ПоддержатьУкраїнська

Мутні марганецькі води: нардеп Денисенко тисне на слідство, а фірма, наближена до Олійника, може спровокувати техногенну катастрофу

StopCor
StopCor

StopCor

Мутні марганецькі води: нардеп Денисенко тисне на слідство, а фірма, наближена до Олійника, може спровокувати техногенну катастрофу

До журналістів потрапило листування Народного депутата України Денисенка із очільником комунального підприємства «Марганецьке виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Дніпропетровської обласної ради», у якому керівник підприємства просить народного обранця втрутитись у хід слідства кримінальної справи – мовляв, підприємство не може працювати із слідством «через нестабільний емоційний стан працівників».

Мутні марганецькі води: нардеп Денисенко тисне на слідство, а фірма, наближена до Олійника, може спровокувати техногенну катастрофу

Народному обранцю, який рішуче відкидає свої бізнес-зв’язки із комунальними підприємствами Дніпропетровщини, судячи з усього, емоційний стан працівників Марганецького водоканалу небайдужий – бо у відповідь на лист він направляє депутатське звернення до очільника Нацполіції Дніпропетровської области, у якому вбачається втручання у розслідування та тиск на слідство.

Журналісти також люди співчутливі, тому зі свого боку теж спробували розібратись що ж так погіршило «емоційний стан працівників підприємства». І з’ясували наступне.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12017040330000670, фігурантом якого є «Марганецьке виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Дніпропетровської обласної ради», відкрите за скоєння кримінального правопорушення за ч.2 ст.191 Кримінального Кодексу України — «Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем». Мова, в основному, йде про нові тарифи підприємства, які протягом року з незрозумілих причин зросли майже на 80%.

До речі, з тарифами на комунальні послуги марганчанам взагалі не щастить. Протягом останніх двох років у місті були ліквідовані два місцевих підприємства, що надавали містянам комунальні послуги – взимку 2016 року через банкрутство КП «Марганецьтепломережа» мешканці багатоповерхівок залишилось без опалення. А згодом, за тією ж схемою, було ліквідоване КП «Міськкомунгосп», яке забезпечувало робочими місцями 250 марганчан та успішно справлялося з обслуговуванням всього населеного пункту. І на його місце зайшла компанія КП «Дніпрокомунтранс», яку тісно пов’язують із першим заступником очільника області Святославом Олійником. Компанія, через яку, принаймні, обласний центр потопає у смітті, до того ж із значно вищими тарифами.

Мутні марганецькі води: нардеп Денисенко тисне на слідство, а фірма, наближена до Олійника, може спровокувати техногенну катастрофу

Повертаючись до тарифного питання, яке так сильно погіршило емоційний стан працівників Марганецького водоканалу, неможливо обійти увагою той його бік, що напряму пов’язаний з тарифоутворенням – закупівлі матеріалів, необхідних для здійснення виробничої діяльності. Чи не найнеобхіднішим з яких є гіпохлорит натрію, що використовується для знезараження води.

А ось із закупівлями цього стратегічного для підприємства продукту на 2018 рік, згідно відкритих джерел та інсайдерської інформації, коїться щось незрозуміле. Так, активістами та правозахисниками Марганецького відокремленого підрозділу ГО «Стоп корупції», під керівництвом Романа Лук’яненка та Володимира Садикова, встановлені обставини, у яких вбачаються махінації із визначенням постачальника.

Тендер, оголошений на початку грудня 2017, спочатку з незрозумілих причин відміняють, потім знову проводять. Але майже відразу ж розривають угоду з переможцем, який запропонував найнижчу ціну. Тож, у березні оголошують новий – на який подаються дві пов’язані між собою компанії, одна з котрих відразу ж поступається іншій. Тож, новим постачальником гіпохлориту натрію на Марганецький водоканал, із ціною, що перевищує ціну попереднього переможця, стає ТОВ «Аульська хлорпереливна станція».

Останній переможець тендеру, на якого, здається, дуже чекали, цікавий не тільки з точки зору тарифоутворення. ТОВ «Аульська хлорпереливна станція» створене у 2004 році і основним видом його діяльності на час заснування зазначена «діяльність автомобільного вантажного транспорту». На сьогодні основний вид діяльності змінений на «складське господарство» (згідно даних аналітичної платформи YouControl).

Мутні марганецькі води: нардеп Денисенко тисне на слідство, а фірма, наближена до Олійника, може спровокувати техногенну катастрофу

Але у 2011 році фірма, яка починала як перевізник, раптом отримує в оренду на 49 років – цілісний майновий комплекс однойменного, але комунального підприємства «Аульська хлорпереливна станція».

КП «АХС» - потужне хімічне підприємство по виробництву рідкого хлору, який постачає хімікат для очищення води на Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Запорізьку, Житомирську та інші області. Потужності КП «Аульська хлорпереливна станція» дозволяють одночасно зберігати до 275 тон рідкого хлору, що робить його одним з найнебезпечніших об’єктів з точки зору техногенних катастроф та небезпеки життю сотен тисяч людей. Та, з огляду на близкість зони бойових дій, дуже привабливим об’єктом діверсійного спрямування – адже навіть невеликий виток рідкого хлору може призвести до катастрофічних наслідків.

Із документів ДСНС: «Загальна площа прогнозованого хімічного зараження при аваріях на хімічно небезпечних об’єктах може становити більше 38,94 км2, до зон ураження потрапляють 4,830 тис. осіб. Найбільш небезпечним об’єктом, що розташований на території району, є «Аульська хлоропереливна станція».»

Мутні марганецькі води: нардеп Денисенко тисне на слідство, а фірма, наближена до Олійника, може спровокувати техногенну катастрофу

Тож, яким чином товариство з обмеженою відповідальністю, що починало діяльність із надання транспортних послуг, а наразі перекваліфікувалось у складську компанію, отримало в оренду та управліня один з найнебезпечніших хімічних об’єктів Сходу України? До того ж, окрім небезпеки техногенної катастрофи, внаслідок рішення Дніпропетровської обласної ради, яким ЦМК КП «Аульська хлорпереливна станція» була передана в довгострокову (на 49 років) оренду, держава зазнала збитків щонайменше на 15 мільйонів гривень – саме така сума фігурує у відкритому кримінальному провадженні за ч. 2 ст.364 КК України, щодо фактів зловживання службовим становищем окремими службовими особами Дніпропетровської обласної ради під час прийняття рішень про передачу в оренду комунального майна.

Наблизитись до відповіді – яким чином та, головне, навіщо наражати на небезпеку сотні тисяч людей внаслідок передачі небезпечного хімічного підприємства в управління некваліфікованим бізнесменам, можна - якщо уважно розібратися у тому, що останнім часом відбувається в області. Ряд ЗМІ пов’язує діяльність ряду обласних підприємств, серед яких як КП «Дніпрокомунтранс», так і ТОВ «Аульська хлорпереливна станція» з біснес-інтересами однієї, але дуже впливової у регіоні особи – першого заступника Дніпропетровської обласної ради Святослава Олійника. Який, втім, ці звинувачення відкидає.

Тож, журналісти, правозахисники та активісти й надалі відстежуватимуть розвиток подій у цьому регіоні на Дніпропетровщині.

Другие новости