ПоддержатьУкраїнська

У центрі «Інваспорт» непрозоро засвоїли 267 млн грн з бюджету, – висновки ревізії

StopCor
StopCor

StopCor

У центрі «Інваспорт» непрозоро засвоїли 267 млн грн з бюджету, – висновки ревізії

Великий спорт – великі гроші: у 2021-му з державного бюджету на фінансування вітчизняних спортивних досягнень мають витратити рекордні 7 мільярдів гривень. З них майже половину закладено на розвиток паралімпійського та дефлімпійського напрямів. Хто і як розпоряджатиметься цими мільярдами? Та до чого тут Український центр «Інваспорт»? Дивіться у масштабному розслідуванні «СтопКору».

Система закладів фізкультури і спорту осіб із інвалідністю функціонує на державному рівні та прямо підпорядковується Міністерству молоді і спорту.

При цьому, за визнанням ексміністра молоді та спорту України Дмитра Булатова, вплив держави, чи то з боку Міністерства, чи то з боку Кабміну або Верховної Ради, на цю організацію є мінімальним.

«На «Інваспорт» фінансування йде окремим рядочком. І фінансування йде напряму на «Інваспорт». Я, коли був міністром і мав пряме відношення, то не мав такого права, а аудиторські служби, які перевіряють гроші, їх використання, мають таке право», – зазначив пан Булатов.

 Дмитро Булатов про ''Інваспорт'' Фото: СтопКор

До нашої редакції потрапив один з таких аудиторських звітів – майже пів сотні аркушів ревізії від Рахункової палати. Цей документ стосується ефективного використання бюджетних коштів Мінмолоді та спорту у 2017-18 роках. І, зокрема, центру «Інваспорт». Процитуємо лише деякі з висновків фінансових експертів:

«Наказом Міністерства молоді та спорту «Інваспорту» делеговано право самостійно визначати обсяг витрат на проведення заходів за кошти бюджетної програми. Зазначене призвело до порушення принципу публічності та прозорості використання бюджетних коштів».«Кошти у загальному обсязі 267 629,2 тис. грн, спрямовані «Інваспорту» на забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, використовувалися в умовах недостатнього контролю».«Аудитом встановлено, що заплановано та спрямовано бюджетних коштів на преміювання праці штатної збірної команди та працівників апарату Укрцентру «Інваспорт» у розмірі щонайменше 30 відсотків фонду оплати праці (майже 45 тис. грн), що є неекономним використанням коштів загального фонду державного бюджету».

 Висновки ревізії від Рахункової палати Фото: скріншот

І це – лише невелика частина виявлених порушень з боку «Інваспорту». Як з'ясували аудитори, деякі фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи для осіб з інвалідністю проводили лише на папері.

При цьому центру делегували право самостійно визначати обсяг витрат на проведення заходів за кошти бюджетної програми. Як наслідок, було порушено принцип публічності та прозорості бюджетної системи, а понад 267 млн грн витратили непрозоро.

Другие новости

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом