ПоддержатьУкраїнська

Місцеві аграрії, адмінресурс чи боротьба за школи та лікарні – хто переможе на довиборах до Ради?

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Місцеві аграрії, адмінресурс чи боротьба за школи та лікарні – хто переможе на довиборах до Ради?

31 жовтня 2021 року пройдуть довибори до ВРУ на двох одномандатних виборчих округах: № 184 у Херсонській області та №197 на Черкащині. По першому округу балотується 19 кандидатів у народні депутати, по другому – 26. Серед кандидатів представники парламентських партій, регіональних політичних об’єднань, та нових позапарламентських політичних сил. З цієї нагоди 19 жовтня у столичному медіацентрі «СтопКор» відбулася відкрита експертна дискусія щодо аналізу довиборів до Верховної Ради України на Херсонщині і Черкащині. У ній взяли участь політичні експерти, аналітики, громадські діячі.

 Круглий стіл, присвячений довиборам-2021 Фото: СтопКор

Одні скуповують голоси, хтось «сіє гречку», а хтось – хизується адмінресурсом. Саме так триває передвиборча кампанія на довибори до Ради у Херсонській та Черкаській областях. Таку заяву зробив голова правління ВГО «Стоп корупції» Ігор Бондарчук.

«Уже були заяви правоохоронців про фіксацію більш як 30 порушень на Херсонщині щодо скуповування голосів. Це свідчить про те, що нічого не змінилося. Зокрема, йдеться про використання тих самих передвиборчих технологій. А мета, якої хотіли досягти скуповуванням голосів – та сама. Перемогти у двобої або трибої. Адже, згідно з даними соціологічних опитувань, можна говорити саме про таку кількість лідерів. Ми доходимо до того, що місцева влада так чи інакше замішана в цих процесах, намагаючись протягнути того чи іншого свого кандидата», – наголосив він.

За словами Бондарчука, за 12 днів до виборів у двох округах сформувалися свої лідери.

«Наприклад, у 197 окрузі на Черкащині – Віталій Войцехівський від «Слуги народу» та самовисуванець Владислав Голуб. З огляду на те, що висуватиметься 26 кандидатів, вони не залишають нікому місця. За даними Social Stream, у Войцехівського – 29%, а у Голуба – 28%. Фактично ми вже говоримо про те, що є дві особи та розподіл рейтингових місць між ними. Бо хто б скільки відсотків не набрав, ми вже бачимо попередню соціологію».

Якщо говорити про 184 округ, то тут антикорупціонер виокремлює трійку лідерів.

«Серед них місцевий агробарон Геннадій Лагута, якого підтримує Ігор Колихаєв – голова місцевої партії «Нам тут жити». Ця партія відома тим, що систематично скуповує голоси на виборчих дільницях. І Сергій Козир – від «Слуги народу», який наголошує на підтримці свого висування з боку центральної влади», – каже Бондарчук.

 Ігор Бондарчук про довибори до Ради Фото: СтопКор

Він також повідомив про ще одного лідера в цій передвиборчій кампанії.

«І єдина жінка-лідер – Катерина Одарченко, голова партії «Національна платформа». Її ідейна робота та  інструментарій, який вона використовує для підтримки місцевих жителів і громад – це ініціатива проти закриття шкіл та лікарень області. Що, на мою думку, є значно важливішим, аніж адмінресурс та скуповування голосів», – пожартував голова правління громадської організації.

 На Херсонщині лідирують троє кандидатів Ілюстрація: СтопКор

Довибори в Раду та використання адмінресурсу

Довибори до ВР на Херсонщині й Черкащині можуть стати своєрідною репетицією наступних парламентських перегонів у контексті застосування адмінресурсу. Таку думку висловив співзасновник Аналітичного консалтингового агентства «Українська Фабрика Думки» Юрій Гаврилечко.

«Що маємо на сьогодні? Влада – нова, виборчий кодекс – новий, а інструментарій та використання адмінресурсу залишається старим. Ми можемо вже зараз констатувати, що за час, що минув з попередніх парламентських виборів, нова влада ідеально вписалась у старий адміністративно-командний істеблішмент, застосовуючи ті ж самі інструменти, які використовувалися раніше», – зазначив експерт.

 Юрій Гаврилечко Фото: СтопКор

Як стверджує директор Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко, на 184 окрузі розгорілася справжня битва за владу між місцевими елітами та центральним адмінресурсом.

«Що стосується 184 округу, то тут все-таки ситуація може показати спроможність вертикалі голови ОДА – тобто нинішньої влади. Ми пам'ятаємо, що Сергія Козиря поставили керівником Херсонщини в березні-місяці. Очевидно, що це було зроблено саме для його підготовки до висування у 184-му окрузі. Але ситуація складається таким чином, що якраз на 184-му окрузі ми бачимо найбільший «файт», найбільшу битву адмінресурсу місцевої еліти та вже фактично нав'язаного згори, з Києва, ресурсу. Ми бачимо, що і міністри сюди приїжджають на різні конгреси тощо», – сказав він.

