ПоддержатьУкраїнська

Адвокат Богдан Хмельницький щодо Закону про кримінальні проступки

StopCor
StopCor

StopCor

Адвокат Богдан Хмельницький щодо Закону про кримінальні проступки

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" 24 квітня опублікований в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Двома днями раніше закон підписав президент України Петро Порошенко.

Документ впроваджує в Україні поняття “кримінальний проступок” та спрощує процедуру досудового розслідування.

Згідно з законом, кримінальний проступок є діянням (дією чи бездіяльністю), за вчинення якого передбачений штраф у розмірі не більше 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51 тис. гривень) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Кримінальні проступки, за новим законом, можуть бути розслідувані за пришвидшеною процедурою. Проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі, а не слідчі. Так само спрощується та пришвидшується судове провадження за ними.

До прийняття закону досудове розслідування за кримінальними правопорушеннями могли проводити тільки слідчі. Тепер слідчі зможуть сконцентруватися на розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів.

Водночас злочини поділяються залежно від строку покарання у вигляді позбавлення волі та розміру штрафу: тяжкі та особливо тяжкі.

Крім того, документ вносить норму про керування транспортом у стані сп’яніння у Кримінальний кодекс, зробивши її кримінальним проступком (раніше це було адміністративне правопорушення).

Також до кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини як некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо.

Закон набирає чинності 1 січня 2020 року.

Експерти, хоча і вітають розвантаження правоохоронних органів, з обережністю ставляться до перспектив, пов'язаних із дією нового закону. Зокрема, є нерозуміння, як в умовах пришвидшеного розслідування поважатимуться базові права людини та презумпція невинуватості.

За словами адвоката та експерта Богдана Хмельницького, дрібні злочини, тепер віднесені до категорії проступків, становлять 25% усіх заяв до поліції. Неофіційно їх 50% чи більше, проте громадяни вже не звертаються із подібними проблемами до поліції, бо знають - їхня справа “висітиме” вічно.

Адвокат Богдан Хмельницький щодо Закону про кримінальні проступки

“До поліції варто приходити тоді, коли вас уже вбили, а про “мєлочі жизні” більшість громадян уже й не заявляють. Крадені велосипеди шукають на OLX. Діти змалечку засвоюють, що добрий поліцейський не приїде на машині з сиреною і не ловитиме негідника, який вкрав твій візочок. Ідея нового закону - в тому, щоб поліцейські все-таки приїздили. Краще за спрощеною процедурою, ніж взагалі ніяк. Побачимо, як працюватиме ідея на практиці”, - коментує Б. Хмельницький. Він наголошує на тому, що тепер особливо важливо як потерпілим, так і затриманим громадянам чітко знати свої права та вимагати їх виконання.

Другие новости

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом