ПоддержатьУкраїнська

Не в службу, а в дружбу: контроль грошових потоків Міноборони довірили товаришу міністра

StopCor
StopCor

StopCor

Не в службу, а в дружбу: контроль грошових потоків Міноборони довірили товаришу міністра

Привіт, мене звати Кирил Вольний, і наша команда викриває корумпованих чиновників та схеми, за якими вони крадуть наші з вами гроші. Сьогодні я розповім вам просто про складне: про Міністерство оборони України. А точніше, про незначний за чисельністю, проте дуже небезпечний підрозділ – Департамент внутрішнього аудиту.

Ілюстрація: СтопКор

Його завдання – проведення внутрішніх аудитів, під час яких перевіряється законність використання бюджетних коштів, матеріальних цінностей, нерухомості та землі. А перевіряти є що! Адже у 2020 році для Міністерства оборони України було виділено майже 140 мільярдів гривень, які відомство витрачає на потреби армії.

За тим, як ця космічна сума витрачається та чи не розкрадають часом чиновники військовий бюджет, і стежить Департамент внутрішнього аудиту.

Попри це, на шостий рік війни у ЗМІ регулярно з'являється інформація про корупцію в Міноборони. Закупівля та ремонт військової техніки, харчування армії, пальне, військова амуніція, будівництво – щороку це сотні тисяч тендерів та договорів на кругленькі суми.

https://www.youtube.com/watch?v=A3x-SirBeBY&t=177s

Ми не раз перевіряли діяльність Департаменту внутрішнього аудиту та нічого підозрілого не знаходили. Навпаки, цей підрозділ демонстрував непогані результати. Лише за 2019 рік робота Департаменту запобігла розкраданням майже на 2 мільярди гривень, що для порівняння дорівнює бюджету цілого Миколаєва!

Спеціалісти департаменту регулярно проходили навчання за кордоном, співпрацювали з фахівцями НАТО та отримували схвальні відгуки від європейських партнерів. Зокрема, британські експерти з приємністю констатували належне виконання 24 з 32 рекомендацій, що були надані за результатами проведеної у 2017 році оцінки внутрішнього аудиту Міністерства оборони України.

"Цей чудовий результат свідчить про впровадження 75% початкових рекомендацій, а решта рекомендацій впроваджуються згідно з планом", – відмітила Лінда Сміт, радник Міністра оборони Великобританії.

Здавалося б, усе добре, та нещодавно в Департаменті почали відбуватись дивні речі: Міністр оборони Таран приймає рішення про зміну директора Департаменту внутрішнього аудиту та призначає на цю посаду свого колишнього знайомого за службою Бойка Андрія Андрійовича, який звільнився з лав Збройних Сил ще у 2015 році за станом здоров'я. У кращих традиціях кумівства новий директор без жодних атестацій змінює весь керівний склад Департаменту та призначає своїх людей.

Територіальні управління Департаменту очолили товариші директора Фото: СтопКор

Територіальні управління очолили: Юрій Ніколко – однокурсник Бойка; Сергій Сиренко – однокурсник за магістратурою; Сергій Мазка – друг однокурсника; Олександр Шпиталь – товариш Бойка та Ігор Крамаренко – кум цього товариша.

Та далі цікавіше. Змінюватись почала і структура Департаменту внутрішнього аудиту. Зникати почали цілі відділи, які стежили за використанням бюджетних грошей. Першим було ліквідовано відділ аудиту ресурсного забезпечення, який перевіряв закупівлі пального на 5 мільярдів гривень, військової форми та амуніції на 4 мільярди та видатки на харчування армії – ще 3,5 мільярда гривень.

І дійсно, навіщо це перевіряти? Невже хтось із чиновників Міноборони може красти на закупівлях пального, військової форми та харчування? Такого ж бути не може!

