ПоддержатьУкраїнська

«Халатність у досудовому розслідуванні»: юристка прокоментувала виправдання чоловіка, який душив оператора «Наших грошей»

StopCor
StopCor

StopCor

«Халатність у досудовому розслідуванні»: юристка прокоментувала виправдання чоловіка, який душив оператора «Наших грошей»

«Дикість і халатність у досудовому розслідуванні». Очільниця юридичного департаменту ВГО «Стоп корупції» Роксолана Арійончик дала оцінку діям правоохоронних органів, які призвели до виправдального вироку Бориспільського міськрайонного суду Київської області нападнику на оператора «Наших грошей».

 Роксолана Арійончик Фото: СтопКор

«Абсурдність полягає в тому, що покази потерпілих спростували показами охоронців, які, вочевидь, на боці нападника. Як можна заперечувати наявність тілесних ушкоджень через відсутність СМЕ у той час, коли є відеозапис? За версією суду, там нібито “нічого не видно”. Усе викладене свідчить про халатність на стадії досудового розслідування, ймовірно, умисну. Дуже прикро за колег», – сказала вона.

Зазначимо, журналісти програми «Гроші» телеканалу «1+1» програли суд про напад на одного зі своїх співробітників під час зйомки сюжету про ексміністра фінансів Олександра Данилюка. Ця подія трапилася у квітні 2018 року біля його будинку. 

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок суду від 8 липня.

Нагадаємо, 21 квітня 2018 року приблизно о 14 годині двоє журналістів потрапили на територію котеджного містечка «Золоче». Вони розшукали будинок міністра фінансів Данилюка та вели зйомку на телефони, стоячи на проїжджій частині. До них під’їхав такий собі Василь Шурупов. Спочатку почалася суперечка, під час якої Шурупов вийшов із машини, підійшов до журналіста та взяв його ззаду за шию.

 Фото: скриншот

За версією потерпілих, чоловік намагався відібрати у них телефон, але їм вдалося вирватися та зберегти свої гаджети. Далі чоловік нібито намагався переїхати оператора, але на відео це не встигли зафіксувати.

У суді Шурупов пояснив, що у 2016-2017 роках у них на вулиці відбулося шість пограбувань, а за два місяці до цього інциденту в містечку підірвали гранату. За його словами, побачивши сторонніх людей, одягнених у джинси та майки, він зупинив автомобіль біля свого дому, назвався і запитав, хто вони та що тут роблять. У відповідь потерпілий назвався громадянином України та направив на нього мобільний телефон, яким вів зйомку. Далі журналісти нібито «поводилися по-хамськи». Насильства він до них не застосовував, а також нікого не душив. Посвідчень йому не показували.

Два свідки-охоронці теж показали, що Шурупов фізичної сили до журналістів не застосовував. У результаті суд прийняв свідчення охоронців як такі, що спростовують версію потерпілих. Водночас можливі тілесні ушкодження журналістів нічим не підтверджуються – відсутня судово-медична експертиза.

Показання потерпілого, що обвинувачений схопив його за шию та почав душити, на думку суду, не підтверджуються, а навпаки, спростовуються переглянутим у судовому засіданні відеозаписом із місця події.

На думку суду, на відеозаписі докази про умисні, активні дії Шурупова, спрямовані на перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – відсутні, а також не вбачається жодних протиправних дій Шурупова щодо його наближення до потерпілих, відбирання мобільних телефонів, якими знімали відео, та застосування до журналістів фізичного впливу, а саме — хапання рукою за шию та придушування спочатку одного журналіста, а потім другого.

Суд робить висновок, що потерпілі як журналісти не були зовнішньо забезпечені документами, знаковими, сигнальними та іншими засобами позначення особи представника преси, як це передбачено Законом України від 23.09.1997 року «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Крім того, вони не пред’являли посвідчення журналіста, а тому Шурупов не мав жодних підстав вважати, що потерпілі є журналістами.

Шурупова звинувачували за ч.1 ст.126 (побої), ч.1 ст.171 КК України (перешкоджання журналістській діяльності).

Суд його виправдав за недоведеністю того, що в його діях є склад злочину. Автор вироку – суддя Станіслав Чирка.

Сюжет журналістів про напад на них. 

https://youtu.be/Lz5LsLMuE5c

Як повідомляв «СтопКор» раніше, у Харкові тривають активні слідчі дії щодо справи про напад на журналіста «Стоп корупції».

Другие новости