ПоддержатьУкраїнська

Не допустіть дитячого Майдану: Зеленського та депутатів просять зберегти Житомирський ліцей для обдарованої молоді

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Не допустіть дитячого Майдану: Зеленського та депутатів просять зберегти Житомирський ліцей для обдарованої молоді

Житомирські активісти дійшли до Верховної Ради та звернулися до Президента. Причина - реформування Житомирського ліцею для обдарованих дітей. 2 грудня під час брифінгу у Верховній Раді України народний депутат Дмитро Костюк надав слово батькам ліцеїстів. Про проблему ліцею у ВР розповіла Олена Федорук – мати ліцеїста та представниця Овруцького осередку ВГО «Стоп корупції» на Житомирщині.

 Активістка Олена Федорук звернулась до депутатів і Президента через долю Житомирського ліцею для обдарованих дітей Фото: скриншот

Житомирські активісти пробились у парламент, щоб захистити Житомирський обласний ліцей — унікальний навчальний заклад, де навчаються обдаровані діти з сільської місцевості усієї області. Під час традиційних парламентських брифінгів у Верховній Раді нардеп Дмитро Костюк передав свій «ефірний» час батькам вихованців Житомирського обласного ліцею для академічно обдарованої молоді.

Навчальний заклад без відома дітей, батьків і педагогів вирішили «перепрофілювати» у спортивний.

«З проханням батьків учнів Житомирського обласного ліцею для обдарованих дітей та Бердичівського спортивного ліцею я провів брифінг у Верховній Раді України, щоб вони мали можливість бути почутими, щодо тієї ганебної ситуації, яку створило керівництво Житомирської обласної ради, коли за спинами учнів, їхніх батьків, вчителів і директора Житомирського ліцею змінили його Статут. 400 дітей не розуміють, як відтепер вони навчатимуться хімії, фізиці, математиці в спортивному закладі. А паралельно з цим у Бердичівського спортивного ліцею забирають фінансування, що ставить під загрозу саме існування навчального закладу», — пояснив пан Костюк.

На запрошення депутата у Верховній Раді виступила мати ліцеїста та членкиня Овруцького відокремленого підрозділу «Стоп корупції» Олена Федорук.

Вона повідомила, що гроші на розвиток спорту в області планували надати для Бердичівського спортивного ліцею. Утім, раптом передумали та вирішили академічний ліцей Житомира перетворити на спортивний.

«Однак очільник облради вирішив спрямувати кошти на розвиток спорту у місті Житомир. І для цього перейменувати на спортивний ліцей єдиний в області академічний заклад для обдарованих дітей із сільської місцевості», — пояснила вона.

Жінка нагадала про суспільний резонанс і протести батьків із цього приводу у Житомирі. Після того, як ситуація набула розголосу в ЗМІ, під тиском громади в облраді вирішили нашвидкуруч переписувати вже підготовлений до сесії статут ліцею. До робочої групи нарешті включили директорку ліцею. З 16.00 до 22.00 до статуту вносили зміни, і в результаті – вирішили поєднати академічну освіту зі спортивною 50 на 50.

«Депутати Житомирської обласної ради проголосували 30 листопада за зміну статуту та назви Житомирського обласного ліцею Житомирської обласної ради на Житомирський обласний спортивний ліцей Житомирської обласної ради. Вирішено, що в легендарному акдемічному ліцеї, де навчаються діти з високим IQ з академічним профілем навчання, розмістять спортивний ліцей. Згідно з новим статутом, у закладі навчатимуться 50% обдарованих дітей у наукових напрямках та 50% дітей — спортсменів», — зазначив координатор «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв на своєму порталі «Олевськ онлайн».

«У законі про освіту не передбачені такі гібридні поєднання різних за напрямком закладів. І статут, похапцем розроблений, – лише для того, щоб отримати гроші від держави за будь-яку ціну. Саме на місто Житомир. Та знищити унікальний академічний заклад із територією 9 га», — зазначила Олена Федорук.

Активістка і мати також звернулася до Президента Зеленського.

«Прошу вас як керівника України почути нас і не допустити першого в історії України дитячого Майдану! Бо діти та батьки готові стояти за честь і збереження цього закладу до кінця.

Одного разу у мене син спитав: "Скільки потрібно рукостискань, щоб дійти до Президента?"  Я відповіла, жартуючи: "Три…" Зараз це відбувається в реальності. Перше – Дмитро Костюк. Друге – Лісовол. Третє – ваше. Для наших дітей, які є гордістю нашої країни!» — підкреслила активістка.

Зазначимо, раніше вихованці ліцею зняли відеоролик, в якому просять депутатів зберегти їхній навчальний заклад.

На брифінгу також виступила мама учня Бердичівського ліцею-інтернату спортивного профілю Тетяна Купрєєва. Вона розказала, що це найкращий спортивний заклад в області. Жінка нагадала про обіцянки фінансування для розвитку ліцею, озвучені у вересні. І закликала розв'язати питання про спрямування грошей саме на Бердичівський спортивний ліцей.

«Сьогодні можновладці не можуть розібратися з розподілом державних коштів, а мають страждати наші діти», — зазначила вона.

Як з’ясували житомирські борці з корупцією, ліцей-гібрід створили, щоб отримати 500 млн грн із бюджету за Програмою підтримки розвитку спорту.

«У цих питаннях, про які ми кажемо, ці пів мільярда – це ще не все, адже в ліцеї побудований великий стадіон і він не використовується. Там побудована частина вже спортивної інфраструктури, тому за ці державні кошти там буде побудовано надсучасний манеж висотою до восьми метрів, де можуть проходити змагання з гімнастики, волейболу, баскетболу, греко-римської боротьби, інших видів спорту, тобто це великі спортивні арени. Коли тисячі людей можуть приїхати, то де вони зможуть перебувати? Де перевага більше – у Житомирі чи в Бердичеві? А якщо діти будуть приїжджати на змагання, то вони їдуть потягом, їдуть транспортом, можливо, з-за кордону на міжнародні змагання літаком, то де більше переваг – у Житомира чи у якогось міста?» пояснив журналістам голова Житомирської обласної ради  Володимир Федоренко.

Утім, борці з корупцією на Житомирщині побоюються, що у цій ситуації можливий дерибан бюджету.

«Дуже дивна ситуація. Проєкту перебудови Житомирського ліцею на спортивний немає. Все вирішували поспіхом. Цікаво, як так, без проєктної документації, спрямували пів мільярда гривень? Як контролюватимуть бюджетні кошти? Ми  обов’язково будемо тримати ситуацію на громадському контролі», — зазначив координатор «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв "СтопКор", 29 листопада, напередодні сесії Житомирської обласної ради,  батьки обдарованих дітей Житомирщини пікетували будівлю обласної ради на знак протесту проти запланованого переформування Житомирського обласного академічного ліцею-інтернату для обдарованих дітей на спортивний ліцей.

Другие новости