ПоддержатьУкраїнська

ДАБІ саботує будівництво об’єктів класу СС1? Українці масово скаржаться на бездіяльність інспекції

StopCor
StopCor

StopCor

ДАБІ саботує будівництво об’єктів класу СС1? Українці масово скаржаться на бездіяльність інспекції

Недбалість чи саботаж? ДАБІ порушує права громадян при будівництві об’єктів найнижчого класу наслідків СС1, затягуючи процеси внесення даних до Реєстру будівельної діяльності. Проблематика, яку ми зачепили у попередніх статтях, сколихнула громадськість і спричинила шквал скарг та звернень щодо діяльності Держархбудінспекції.

 Громадяни масово скаржаться на бездіяльність ДАБІ Фото: СтопКор

Доведені до відчаю ігноруванням і відмовками інспекторів, громадяни змушені шукати правди деінде й масово звертаються до громадської організації «Стоп корупції» з проханням вплинути на знахабнілих чиновників і посприяти розгляду нагальних питань.

Зауважимо, в останні пів року регіональні департаменти ДАБІ масово ігнорують звернення з питань надання послуг за об’єктами найнижчого класу наслідків СС1: люди місяцями не можуть отримати результати ані щодо реєстрації початку будівельних робіт за індивідуальним житловим будівництвом, ані щодо введення об’єктів в експлуатацію.

При цьому повідомлення громадян без жодних причин і пояснень не реєструють, у Реєстрі будівельної діяльності відповідні документи відсутні. А відповідальні за надання послуг працівники регіональних департаментів Держархбудінспекції дозволяють собі не відповідати на телефонні дзвінки стурбованих громадян або роздавати їм порожні обіцянки, розповідаючи казочки про те, що повідомлення буцімто перебувають на розгляді. Однак до розв’язання проблеми у чиновників чомусь так і не доходять руки.

Чи не тому, що на тлі тотального правового безладу в умовах псевдореформування містобудівної галузі та ліквідації ДАБІ вони зайняті геть іншими моментами? А саме — зароблянням коштів на виданні сертифікатів і дозволів VIP-забудовникам? За нашою інформацією, на цій ниві Держархбудінспекція працює ледь не стаханівськими темпами, буквально не покладаючи рук. Як то кажуть, для великого бізнесу немає жодних обмежень – є лише ціна питання.

Коли ж за такої шаленої зайнятості ще перейматись проблемами пересічних громадян? Тим більше за потреби все можна списати на «кадровий голод» і пандемію COVID-19.

 Засідання ТСК Фото: СтопКор

Однак завдяки наявності численних звернень громадян та небайдужості громадських активістів, проблематика будівництва об’єктів класу наслідків CC1 вийшла далеко за межі стін департаментів Держархбудінспекції та нині розглядається на найвищому державному рівні. Зокрема, це питання є одним з ключових у порядку денному засідань парламентської ТСК, яка розслідує факти корупції в ДАБІ.

Адже подібна діяльність (точніше, у цьому випадку – бездіяльність) інспекторів – не просто локальна проблема, що стосується окремих громадян, дрібних підприємців і фермерів. Це – масове явище, результатом якого є розхитування соціальної рівноваги суспільства та підрив національних інтересів української держави. Інакше кажучи, саботаж набув масштабу й ознак цілеспрямованої диверсії, яка загрожує нацбезпеці, і звернути увагу на це мають профільні органи – зокрема, СБУ.

З цього приводу нам би дуже хотілось у будь-якому форматі отримати коментар тимчасової виконувачки обов’язків голови ДАБІ Ірини Король та директора Департаменту дозвільних процедур Ігоря Горбача. Адже саме під їхнім безпосереднім керівництвом підпорядковані територіальні органи мають надавати відповідні послуги громадянам – за чітко визначеною процедурою та у розумні терміни.

Зі свого боку, «СтопКор» закликає людей, які стали жертвами бездіяльності Держархбудінспекції, повідомляти про такі факти. Для цього ви можете звернутись на нашу гарячу лінію (044) 578 0004, писати нам на електронну адресу або залишити повідомлення у соціальній мережі.

Другие новости