ПоддержатьУкраїнська

Київ і Каїр домовляються про правову допомогу щодо звільнення українця Чікоша - Клімкін

StopCor
StopCor

StopCor

Київ і Каїр домовляються про правову допомогу щодо звільнення українця Чікоша - Клімкін

Влада України та Єгипту розробляє Угоду про взаємну правову допомогу, за допомогою якої в Києві розраховують звільнити засудженого в березні 2012 р. судом Єгипту до 25 років в'язниці українця Едварда Чікоша, звинуваченого в контрабанді зброї, заявив глава українського МЗС Павло Клімкін.

"Я зараз перебуваю в контакті зі своїм єгипетським колегою і ми домовилися, що ми зараз розробляємо Угоду про взаємну правову допомогу. На підставі цієї угоди ми будемо здійснювати спроби його звільнити", - сказав П.Клімкін в п'ятницю ввечері в Києві, відповідаючи на питання журналістів про ситуацію із засудженим в Єгипті українцем Е.Чікошем.

Разом з тим, міністр відзначив, що питання звільнення Е.Чікоша дуже складне, оскільки влада Єгипту звинувачує його в контрабанді зброї й "для уряду Єгипту це дуже серйозно".

"Але те, що ми робимо: на рівні президента України, який розмовляв у рамках Генеральної асамблеї ООН з президентом Єгипту, я кілька разів розмовляв з міністром (Єгипту - ред.). Я сподіваюся, що нам вдасться вийти на цю угоду (про взаємну правову допомогу - ред.), і в рамках цієї угоди здійснити додаткові кроки для того, щоб його звільнити ", - сказав П.Клімкін.

При цьому він знову підкреслив, що переговори з приводу цього питання дуже складні, зважаючи на тяжкість злочину, в якому обвинувачений українець.

Як повідомлялося, 20 і 22 жовтня 2011 року компетентні органи Єгипту затримали двох громадян України, представників туристичної фірми, за підозрою в контрабанді зброї.

1 листопада одна з затриманих – громадянка України – була звільнена. "6 грудня ми отримали від посольства Єгипту в Україні повідомлення про те, що другий затриманий, громадянин України, був звинувачений в перевезенні зброї через Ізраїль до Єгипту при співучасті ще кількох осіб, які безпосередньо здійснювали контрабанду. У будинку українця були виявлені пристрої, за допомогою яких він зв'язувався з іноземною стороною ", - повідомив прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров.

Тим часом, єгипетська газета "Аль-Ахрам" написала, що поліція Єгипту пред'явила звинувачення громадянину України і двом ізраїльтянам в контрабанді зброї і боєприпасів на територію країни через кордон з Ізраїлем. За інформацією газети, українець, який працював менеджером туристичної компанії в Шарм-еш-Шейху, замовив кулемет в ізраїльтянина Мамуна аль-Алімі. Другий ізраїльтянин, Зухейр Захлага, який проживає в місті Ейлат, провіз зброю на територію Єгипту. Українець і З.Захлага ув'язнені, в той час як М.аль-Алімі все ще перебуває на волі в Ізраїлі.

12 березня 2012 р. суд єгипетського міста Ісмаіл засудив Е.Чікоша до 25 років позбавлення волі за контрабанду зброї через ізраїльсько-єгипетський кордон. Як повідомив О.Дикусаров, крім громадянина України, до аналогічного терміну позбавлення волі були засуджені двоє громадян Ізраїлю. Крім 25 років позбавлення волі, засуджені повинні заплатити штраф у розмірі 50 тис. єгипетських фунтів.

Другие новости