ПоддержатьУкраїнська

Нардеп та ексміністр поширили у Facebook фейки про коронавірус (фото)

StopCor
StopCor

StopCor

Нардеп та ексміністр поширили у Facebook фейки про коронавірус (фото)

Пандемія коронавірусної інфекції наразі залишається головною темою новин. Поширення COVID-19 привертає увагу національних видань і локальної преси. Та чи вся інформація, яку надають українському читачеві, однаково корисна і достовірна? Нагадаємо, ми вже писали про виявлені в Мережі фейки, а також про те, що до поширення дезінформації про хворобу причетні прокремлівські блогери і боти. Тож наші аналітики проаналізували низку актуальних публікацій у ЗМІ.

Нардеп та ексміністр поширили у Facebook фейки про коронавірус (фото)

23 березня понад 20 українських онлайн-видань оприлюднили інфографіку, яка містила таблицю з порівнянням протиепідемічних заходів різні країн проти поширення коронавірусної інфекції. На цю інформацію 24 березня послалася, зокрема, Економічна правда.

 Інфографіка, поширена українськими ЗМІ
 Інфографіка, поширена українськими ЗМІ

Зазначені вітчизняні видання посилалися на чотири джерела в соціальних мережах, публікації в яких з’явилися так само 23 березня після 12:00:

Фейсбук-акаунт Спілки українських підприємців;

Фейсбук-акаунт ексміністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова;

Фейсбук-акаунт економіста Володимира Компанійця;

Телеграм-акаунт народного депутата України Олексія Гончаренка.

 Фото: Facebook
 Фото: Telegram

Ця інфографіка не містить вихідних даних, знайти першоджерело не вдалося. Тому ми не маємо текстової частини, пояснень, джерел та методології дослідження. Усі публікації обмежуються наведеними вище посиланнями і однією датою – 23 березня 2020 року. Таким чином, наразі невідомо, хто і за яких умов проводив це порівняльне дослідження.

Оскільки ці публікації викликали резонанс, ми дослідили зміст цієї інформації та дійшли висновку, що інфографіка містить маніпуляції. Ми порівняли дані цієї інфографіки з даними, що містяться у публікаціях європейської преси.

Зокрема, аналітики «СтопКору» взяли до уваги огляд транспортних обмежень у країнах ЄС та закриття кордонів у країнах світу, а також публікації про окремі країни у виданнях Bloomberg, France24, USA Today та інших (повний перелік посилань – у кінці статті).

Результати нашого дослідження можна побачити у наведеній нижче таблиці з переліком протиепідемічних заходів низки урядів станом на 22 березня 2020 року. Виключенням є лише Велика Британія – вказані у таблиці заходи британський уряд вжив 23 березня 2020 року. Для кращого розуміння ситуації ми включили до моніторингу більшу кількість європейських країн, в яких показники смертності та захворюваності максимальні.

 Фото: аналітична служба ''СтопКору''

А тепер – трохи про висновки, які випливають із проведеного аналізу.

Висновок 1. Швеція – єдине виключення.

Швеція – єдина з країн із дослідженої вибірки, яка не запровадила суворих примусових обмежувальних заходів і карантину, попри більші офіційні показники захворюваності на коронавірусну інфекцію порівняно з Україною.

Але ще варто згадати досвід Великої Британії та Нідерландів. Усі ці три країни (Велика Британія, Швеція, Нідерланди) на початку пандемії були прибічниками запровадження підходу, що можна умовно назвати «створення колективного імунітету шляхом контрольованої епідемії».

Проте згодом виявилося, що Британія та Нідерланди не впоралися з контролем за епідемією, кількість хворих почала стрімко зростати, і тоді ці дві країни змінили підходи, запроваджуючи суворі карантинні заходи.

Висновок 2. У поширеній українськими виданнями інфографіці є ознаки маніпуляцій.

Країни запроваджували карантинні режими поступово, починаючи з окремих районів. Тоді в окремій сфері в певних районах обмеження були повними, а в країні в цілому – частковими. Тобто обмежень не було у регіонах, де карантин не запроваджували.

Так само в Україні: одні області зараз у надзвичайних умовах, а інші – ні.

Проте невідомий автор дослідження в одному випадку вніс до таблиці суворі регіональні обмеження як загальні для країни. Наприклад, для України – заборона міського транспорту в усій країні, хоча це не відповідає дійсності. У іншому випадку автор проігнорував суворі регіональні обмеження і показав, що обмежень у країні начебто немає.

Останнє, зокрема, стосується США, де низка штатів запровадила карантин та обмеження для місцевого бізнесу, а інші – ні. У колонці таблиці про США автор некоректно узагальнив картину інтактних штатів на усю країну.

Висновок 3. Автори інфографіки проігнорували суттєві відмінності у системах охорони здоров’я.

Невідомий автор дослідження навів макропоказники країн, що досліджувалися, але не розглянув інституційну та фінансову спроможність національних систем охорони здоров’я. Наприклад, загальні витрати на охорону здоров’я, фінансування медичних послуг, забезпеченість ліками і апаратами штучного дихання тощо.

Це вагомий фактор, адже він характеризує запас міцності системи та її здатність упоратися з піковими навантаженнями під час масових захворювань і швидкого збільшення кількості пацієнтів, яким потрібне інтенсивне лікування. Можливості української системи досить скромні.

Висновок 4. У чому полягає реальна відмінність реагування України на пандемію?

Якщо порівняти дані інфографіки, що розповсюджувалися 23 березня, з таблицею даних від аналітиків «СтопКору», яка містить ширший контекст і ширший перелік країн, то можна побачити, що Україна запровадила превентивні заходи, які є подібними до тих, що запровадили інші країни, де спалахи були значними.

Це, зокрема, стосується заборон та обмежень на ресторанний бізнес, некритичні послуги та виробництва, масові культурні та інші заходи, магазини непродовольчих товарів, функціонування закладів освіти і догляду за дітьми.

Дійсно, на жаль, закриття частини великих організацій і підприємств в Україні сталося неконтрольовано, але про це – трохи нижче.

З іншого боку, є приклад Великої Британії, де уряд свідомо визначив перелік критично важливих служб, закладів, підприємств і організацій, надав працівникам усі можливості працювати. Серед іншого завдяки тому, що освітні заклади та заклади догляду за дітьми працювали виключно для дітей цієї категорії працівників (для решти дітей заклади освіти і догляду закрили).

Але є й суттєва відмінність реагування України від усіх інших країн. І ця відмінність полягає передусім у заборонах на роботу транспорту.

Усі країни, навіть ті, де захворюваність і смертність найвищі, зберегли в цілому функціонування транспортної системи. Зокрема, громадський транспорт, хоча з певними обмеженнями і новими правилами, продовжує працювати. У рекомендаціях ВОЗ, ЄС та міжнародних транспортних асоціацій містяться положення про важливість зберегти роботу транспорту.

В усіх згаданих країнах, за виключенням України, не зупиняли транспорт на міських маршрутах в окремому місті. У деяких країнах навіть збільшили кількість транспортних засобів на критично важливих маршрутах.

Міжнародна організація громадського транспорту UITP у лютому 2020-го підготувала рекомендації про те, як має функціонувати громадський транспорт країн, що потерпають від пандемії коронавірусної інфекції. Головне повідомлення: громадський транспорт, навіть під час пандемії, є важливою для країни, тому має продовжувати працювати, хоча й у зміненому режимі.

Якщо цього вимагає карантин, обсяги транспортного сполучення можуть скорочуватися, але за умови, що це скорочення буде паралельним до скорочення потреби пасажирів в транспорті (закриття робочих місць в організаціях, де працюють пасажири, закриття шкіл та дитячих садочків тощо).

У випадку із запровадженням стану надзвичайних умов у Києві все відбувалося навпаки: спочатку повністю зупинили міський транспорт, що призвело до паніки, хаосу та вимушеної зупинки великого бізнесу.

https://www.facebook.com/stopcor.ua/videos/2703753449901319/

Звісно, при цьому органи влади не визначали, які з цих підприємств і організацій є критично важливими, а які – ні. А це – один із важливих чинників, що визначає економічні втрати країни від пандемії. Для прикладу, в Італії та Іспанії, що найбільше потерпають від пандемії, для пересування містом треба мати спеціальні перепустки, які перевіряє поліція. Якщо перепустка є, людина може ходити пішки або користуватися міським транспортом.

Міжнародні авіарейси також не були скасовані повністю у жодній з країн: усі згадані країни закривали авіасполучення лише з країнами, в яких була небезпека. При цьому на ті рейси, які залишалися, запроваджували правила і обмеження, але вони не передбачали повної заборони польотів.

Наприклад, в Італії пасажир, який вилітав із країни, мав обґрунтувати мету подорожі та продемонструвати дозвіл від поліції. Таким чином італійська влада не обмежує критично важливі для економіки країни подорожі або подорожі з життєво необхідних причин.

На нашу думку, інформаційна гігієна в умовах пандемії та паніки є не менш важливою, аніж гігієна особиста. Тож ми закликаємо наших читачів бути уважними та критично ставитися до інформації, яка є неперевіреною та не містить посилань на першоджерела.

Перелік публікацій, використаних для аналізу «СтопКором»:

Загальний огляд:

At least 20% of the global population is on coronavirus lockdown — here's our constantly updated list of countries and restrictions

Транспорт:

Coronavirus: Travel restrictions, border shutdowns by country

Coronavirus response: Transport measures

Освіта:

COVID-19 Educational Disruption and Response

Швеція:

Sweden Prime Minister Says Prepare for More Restrictive Policies

Німеччина:

The Federal Government informs about the Corona crisis

Merkel announces strict measures, tells Germans to stay home in virus fight

Франція:

France in lockdown as govt says it could nationalise large companies in crisis

Macron announces 15-day lockdown in French 'war' on coronavirus

Toutes les réponses aux questions que vous vous posez sur le Coronavirus COVID-19

Італія:

FAQs on the Italian Government's #ImStayingHome Decree

Іспанія:

Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19

Велика Британія:

Boris Johnson orders UK lockdown to be enforced by police

Covid-19 outbreak like a nuclear explosion, says archbishop of Canterbury – as it happened

UK schools to be closed indefinitely and exams cancelled

США:

Bay Area orders ‘shelter in place,’ only essential businesses open in 6 counties

Coronavirus updates: U.S. infections approach 20,000; NY, Illinois unleash strict rules; 150 Detroit cops quarantined

Другие новости