ПоддержатьУкраїнська

Яйця "Фаберже" на шкільний сніданок – чергова тендерна махінація від управління освіти Броварів

StopCor
StopCor

StopCor

Яйця 'Фаберже' на шкільний сніданок – чергова тендерна махінація від управління освіти Броварів

Черговий "епік фейл" від Управління освіти і науки Броварської міськради, яке вже неодноразово засвітилось як фігурант у сумнівних тендерах.

Яйця ''Фаберже'' на шкільний сніданок – чергова тендерна махінація від управління освіти Броварів

Не так давно в одній з публікацій "СтопКор" розкрив деталі хитрої й водночас простої корупційної схеми, внаслідок якої з тарілок школярів зникають продукти, а з бюджету – десятки мільйонів гривень. Йшлося про так звані "додаткові угоди", під прикриттям яких замовник в особі Управління освіти та група постачальників-монополістів примудрялися протягом кількох місяців збільшувати ціну дитячого харчування у декілька разів.

До цього варто додати, що наприкінці листопада 2018 року на офіційному сайті Київської обласної прокуратури з’явилось повідомлення про скерування місцевою Броварською прокуратурою до суду позовної заяви з вимогою визнати недійсними рішення тендерного комітету міської ради та договору про закупівлю товарів, а саме продуктів харчової промисловості. Тендер тоді було укладено між Управлінням освіти і науки Броварської міської ради та приватним підприємством. Відомості про початок розслідування внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а винним "світить" до трьох років позбавлення волі.

Та попри це УОН знову взялося за своє. Цього разу посадовці вирішили, що броварські діти не можуть їсти звичайні яйця, вони гідні набагато більшого. Судячи з усього, відтепер яйця до шкіл і дитсадків будуть доставлятися літаком прямо зі Швейцарії!

Яйця ''Фаберже'' на шкільний сніданок – чергова тендерна махінація від управління освіти Броварів

Ви думаєте, це все жарт? Але як інакше пояснити, що гуртову закупівлю яєць 1-ої категорії загальною вартістю майже 2 мільйони гривень буде здійснено за ціною у 23 грн за десяток? Водночас на звичайному ринку можна купити яйця дешевше дрібним гуртом або навіть у роздріб, а відпускні ціни більшості птахофабрик, за даними порталу Ptichki.Net, станом на лютий 2019 року знаходяться у межах 18-19 грн за десяток.

Яйця ''Фаберже'' на шкільний сніданок – чергова тендерна махінація від управління освіти Броварів

Варто наголосити, що вказана у договорі ціна може бути ще далеко не остаточною. За "гарною" традицією УОН можна очікувати, що через два місяці додатковою угодою ціну піднімуть щонайменше на 10%, а потім нові додаткові угоди на збільшення ціни та зменшення обсягів постачання з’являться ще не раз і не два.

Цього року вперше рухом "За чесні закупівлі" та Броварським осередком ГО "Стоп Корупції" направлено звернення до міського голови Броварів Ігоря Сапожка щодо розірвання договору постачання на "золоті яйця". Поки невідомо, чи дасть це хоч якийсь результат, але, схоже, інших важелів впливу на посадовців від освіти вже просто немає.

Про результати розгляду звернення обов’язково буде повідомлено згодом, отже, стежте за перебігом подій у цій "яєчній" справі.

РОМАН СІМУТИН

Другие новости