ПоддержатьУкраїнська

У Харкові невідомі понівечили філію "Сбербанку"

StopCor
StopCor

StopCor

У Харкові невідомі понівечили філію 'Сбербанку'

У понеділок, 13 лютого, у Харкові невідомі напали на філію російського "Сбербанку". Вікна та двері установи облили червоною фарбою, поряд – на балалайках грали молоді юнаки.

Відео такого перформансу опубліковане у соціальних мережах чоловіком, який представляється військовим ЗСУ Олегом Ширяєвим.

По обіді, 13лютого, ряд харківських ЗМІ повідомляли про те, що активісти "Азова" (ця інформація поки не підтверджена – ред.), облили відділення "Сбербанку" червоною фарбою. На вікна установи наклеїли стікери із зображенням Кремля і з попередженням, що це банк країни-агресора. Сюди нібито відразу прибула поліція, але до цього часу офіційних коментарів правоохоронці не надавали.

Проте військовий Ширяєв, очевидно розуміючись у темі, прояснив окремі "нюанси". Він, зокрема, повідомив, про те, чому до "Сбербанку" таке відношення. За його даними, частка російського капіталу серед банків неукраїнського походження  в Україні зараз складає понад 40%. Військовий апелював до того, що в країні досі працює банк, на який у ЄС наклали санкції.

Прикметно, що чоловік пов'язав роботу установи в Україні із фінансуванням Росією терористів на Донбасі. Ширяєв запевнив, що в країні слід вести роз'яснювальну роботу з населенням, що вкладати гроші в російську банківську систему – означає нищити свою власну, а водночас ставати на бік російської економіки, яка працює на політичну поразку України.

"Слід відзначити, що найбільші російські банки, що діють в Україні – це банки з державною формою власності. Тобто в українській банківській сфері діють банки, які є керовані безпосередньо країною-агресором… З подібними банками, за якими знаходиться ціла країна з величезним економічним потенціалом, конкурувати приватному українському банківському сектору подекуди просто неможливо…

Тезою прихильників російських банків є та, що вони приносять податки до економіки України. Але в стратегічному значені – ці гроші є нічим перед тим фактом, що за певний час російські банки, підтримані російськими капіталами, стануть гегемонами на українському ринку", – слова із докладного опусу акції, разом із відео, які з'явилися на сторінці Ширяєва.

Як відомо, під час Давоського форуму у січня цього року глава "Сбербанку" Герман Греф казав про роботу установи на території України наступне:

"В цілому ми продовжуємо роботу в Україні. Наші активи стискуються, поки ми не бачимо перспективи дуже швидкого виходу з ринку, продовжуємо працювати".

Нагадаємо, минулого року у кількох містах України подібні акції вже відбувались, проте через це не відбулось жодних скорочень у банку, жодна із філій не закривалась.

Винуватців деяких погромів досі не знайшли, очевидно, це не лякає власників російського державного банку. Раніше у ЗМІ з'являлась інформація про  імовірні домовленості між керівництвом українського Нацбанку та "Сбербанку".

Другие новости