ПоддержатьУкраїнська

Власники МАФів можуть втратити мільйони гривень через новий законопроєкт

StopCor
StopCor

StopCor

Власники МАФів можуть втратити мільйони гривень через новий законопроєкт

Два проєкти рішень Київської міської ради щодо правил подальшого функціонування тимчасових споруд можуть завдати мільйонних збитків тисячам представників малого бізнесу в Україні.

 Фото: СтопКор

Таку заяву зробили малі підприємці 30 червня під час круглого столу на тему «Пошук шляхів та формування ефективних механізмів для збереження легального малого бізнесу в Києві. Підписання Меморандуму про об'єднання малого бізнесу Києва», що відбувся у столиці.

За словами приватного підприємця Артема Шевченка, сукупна вартість встановлення одного МАФу складає близько 250 тис. грн. У разі визнання його незаконним бізнесмен втрачає вкладені інвестиції.

«МАФ – це фактично коробка, яка стоїть згори, а також земля під цією коробкою. Сир-бор у тому, що права на землю під цією коробкою не врегульовані, і нам дають документи на пів року з правом непродовження. Але на землі стоять коробки – це наші інвестиції. І ця коробочка коштує 150 тис. грн. Офіційно під'єднатися до електромережі «Київенерго» – це ще до 100 тис. грн. Комусь ці гроші здаються смішними. Але для малого і середнього бізнесу в Україні це — значні суми. І якщо раптом у мене в цій несправедливій моделі закінчується термін угоди та її не продовжують, як це, судячи з усього, збирається зробити Київрада у разі прийняття рішення, то що мені як власнику цієї коробочки робити? Забирати її під пахву та йти? А як же захист мого права власності?» – наголосив підприємець.

 Артем Шевченко Фото: СтопКор

За його словами, щодня у столичних установ, таких як ТЦ, ЖК, магазини чи аптеки закінчуються терміни оренди. Проте «нікому не приходить в голову виставляти на торги землю під ними, адже це безглуздо».

Як стверджують представники малого бізнесу, розробники цих проєктів рішень пропонують з 01.08.2021 зробити 6000 законних тимчасових споруд незаконними та дозволити міським службам демонтувати їх.

Враховуючи, що сукупна вартість одного МАФу складає 250 тис. грн, то наслідком може стати втрата українцями понад півтора мільярда гривень.

За словами керівника професійної спілки підприємців та найманих працівників торгівлі, сфери послуг та промисловості «Єдність» Вікторії Гапоненко, проєкти рішень потребують негайного узгодження з представниками малого бізнесу.

«Хто буде оформляти паспорти тимчасових споруд – невідомо. У тому форматі, в якому зараз висять на сайті ці проєкти рішень – голосувати за них не можна. Адже люди опиняться на вулиці. Запитання: порядок черговості демонтажів – яким він буде? Теж нікому невідомо. А вже з серпня-місяця, якщо приймуть ці рішення в такому форматі, мають почати формувати демонтажні бригади для того, щоб розчищати місто та виокремлювати місця для передачі на торги. На торгах висувають такі умови, що не факт, що малий підприємець зможе дотриматися їх, аби навіть просто взяти участь, не кажучи вже про перемогу. Крім того, на торги виносять місця, не погоджені з адміністраціями, з балансоутримувачем. Чому тоді підприємець, який виграє торги, далі змушений буде погоджувати це все? Логіки немає. Ідеться про те, що з серпня-місяця у нас тимчасові споруди, більша їхня частина, переходять у незаконний статус. Вони залишаться без жодного документа. Де тоді принцип добросовісності, справедливості та послідовної поведінки?» – наголосила вона.

 Вікторія Гапоненко Фото: СтопКор

За словами учасників круглого столу, до 9 липня прийняти рішення неможливо і воно потребує термінового коригування.

Вони закликали депутатів не голосувати за проєкт рішення, який фактично «знищить малих підприємців, які сплачують кошти в бюджет та наповнюють його».

Люди виступають проти рішень, проте за діалог. За підсумками заходу був підписаний меморандум щодо подальших активних дій, а також можливої співпраці з депутатами.

Зазначимо, 9 червня 2021 року на офіційному порталі Києва були опубліковані два проєкти рішень Київської міської ради щодо правил подальшого функціонування тимчасових споруд. Серед основних змін пропонується доведення зовнішнього вигляду МАФів до єдиного архетипу, запропоновані зони обмеження розміщення ТС (заборона ставити споруди біля метро, зупинок громадського транспорту, перехресть тощо), продаж права розміщення МАФів через систему Prozorro тощо.

Повне відео з круглого столу:

https://youtu.be/qf-dcTipxqw

Другие новости