ПоддержатьУкраїнська

Україна може втратити закордонну нерухомість на 10 млн євро через топменеджерів УДП

StopCor
StopCor

StopCor

Україна може втратити закордонну нерухомість на 10 млн євро через топменеджерів УДП

Корупція у річковій галузі «виходить на берег»: з молотка тепер пускають не тільки судна та пароплави, а й елітну закордонну нерухомість, що належить державі. Чому в Українському Дунайському пароплавстві засекречують інформацію про державні активи на десятки мільйонів євро? Та чи дійсно угорське майно «зливають» у судах росіянам? Дізнавався Кирил Вольний.

https://www.youtube.com/watch?v=gkLk69LclVI

З матеріалів угорської преси стає зрозумілою хронологія подій довкола будинку УДП у Будапешті, за який наразі судяться Україна з Росією.

У 1994 році УДП вперше спробувало закріпити цю будівлю за собою: українці подали прохання до земельного комітету Угорщини про перереєстрацію документів у зв'язку зі зміною назви підприємства.

Та за рік російська сторона теж подає заяву до земельного комітету та вимагає передати нерухомість у її власність, посилаючись на те, що РФ – правонаступниця Радянського Союзу. Мовляв, цим будинком володіла не Україна, а СРСР.

Після 10 років судових протистоянь остаточне рішення виніс Верховний суд Угорщини — на користь України.

Утім, Російська Федерація не заспокоїлась і вкотре подала позов. Справа, яку зараз розглядає угорський суд, і дійсно може закінчитися втратою державного майна. Про це нам в інтерв'ю розповів угорський адвокат, який представляє інтереси УДП. Він залишився дуже здивований діями, а точніше, бездіяльністю української сторони.

Про конфлікт довкола будівлі пишуть в угорській пресі Фото: СтопКор

«Українське пароплавство звернулось до нас за допомогою у захисті прав на свою нерухомість, що розташована в Будапешті. УДП розірвало договір з одним із орендарів, який ніяк не хотів покидати нерухомість. Нашою задачею в рамках цього процесу було саме виселення цієї фірми з будинку та передача його українській стороні», — згадує пан Іштван Міко.

Ідеться про російську фірму «Інтерліхтер». Адреса на її сайті збігається з адресою української будівлі в Будапешті – площа 15 березня, будинок 1. Саме через неї російська сторона намагається будь-яким способом «віджати» права на українську власність.

Через бездіяльність УДП Україна ризикує програти суд, - адвокат

Згодом російська компанія подала зустрічний позов до суду, в цьому процесі УДП виступає вже відповідачем. Йшлося про надбудову в цьому будинку, яку зробила російська фірма. Мовляв, вони інвестували в це будівництво і тепер вимагають компенсацію у розмірі 1 мільйона євро.

Та українська сторона повелася дивним чином: відмовилась виконувати рішення суду і не надала доступ до нерухомості, аби була проведена експертиза.

«Ми звернули увагу УДП на те, що в разі відмови виконувати рішення суду та надати доступ експерту до нерухомості, судовий процес може закінчитись програшем УДП, а це, своєю чергою, потягне за собою накладення на УДП штрафу у понад 1 мільйон євро», — наголошує адвокат.

А якщо УДП не сплатить суму штрафу, то згідно з угорським законодавством, справу буде передано судовому виконавцю, і нерухомість зможуть продати на торгах, щоб за вторговані кошти виплатити всі борги та штрафи УДП. Тобто, таким чином, українська сторона може остаточно втратити цю будівлю.

Другие новости

Одесская мэрия отказалась устанавливать бюст герою, взорвавшему вместе с собой Генический мост

Одесская мэрия отказалась устанавливать бюст герою, взорвавшему вместе с собой Генический мост

Одесский горсовет решил отказать активистам в установленные достопримечательности