ПоддержатьУкраїнська

Чи потрапить до Верховної Ради партія Зеленського – соціологи дали прогноз на парламентські вибори

StopCor
StopCor

StopCor

Чи потрапить до Верховної Ради партія Зеленського – соціологи дали прогноз на парламентські вибори

Про перемогу політичної сили новообраного президента Зеленського "Слуга народу" на парламентських виборах говорити зарано, вважає директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна. Вона застерегла від прогнозів на майбутні парламентські вибори ще й тому, що наразі нічого не відомо ані про команду нового президента, ані про те, які вона ухвалюватиме рішення.

Чи потрапить до Верховної Ради партія Зеленського – соціологи дали прогноз на парламентські вибори

"Ми бачимо, що абсолютним лідером цих виборчих перегонів був Володимир Зеленський. Здавалося б, з цього можна зробити висновок, що результати, скажімо, партії "Слуга народу", будуть теж запаморочливими", – сказала соціолог.

Водночас соціологи стверджують, що результат кандидату у другому турі забезпечили й виборці інших політсил: на Заході країни за Зеленського голосували виборці Гриценка, Смешка і частково виборці Тимошенко, на Сході – виборці Бойка.

Та навіть серед ядерного електорату самого Зеленського існують певні суперечності стосовно стратегічно важливих питань розвитку країни.

"30% збиралися голосувати власне за нього [прим. Перед першим туром]. Так ось серед них є питання, які ділять Україну: 33% серед його виборців були за членство в НАТО, 30% – проти, і третина – не визначилися. Або, наприклад, ставлення до Росії: 43% – негативне, 40% – позитивне, інші – не визначились. Або надання статусу автономії так званим "ДНР", "ЛНР" – половина його виборців вважала, що це потрібно робити, половина – що потрібно і частина не визначилася", – зазначила пані Бекешкіна.

Цей поділ, на думку соціолога, також пояснює, чому пан Зеленський усіляко уникав справжніх дебатів.

"Я розумію, чому цей кандидат уникав дебатів – тому що значною мірою це могло від нього відвернути частину виборців – "наш", "не наш". А так він "наш" для всіх. А коли почнуться, скажімо, якісь конкретні речі. Наприклад, вони вже почалися. Як розв'язувати проблему Донбасу, з ким нам треба дружити першочергово: з Росією чи все ж Заходом. Я думаю, що частина виборців таки буде визначатися, він "наш", не "наш", – пояснила соціологиня.

Нагадаємо, вчора, 10 травня, Володимир Зеленський у новому відео звернувся до Парламенту з вимогою призначити інавгурацію на 19 травня. Він також звинуватив "попередників" у затягуванні передачі влади та порівняв їхню поведінку з поведінкою "туристів з Нижнього Тагілу" при виїзді з єгипетського готелю.

"Попередники" з відповіддю не забарились. В Адміністрації Президента Петра Порошенка відповіли, що готові розпочати процедуру передачі повноважень одразу, як тільки новообраний президент буде до цього готовий.

"Україна – це не номер у єгипетському готелі, як здається пану Зеленському.

Передача влади – це складний і відповідальний процес. І Петро Порошенко прагне здійснити його згідно з європейською традицією, оскільки так заведено в демократичних країнах", – йдеться у зверненні.

Другие новости