Далі "під ніж" пішов відділ з контролю за будівництвом. Придбання та будівництво житла для військовослужбовців, будівництво військових об'єктів, утримання баз, складів та арсеналів – на все це в Міноборони щороку витрачають близько 6 мільярдів гривень. І будуть витрачати і далі, просто тепер ніхто заважати не буде.

Ще пан Бойко вирішив прибрати дуже цікаву функцію, якою займався Департамент внутрішнього аудиту – попередній моніторинг договорів. Як це працює? Перед тим як укласти угоду та витратити кошти, Департамент перевіряв доцільність закупівель товарів чи послуг та, що найголовніше, обґрунтування їхніх цін.

Функцію попереднього моніторингу скоротили Фото: СтопКор

У 2019 році цей механізм дозволив зберегти понад 600 мільйонів гривень, що, для порівняння, навіть більше, ніж бюджет такого великого промислового міста, як Кременчук. Тепер функція попереднього моніторингу договорів ліквідована.

З питаннями щодо діяльності та незрозумілої реорганізації Департаменту внутрішнього аудиту ми звернулись до Міністерства оборони України, та відповіді так і не отримали.

Тим часом ми вирішили уважніше вивчити персону новопризначеного директора Департаменту Бойка Андрія Андрійовича. І виявилось, що комусь його призначення було дуже потрібне, адже факти, які ми знайшли, свідчать про те, що працювати на цій посаді він не може.

Я не буду зараз оцінювати його професійність та відповідний досвід, хоча і до цього є багато питань, а просто озвучу декілька фактів.

Ось перший. Дивімось у декларацію Андрія Бойка. Тут нас цікавить пункт 8 – Корпоративні права. Бойко зазначає, що володіє долею фірми НВФ "БІМЕТАЛ". Це ж підтверджує і державний реєстр. Станом на дату свого призначення, Андрій Бойко – один з засновників та власників цієї фірми.

Станом на 27 вересня пан Бойко був засновником підприємства Фото: скріншот

Цей факт грубо суперечить статті 25 Закону України "Про запобігання корупції", цитую: держслужбовцям забороняється займатись іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Ба більше, посада директора Департаменту внутрішнього аудиту не передбачена у переліку посад, на яку можуть призначити військовослужбовця, якого визнано непридатним до військової служби.

До чого це я? Офіційно відомо, що в 2007 році Бойко отримав травму. У 2015-му він звільняється з лав української армії. А після цього, в 2016-му – отримує інвалідність. Це дозволяє йому подати до суду на свою військову частину з вимогою виплатити грошову допомогу з інвалідності. І в 2019 році він її отримує.

Це зазначено і в його декларації. Дивимось пункт 11 – Доходи, в тому числі і подарунки. Одноразова грошова допомога склала понад 200 000 гривень від військової частини А0515.

Тобто у 2016 році рішенням військово-лікарської комісії Бойка визнано непридатним до військової служби, а в 2020-му, попри українські закони, його призначають на посаду директора Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України. І наостанок.

Під час підготовки нашого розслідування стало відомо, що питанням сумнівного призначення Андрія Бойка та розвалу Департаменту внутрішнього аудиту зацікавились не тільки ми. 17 вересня до Міністерства оборони надійшло два запити про перевірку пана Бойка щодо можливих правопорушень, пов'язаних з корупцією: від Національного агентства з питань запобігання корупції та Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції.

Тож ми продовжимо уважно стежити за розвитком цієї історії, а ви – обов'язково підпишіться на наш ютуб-канал, аби не пропустити найцікавіше!

Другие новости

Высотка – вместо детской площадки: в Хмельницком горсовет отказывается разорвать аренду с российским застройщиком?

Высотка – вместо детской площадки: в Хмельницком горсовет отказывается разорвать аренду с российским застройщиком?

Хмельницкий горсовет передал землю, которую обещали жильцам ЖК, в аренду компании, одним из владельцев которой является гражданин россии, и теперь не хочет разрывать с ней соглашение