошти були освоєні на 99,83%, тобто про жодну суттєву економію не йдеться.

Як повідомляє інсайдер з компанії «Архімед Медікал» на умовах анонімності, за участь у торгах «другим номером» зазвичай сплачується від 5% до 10% від суми закупівлі (в залежності від того, як домовилися керівники). У даному конкретному випадку зацікавлені особи компанії «Вест Ост Медікал» за подання свідомо програшної документації одержали 5% від суми тендеру.

Підприємство ТОВ «Ост Вест Медікал» зареєстроване у Солом’янському районі столиці по вулиці Миколи Шепелєва, будинок 6. Веб-сайт з моніторингу прозорості компаній підказує, що за даною адресою зареєстровано ще 248 фірм, тобто це – класична «поштова скринька». При цьому «бізнес-центр» з двома з половиною сотнями компаній виглядає як звичайна «хрущовка».

 Рис. 6. У цій будівлі розташовано ТОВ «Ост Вест Медікал»

Власником «Вест Ост Медікал», відповідно до реєстру, є кіпріотська компанія MALCOTI INVESTMENTS LIMITED. А відносно керівника тендерного відділу фірми ще у 2017 році було відкрито кримінальну справу за підозрою в скоєнні ряду злочинів, серед яких особливо тяжкий злочин, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років, і за відкритою інформацією – був застосований запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Варто також наголосити, що спільно з ТОВ «Вест Ост Медікал» компанія «Архімед Медікал» розіграла 7 тендерів від різних закладів охорони здоров’я загальною сумою в понад 2 мільйони гривень. Серед замовників – Київська міська клінічна лікарня №2, Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України та ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О.Шалімова» Національної академії медичних наук України.

І наостанок – спробуємо розібратись, з якою кінцевою метою створено цю хитру схему з дискримінаційними умовами та «спаринг-партнером».

До наших рук потрапив прайс-лист, за яким «Архімед Медікал» відпускає продукцію для одного з дистриб'юторів (зауважимо, мова йде про «госпітальні», себто оптові партії продукції, тому ціни відрізняються від тих, що зазначені в Інтернет-магазині компанії).

 Рис. 7. Прайс-лист ТОВ «Архімед Медікал»

А тепер порівняємо ці ціни з вказаними у тендерній пропозиції.

 Рис. 8. Тендерна пропозиція «Архімед Медікал»

Візьмемо для прикладу лише одну позицію. Прайсова вартість для дистриб’ютора за товаром «пов'язка плівкова для фіксації канюль Hydrofilm® I.V. 9см х 7см 50шт» становить 277.97 грн, а пропозиція для Центру дитячої кардіохірургії у червневому тендері – вже 384.80 грн.

Таким чином, для кардіохворих дітей (!) товар надходить із націнкою у 38,43% у порівнянні зі «звичайною» прайсовою вартістю.

Загальна схема афери наступна:

1. Тендерний комітете прописує технічну специфікацію до закупівлі таким чином, що їй може відповідати лише продукція одного виробника – німецької компанії Paul Hartmann AG.

2. Ексклюзивний імпортер і дистриб'ютор продукції Paul Hartmann AG в Україні ТОВ «Архмед Медікал» додає 40% до ціни виробника при формуванні оптового прайсу.

3. До участі в тендері залучається постійний «спаринг-партнер» ТОВ «Вест Ост Медікал» та заздалегідь узгоджуються ролі і націнки: понад вартість оптового прайсу майбутній переможець додає від 23% до 40%, а «другий номер» додає до одержаної ціни трохи менше 1%.

4. Після отримання коштів гроші розподіляються між зацікавленими особами наступним чином:

- від 10% сплачується головлікареві або іншому представнику від лікарні, який курує процес закупівлі та складання «правильного» технічного завдання;

- від 5 до 10% сплачується «другому номеру», який допоміг обійти вимоги закону.

У кінцевому підсумку, держава витрачає на продукцію компанії Paul Hartmann AG, закуповується лікарнями України, на 60-80% більше від її реальної вартості, а ТОВ «Архімед Медікал» в результаті шахрайських дій «заробляє» понад 50% від суми реалізації.

Нагадаємо, директор та засновник ТОВ «Архімед Медікал» Микола Романьок також пов’язаний із фірмами ТОВ «Український інститут протипожежної експертизи» та ТОВ «Хелскеа», які фігурують у кількох кримінальних провадженнях, зокрема, пов’язаних із заволодінням бюджетними коштам, виділеними закладам охорони здоров'я на закупівлю медичних виробів.

 Рис. 9. Засновник і керівник ТОВ «Архімед Медікал» Микола Романьок

Вочевидь, наживатись на потребах важкохворих для цього успішного бізнесмена – звична справа.

Зауважимо, червневий випадок з Центром дитячої кардіохірургії – для «Архімеду» далеко не поодинокий епізод завищення ціни продукції, зафіксований «СтопКором» у рамках ініціативи «За чесні закупівлі». Аналогічну схему компанія розігрувала і з іншими лікарняними закладами.

У середині жовтня відбувся тендер Київської Міської Кілічної Лікарні №8, що знову розпилили між собою “Архімед Медікал” та “Вест Ост Медікал”: цього разу переможець запропонував ціну аж на 15 гривень менше за технічного конкурента.

Однак, чому тут дивуватись, адже українці вже звикли до того, що їх та їхніх дітей горе-бізнесмени та політики вбивають заради наживи. І байдуже, на нестачу коштів та ліків у медичних закладах, коли можна заробити собі на забезпечене та щасливе життя.

Другие новости