ПоддержатьУкраїнська

Матвієнко: виборча кампанія-2021 – тест на політичну спроможність ключових партій

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Матвієнко: виборча кампанія-2021 – тест на політичну спроможність ключових партій

Виборча кампанія-2021 є одним із чинників формування нових соціумів об’єднаних територіальних громад. Проте в умовах непомірних цін на газ і соціально-економічної депресії ОТГ стають епіцентрами електоральної корупції. Про це заявив політичний експерт Костянтин Матвієнко в рамках круглого столу, присвяченого довиборам до ВР.

 Костянтин Матвієнко Фото: СтопКор

Порушення під час виборчої кампанії-2021 значною мірою обумовлені злиденним соціально-економічним становищем об’єднаних територіальних громад, наголосив експерт.

«Щойно ці ОТГ були створені, вони миттєво перетворилися на банкрутів – передусім, унаслідок непомірної для них ціни на газ. Не стільки для населення, як для соціальної сфери. В умовах епідемії це – ще один чинник соціальної депресії. ОТГ створювали для того, щоб не було злиднів, а отримали прямо протилежний результат. Вони стали злиденними. Звідси випливає й чинник електоральної корупції», – зазначив Матвієнко.

 Костянтин Матвієнко Фото: СтопКор

На цьому тлі, вважає спікер, немає нічого дивного в тому, що від кандидатів у депутати виборці передусім чекають гречки. А коли вони стають парламентарями – фінансування на округи.

Виборча кампанія-2021: тест на політичну спроможність партій

«Хочу відмітити, що роздача грошей на округи – це така собі узаконена державою корупція. Тому маємо таку ситуацію. При чому це – майже останні мажоритарні вибори. Тому вже зараз кандидати, що балотуються на Херсонщині й Черкащині, намагаються капіталізувати свої партійні бренди. Тому їхній результат є таким важливим для керівної «Слуги народу» і для тих партій, які прагнуть залишитися в українському політикумі. Фактично це тест на політичну спроможність основних гравців», – підкреслив експерт.

 Стартував круглий стіл, присвячений довиборам-2021 Фото: СтопКор

Він зауважив ще одну обставину: на наступних чергових перегонах почне діяти вже новий виборчий кодекс.

«І в мене є суттєва підозра, що туди підкинуть ще одну цікаву річ: електронне голосування. Щойно його запровадять, українці зможуть попрощатися з демократією. Тому палко закликаю експертів пильно стежити за руками влади на предмет запровадження електронного голосування», – резюмував Матвієнко.

Нагадаємо:

  • 31 жовтня 2021 року відбудуться довибори до ВРУ на двох одномандатних виборчих округах: № 184 у Херсонській області та №197 на Черкащині. У першому окрузі балотується 19 кандидатів у народні депутати, у другому – 26. Серед кандидатів — представники парламентських партій, регіональних політичних об’єднань та нових позапарламентських політичних сил.
  • 19 жовтня 2021 року о 15.00 в медіацентрі «СтопКор» стартувало засідання круглого столу, присвяченого довиборам на Херсонщині й Черкащині. Експерти обговорюють перспективні прогнози цих перегонів.

Другие новости