ПоддержатьУкраїнська

10 тисяч франків за безкарність: європейські журналісти розкрили зміст таємної угоди Павелка з ФІФА

StopCor
StopCor

StopCor

10 тисяч франків за безкарність: європейські журналісти розкрили зміст таємної угоди Павелка з ФІФА

Попри карантин, український футбол ― у всіх на слуху. Але не завдяки спортивним успіхам, а через грандіозну корупцію вітчизняної Асоціації. Розслідування про розкрадання 1,25 млрд гривень із державного бюджету на штучне покриття для футбольних полів триває вже другий рік. А УАФ на чолі з Андрієм Павелком намагається знищити сліди своєї кількарічної корупційної оборудки з використання грошей держбюджету та міжнародних організацій. Чи вдасться функціонерам вийти сухими з води, та яку роль у цій історії відіграє ФІФА?

Ілюстрація: Брюно Мафф / L’illustré

У свіжому номері швейцарського тижневика "L'illustré" вийшла стаття журналіста Арно Беда під назвою "ФІФА: зайва справа", в якій ідеться про діяльність керівника Української асоціації футболу Андрія Павелка та його таємну угоду з Міжнародною федерацією футболу (ФІФА).

За інформацією швейцарського журналіста, президент Української асоціації футболу, екснардеп Павелко, був упевнений у своїй недоторканності. Однак щось пішло не так, і він був змушений підписати таємну угоду, при цьому сплативши штраф, і навіть піти з дисциплінарного комітету ФІФА, членом якого він був.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року в ефір вийшло розслідування журналіста "СтопКору" Кирила Вольного "Корупційний хет-трик Андрія Павелка", де було викрито корупційні схеми заробітку Федерації футболу України та розкішний спосіб життя її очільника.

https://www.youtube.com/watch?v=50uaijkfQPc&feature=emb_logo

Ясна річ, Андрій Павелко ненавидить надто зацікавлених журналістів й ініціює проти них численні процеси. Так, він подав скаргу на журнал "L'illustré" за те, що останній оприлюднив у серпні та грудні 2018 року інформацію про його віртуозні фінансові махінації на кілька десятків мільйонів франків, про виведення в офшор частини позики УЄФА, наданої в листопаді 2016 року в розмірі чотирьох мільйонів євро. Про неї він скаже потім, граючи словами, що це, радше, був аванс на суму, яку УЄФА за традицією щорічно виділяє кожній зі своїх федерацій у Європі.

У відповідь на журналістські викриття Андрій Павелко спочатку спробував все заперечувати, розмахуючи стосами паперів, аби навісити довірливій публіці локшину на вуха. Однак він опинився під ударом, коли торік у липні, вже після обрання нового українського Президента Володимира Зеленського, втратив крісло депутата парламенту, яке гарантувало йому недоторканність.

Окрім серії судових процесів, які тривають у Швейцарії та Німеччині, на сьогодні Павелко також є основним фігурантом низки розслідувань, що їх проводять українські правоохоронні органи за підозрами в розтраті грошей і корупції.

Зауважимо, вітчизняні поліціянти разом із детективами ДБР та НАБУ відкрили цілих 10 справ проти футбольних функціонерів, яких підозрюють у розкраданні державних грошей.

У поліції повідомили, що вартість штучного покриття для футбольних полів умисно завищили на 30 відсотків, а деякі футбольні майданчики взагалі не побудовані.

Голова Бюджетного комітету Андрій Павелко виділив ФФУ 270 млн грн

3 квітня 2020 року до редакції "СтопКору" надійшла інформація з Офісу Генпрокурора про те, що наразі матеріали кількох справ проти очільника УАФ, колишнього нардепа Андрія Павелка, та його підлеглих об’єднані в єдине провадження.

Досудове слідство у ньому здійснюють слідчі ГСУ Нацполіції України, а нагляд у формі процесуального керівництва здійснює безпосередньо Офіс Генпрокурора. Утім, обвинувальний акт до суду поки не скерований.

Крім того, 15 листопада торік Верховна Рада ухвалила постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування можливого порушення законодавства президентом УАФ Андрієм Павелком. За цю постанову проголосувало 260 депутатів.