 Ігор Чаленко Фото: СтопКор

Підкуп виборців на 184 та 197 округах.

Олег Саакян, співзасновник платформи «Діалог про світ і безпечну реінтеграцію», додав, що це не нове явище та політика не змінилася. Децентралізація, яка не завершена, не змінює ситуацію.

«Гречка буде показувати результати виборів. Можемо в бюлетені зазначати біографію кандидата. На сьогодні соцпроблеми переважують. Адмінресурс є ключовим», — заявив  Олег Саакян.

 Олег Саакян Фото: СтопКор

За словами координатора ВГО «Стоп корупції» Романа Бочкали, на Херсонщині гречкосійство почалося ще задовго до передвиборчої кампанії.

«Ми бачимо факти так званого підкупу. Іноді дуже важко кваліфікувати підкуп, але гречкосіїв у нас чимало. Натомість Черкащина відома своїми "клонами", які вже зафіксовані. Центральній виборчій комісії притаманне рішення, коли кандидата-клона реєструють за ім’ям, яке було до початку виборів», — розповів він.

 Роман Бочкала Фото: СтопКор

Схожої думки притримується і політичний експерт Тарас Загородний. Він впевнений: підкуп не зникає, а змінює форми.

«Поліція не помічала, як триває відкрите скуповування голосів. На минулих виборах у 87 окрузі нахабно виносили бюлетені — 900 бюлетенів просто зникли. На деяких дільницях, де перемагав пан Шевченко, протягували пана Вірастюка. У 197 окрузі був перенесений його центр — із Канева до Золотоноші. І, скоріше за все, ЦВК була ледь не за стінкою мерії. За моїми даними, команди, які заїжджали, у підпорядкуванні мали силовиків. Ми бачимо притягнення силовиків для просування власних кандидатів. Я очікую на “кіно” під час виборів. Вони будуть застосовувати такі інструменти, бо їх ніхто не зупиняє. На жаль, ми бачимо погіршення ситуації у цих виборчих округах», — запевнив політичний експерт.

 Тарас Загородній Фото: СтопКор

Про те, що активний підкуп виборців триває на цих двох округах заявила і лідерка «Національної платформи» Катерина Одарченко.

«Сумно, що багато з кандидатів у Херсонській області користуються методами прямого підкупу, методами роздачі продуктових пайків. Як на мене, то люди, які на посаді, які були депутатами або які зараз на посадах, мають більше їздити зі звітами і спілкуватися не просто зі сцени з людьми. Або не на формальних зустрічах, на яких люди не ставлять прямих питань. А спілкуватися з кожним громадянином, вести звіти. Тому що інакше підкуп просто шалений. Ми на власні очі бачили й «Опора» про це писала. Тут роздають окуляри безплатні, роздають продуктові набори, проводять свята з розіграшами різноманітних подарунків. І складність у тому, що кандидати кажуть про те, що це «просто наша благочинна робота». Я не вважаю таку роботу не пов’язаною з виборами. Тобто якщо ти благочинець, то займайся цим без логотипа кандидата», – каже вона.

 Катерина Одарченко Фото: СтопКор

Сама Одарченко йде в Раду по 184 округу. Вона презентувала свою ініціативу, яка має зупинити закриття опорних лікарень та шкіл у регіоні.

Підтримку кандидатці висловили ряд експертів. У тому числі й експерт із місцевого самоврядування Олександр Кочетков. Зокрема, він заявив, що гендеру в політиці не існує, а жінки можуть бути більш наполегливими та стратегічними кандидатами. Тож говорячи про довибори до Ради — саме вони можуть принести нові жіночі обличчя в Парламент.

 Олександр Кочетков Фото: СтопКор

У підсумку голова Правління ГО «Європейський Рух України» Вадим Трюхан пояснив, чим загрожує відхід політиків від законотворчої влади та їхній перехід у регіони.

 Вадим Трюхан Фото: СтопКор

Нагадаємо, у виборчих округах 184 та 197 31 жовтня 2021 року пройдуть довибори до Ради – у Херсонській області та Черкаській області. У першому окрузі балотуються 19 кандидатів, а у другому — 26. Серед кандидатів є представники парламентських партій, регіональних політичних об’єднань та нових позапарламентських політичних сил.

Повне відео відкритої експертної дискусії:

https://youtu.be/9Z0Grp_zJIU

Другие новости

Высотка – вместо детской площадки: в Хмельницком горсовет отказывается разорвать аренду с российским застройщиком?

Высотка – вместо детской площадки: в Хмельницком горсовет отказывается разорвать аренду с российским застройщиком?

Хмельницкий горсовет передал землю, которую обещали жильцам ЖК, в аренду компании, одним из владельцев которой является гражданин россии, и теперь не хочет разрывать с ней соглашение