ПоддержатьУкраїнська

У Києві знесли будинок 19 століття та будують незаконний ТЦ: Глеба звернувся до громадських організацій

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

У Києві знесли будинок 19 століття та будують незаконний ТЦ: Глеба звернувся до громадських організацій

І поки правоохоронні органи мовчать, боротися з незаконними забудовами в Києві лишається лише громадськості та небайдужим активістам. Таким чином, в історичному ареалі міста Києва здійснюється так звана «реконструкція» будинку кінця 19 початку 20 століття за адресою Тургенєвська, 21. Під виглядом реконструкції будинок був повністю знесений. Наразі там незаконно будують торговельний центр.

 Будинок на Тургенєвській, 21 знесли Фото: СтопКор

Із закликом привернути увагу до безладу, що коїться в Києві зі знищенням старих будівель, до активістів ВГО «Стоп корупції» звернувся експерт у галузі містобудування, дійсний член Української академії архітектури Віктор Глеба.

Зокрема, він оприлюднив світлину з «реконструкцією» будинку та показав її громадським організаціям. На фото видно, що дім за адресою Тургенєвська, 21 повністю знесли. На його місці тривають будівельні роботи.

 Віктор Глеба звернувся до громадських організацій Фото: скриншот

При цьому, згідно з даними з Порталу єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, у видачі дозволу на виконання будівельних робіт замовнику було відмовлено. Причина — ненадання документів щодо погодження проєктної документації органом охорони культурної спадщини.

За словами правозахисника ВГО «Стоп корупції» Максима Томілова, який розслідує незаконні забудови та факти знищення історичних пам’яток, навіть якби забудовник отримав дозвіл, то очевидно, що він би скористався лазівкою в законодавстві.

«Реконструкція може передбачати знесення будинку, якщо новий будуватимуть на старому фундаменті. Але, по-хорошому, реконструкція – це відновлення будівлі. Та через цю лазівку під виглядом реконструкції часто будинки зносять та будують багатоповерхівки», – розповідає він.

Варто зазначити, що будинок за адресою Тургенєвська, 21 сусідствує з історичною будівлею на Тургенєвській, 19.

Згідно з даними з сайту Міністерства культури та інформаційної політики, це історичний ареал м. Києва та зона регулювання забудови III категорії.

У міністерстві зазначають, що з 1 січня 2019 року розроблення проєктної документації на нове будівництво, реконструкцію чи капітальний ремонт в історичних ареалах населених пунктів, занесених до Списку історичних населених місць України, необхідно здійснювати з урахуванням умов та обмежень. Вони зазначені в історико-архітектурному опорному плані такого історичного населеного місця. Станом на 13 квітня 2021 року історико-архітектурний опорний план міста Києва у встановленому законодавством порядку не затверджено, тому проведення будівельних робіт у межах історичного ареалу було заборонено.

«Ця ділянка розташована в історичному ареалі міста Києва. Тож забудовник мав отримати дозвіл від Міністерства культури. Через бездіяльність органів охоронно-культурної спадщини Київ втрачає історичні будівлі. Будівля ж на Тургенєвській, 21 розташована поряд із будинком Рутковського на Тургенєвській, 19», – розповідає Томілов.

Будинок Рутковського був побудований у 1901 році за проєктом архітектора І.Агурова.

Зазначимо, згідно з даними порталу, на місці будинку на Тургенєвській, 21 мають звести будівлю торговельно-адміністративного призначення.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, у Києві Державна інспекція архітектури та містобудування України провела позапланову перевірку будівництва на Микільській Слобідці. ДІАМ підтвердив незаконність зведення ЖК на цій ділянці землі та призупинив будівництво.

Другие новости

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом