ПоддержатьУкраїнська

До поширення фейків про коронавірус причетні проросійські блогери і боти

StopCor
StopCor

StopCor

До поширення фейків про коронавірус причетні проросійські блогери і боти

Кому вигідні кампанії дезінформації про коронавірусну пандемію? На тлі розгортання її масштабів, з’являється дедалі більше повідомлень про медійні атаки і поширення фейків – як у світі, так і в Україні.

ЄС опублікував доповідь своєї моніторингової групи, яка звинуватила Росію у 80 кампаніях дезінформації, поширені з прокремлівських джерел, з метою дестабілізувати ситуацію в країнах Європи.

Про зафіксовану структурами Євросоюзу активізацію дезінформаційної кампанії, зокрема з Росії, повідомив у середу, 18 березня, під час брифінгу офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

Петер Стано Фото: iPress

Пан Стано зауважив, що з початком поширення COVID-19, експерти спостерігають збільшення обсягів інформації, що вводить в оману, тобто неприкритої брехні. За його словами, частина цих фейків надходить із російськомовних джерел, хоча Росія – не єдине джерело "липових" повідомлень стосовно коронавірусу.

"Ми простежили зростання дезінформації з-за меж ЄС, зокрема з Росії, з джерел, розташованих в Росії, або ж пов'язаних з прокремлівськими джерелами", – розтлумачив посадовець.

Про цілеспрямовані кампанії дезінформації з Росії, а також мобілізацію "екосистеми людей і он-лайн ботів" для поширення фейкових фактів і теорій змови про виникнення корона вірусу, також повідомив Державний департамент США.

У доповіді Держдепартаменту, яка цитує майже 2 мільйони твітів різними мовами, фахівці зазначають, що тисячі облікових записів у соціальних медіа, пов'язаних із Росією, збурили та посилили необґрунтовані теорії змови щодо ролі США та відомих американських благодійників, які, нібито, використовують спалах хвороби як елемент расистської та економічної анти китайської кампанії.

У свою чергу, BBC повідомляє про масове поширення неправдивої інформації про протиепідемічні заходи в Італії. Британські журналісти спростовують низку нав’язливих "міфів" щодо коронавірусу, зокрема про військову техніку на вулицях міст, наявність вакцини проти COVID-19 та начебто успішне лікування лимонним соком.

Не оминула ця проблема і Україну. Соціальними мережами ширяться фейкові повідомлення. Ось лише один із прикладів. Інформацію про створення спеціальних служб для безкоштовної роздачі масок і тестів на коронавірус для пенсіонерів, багатодітних і малозабезпечених родин спростували у дніпровській мерії.

Фото: Наше місто

До кампаній дезінформації долучаються і сумнозвісні блогери, наприклад Шарій, який заявив, що, "насправді", в Україні у січні зареєстровано 45 коронавірусних пневмоній.

Фейк від Шарія Фото: скрін

19 березня МОЗ України був змушений звернутись до громадян України із закликом перевіряти інформацію: "До кожного повідомлення чи перепосту ставтеся дуже відповідально і критично. Вірус паніки значно серйозніший, ніж коронавірус". Адже мета кампаній із дезінформації – вбити довіру населення до урядових протиепідемічних заходів та дестабілізувати ситуацію в країні.

Другие новости