У Києві ТСК розглядає справу про корупцію у федерації футболу Фото: ''СтопКор''

За інформацією членів ТСК, парламентська комісія, термін роботи якої спливає наприкінці квітня, наразі доопрацьовує матеріали у "справі Павелка" та виходить на фінішну пряму.

І це ще не все: викриття журналу "L'illustré" послужили приводом для розслідування в самій ФІФА.

30 серпня 2019 року слідча палата ФІФА надіслала офіційний запит Павелку як президенту Української асоціації футболу та члену дисциплінарного комітету ФІФА. Вона зажадала від нього пояснення фактів, викладених в статті "L'illustré", про розкрадання грошей УЄФА, а також про погрози на адресу автора цієї статті.

Для функціонера це означає, що він ризикує отримати заборону "на будь-яку діяльність, пов'язану з футболом, на термін до двох років", а також заплатити штраф у розмірі не менше 10 тисяч швейцарських франків.

Для відповіді Павелку було надано термін трохи більш як місяць, до 6 вересня 2019 року. І лише в зазначений день о 17 годині 25 хвилин він відправив електронного листа Марії Клаудії Рохас, відповідальній за дисциплінарне розслідування, розпочате у справі за номером RE 18-00077, із текстом: "Пропоную вам зв'язатися з УЄФА та звернути увагу на позицію моїх адвокатів".

Невже він думав, що ФІФА задовольниться відповіддю його адвокатів? 26 вересня комітет з етики ФІФА направив йому новий лист, де нагадав про заборону, що поширюється на всіх членів, обраних в ФІФА, "здійснювати політичні функції у своїй країні".

Павелку було надано новий термін, до 2 жовтня, для того, щоб визначитися з питання "про необхідність для нього співпрацювати зі слідством". Пан Андрій відповів лише 23 жовтня і спробував схитрувати, пояснюючи ФІФА, що вона "не компетентна вести розслідування з цього питання". Він стверджує, що УЄФА вже займається тією ж справою, і, таким чином, просить ФІФА відмовитися від цього розслідування, спрямованого проти нього.

Усе докладно розписано в листі від 14 грудня 2019 року, адресованому Павелку його адвокатами: він має піти у відставку з дисциплінарного комітету, щоб укласти угоду. Його представники запевняють, що було зроблено все, аби виключити приховування будь-яких фактів. Ідея полягала в тому, щоб замаскувати мінімальний штраф прилученою до цього відставкою.

19 лютого 2020 року Павелко, нарешті, направляє своє прохання про відставку у встановленій формі до дисциплінарного комітету ФІФА, в якому він пропрацював два з половиною роки.

Президент ФІФА Джанні Інфантіно і Андрій Павелко Ілюстрація: Брюно Мафф / L'illustré

Який порядок і умови цієї примусової відставки? Журналу "L'illustré" вдалося отримати цю угоду у ФІФА.

У ній зазначено наступне: "Після відставки з пана Павелка буде стягнуто штраф у розмірі 10 000 швейцарських франків в обмін на те, що ФІФА: 1.Не запропонує заборону на здійснення ним будь-яких видів діяльності, пов'язаних з футболом. 2.Відмовиться від винесення попередження або догани. 3.Не вимагатиме жодних вибачень з боку пана Павелка. 4.Або гарантує, що у пресрелізі ФІФА у жодному вигляді не буде згадувати відставку і зменшення суми штрафу. 5.Передбачено часовий інтервал між відставкою та рішенням про накладення адміністративного стягнення. 6.У цій справі не буде жодних пресрелізів".

У підсумку 10 тисяч франків ― скромна сума, яку колишній український парламентар фактично заплатив в обмін на свою відносну безкарність, якою він може користуватися надалі. Раніше Павелко вже майже успішно змусив повірити всіх у те, що для Української асоціації футболу є нормою купувати собі у збиток синтетичну траву німецького виробництва через офшорну компанію в Об'єднаних Арабських Еміратах, наголошує "L'illustré".

З повним перекладом статті Арно Беда російською мовою можна ознайомитись на сайті видання "ГОРДОН".

Другие новости

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Врачи выдавали фальшивые медицинские заключения о состоянии здоровья "пациентов", на основании которых военнообязанные признавались непригодными к службе