ПоддержатьУкраїнська

Україна може втратити закордонну нерухомість на 10 млн євро через топменеджерів УДП

StopCor
StopCor

StopCor

Україна може втратити закордонну нерухомість на 10 млн євро через топменеджерів УДП

Корупція у річковій галузі «виходить на берег»: з молотка тепер пускають не тільки судна та пароплави, а й елітну закордонну нерухомість, що належить державі. Чому в Українському Дунайському пароплавстві засекречують інформацію про державні активи на десятки мільйонів євро? Та чи дійсно угорське майно «зливають» у судах росіянам? Дізнавався Кирил Вольний.

https://www.youtube.com/watch?v=gkLk69LclVI

З матеріалів угорської преси стає зрозумілою хронологія подій довкола будинку УДП у Будапешті, за який наразі судяться Україна з Росією.

У 1994 році УДП вперше спробувало закріпити цю будівлю за собою: українці подали прохання до земельного комітету Угорщини про перереєстрацію документів у зв'язку зі зміною назви підприємства.

Та за рік російська сторона теж подає заяву до земельного комітету та вимагає передати нерухомість у її власність, посилаючись на те, що РФ – правонаступниця Радянського Союзу. Мовляв, цим будинком володіла не Україна, а СРСР.

Після 10 років судових протистоянь остаточне рішення виніс Верховний суд Угорщини — на користь України.

Утім, Російська Федерація не заспокоїлась і вкотре подала позов. Справа, яку зараз розглядає угорський суд, і дійсно може закінчитися втратою державного майна. Про це нам в інтерв'ю розповів угорський адвокат, який представляє інтереси УДП. Він залишився дуже здивований діями, а точніше, бездіяльністю української сторони.

 Про конфлікт довкола будівлі пишуть в угорській пресі Фото: СтопКор

«Українське пароплавство звернулось до нас за допомогою у захисті прав на свою нерухомість, що розташована в Будапешті. УДП розірвало договір з одним із орендарів, який ніяк не хотів покидати нерухомість. Нашою задачею в рамках цього процесу було саме виселення цієї фірми з будинку та передача його українській стороні», — згадує пан Іштван Міко.

Ідеться про російську фірму «Інтерліхтер». Адреса на її сайті збігається з адресою української будівлі в Будапешті – площа 15 березня, будинок 1. Саме через неї російська сторона намагається будь-яким способом «віджати» права на українську власність.

 Через бездіяльність УДП Україна ризикує програти суд, - адвокат

Згодом російська компанія подала зустрічний позов до суду, в цьому процесі УДП виступає вже відповідачем. Йшлося про надбудову в цьому будинку, яку зробила російська фірма. Мовляв, вони інвестували в це будівництво і тепер вимагають компенсацію у розмірі 1 мільйона євро.

Та українська сторона повелася дивним чином: відмовилась виконувати рішення суду і не надала доступ до нерухомості, аби була проведена експертиза.

«Ми звернули увагу УДП на те, що в разі відмови виконувати рішення суду та надати доступ експерту до нерухомості, судовий процес може закінчитись програшем УДП, а це, своєю чергою, потягне за собою накладення на УДП штрафу у понад 1 мільйон євро», — наголошує адвокат.

А якщо УДП не сплатить суму штрафу, то згідно з угорським законодавством, справу буде передано судовому виконавцю, і нерухомість зможуть продати на торгах, щоб за вторговані кошти виплатити всі борги та штрафи УДП. Тобто, таким чином, українська сторона може остаточно втратити цю будівлю.

Другие новости