ПоддержатьУкраїнська

Одарченко: кандидати в нардепи, що прийшли з політики, мають їздити зі звітами, а не з гречкою

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Одарченко: кандидати в нардепи, що прийшли з політики, мають їздити зі звітами, а не з гречкою

Кандидати, які наразі балотуються на довиборах до Ради, мають ходити зі звітами про свою вже виконану роботу. І лише потім «засівати» виборців подарунками, намагаючись їх підкупити. Таку думку висловила лідерка партії «Національна платформа» Катерина Одарченко, яка в онлайн-режимі приєдналася до відкритої дискусії на тему «Довибори до Верховної Ради України 2021 на виборчих округах №184 та №197» у медіацентрі «СтопКор».

 Катерина Одарченко Фото: СтопКор

«Сумно, що багато з кандидатів у Херсонській області користуються іншими методами. Тобто це методи прямого підкупу, це методи роздачі продуктових пайків. Як на мене, то люди, які на посаді, які були депутатами або які зараз на посадах, мають більше їздити зі звітами і спілкуватися не просто зі сцени з людьми. Або не на формальних зустрічах, на яких люди не ставлять прямих питань. А спілкуватися з кожним громадянином, вести звіти. Тому що інакше підкуп просто шалений. Ми на власні очі бачили й «Опора» про це писала. Тут роздають окуляри безплатні, роздають продуктові набори, проводять свята з розіграшами різноманітних подарунків. І складність у тому, що кандидати кажуть про те, що це «просто наша благочинна робота». Я не вважаю таку роботу не пов’язаною з виборами. Тобто якщо ти благочинець, то займайся цим без логотипа кандидата», – каже вона.

Одарченко також згадала історію з гнилим м’ясом у херсонських школах. Мовляв, ця ситуація є показовою, якщо говорити про кандидатів, які беруть участь у довиборах до Ради.

«ЗМІ показували та розповідали, що в херсонських школах гниле м'ясо школярам дають, а банка олії коштує 100 грн. Потім ці люди, які є представниками еліт, що керують Херсоном, ідуть у депутати та кажуть, що вони благочинці та просто роздають продуктові набори. Я особисто прошу журналістів розібратися, чи немає тут корупційної складової з точки зору керування херсонським бюджетом», – наголосила політикиня.

 Круглий стіл, присвячений довиборам-2021 Фото: СтопКор

Сама Одарченко також повідомила, що зібрала 25 тисяч підписів на підтримку започаткованої нею ініціативи.

«Ми активізуємо громаду боротися спільно за додаткові опорні лікарні, за додаткове фінансування шкіл із державного бюджету. І також презентуємо власну програму на дворових зустрічах. Дотримуючись усіх норм, ми спілкуємося, пояснюємо, як має працювати кожен наш законопроєкт, який ми просуваємо. Це і державна страхова медицина, і підтримка сільського господарства та створення нових робочих місць. Також питання впровадження відповідальності в тому числі аграріїв перед пайщиками та відповідальності за збереження землі. Усе це пояснюємо, і добре, що наші зустрічі несуть не лише агітаційну функцію, але й функцію просвітницьку», – каже вона.

Лідерка «Національної платформи» зазначила, що на народження дитини опорні лікарні отримують 10 тисяч гривень на кожну породіллю. Утім, не всі жінки про це знають.

«У нас місія – в тому числі й просвітницька, і боротьби з корупцією, і залучення власне додаткових коштів, які будуть доходити до людей».

Вона також зазначила, що 20 жовтня відбудуться дебати на «Суспільному». Були запрошені троє провідних кандидатів. Але двоє з ключових потенційних нардепів відмовилися від публічних дебатів.

За її словами, при цьому на Херсонщині здійснюється прихований підкуп за допомогою великої кількості агітаторів. Начебто людей залучають агітаторами, але насправді це такий прихований підкуп.

«В ОВК теж постійно присутні конфліктні ситуації. Не завжди вчасно протоколи вивішують. І тому мені дуже хотілося, аби увага журналістів була спрямована на ці спроби підкупу. Поліція має в тому числі зважати й усувати ці фактори. І другий чинник — це те, що у нас великий округ, 190 дільниць. І є дільниці в тих селах, які надзвичайно маленькі. Там можуть бути фальсифікації. Зокрема й тому, що на довиборах увага центральної преси не така велика», – каже Одарченко.

Про метод ініціатив та довибори до Ради

«Ми додаємо підписи під конкретними зверненнями до Кабміну. І вже є майже 25 тисяч підписів. І добре, що ми вже подали ці звернення з приводу додаткових опорних лікарень у Херсонській області. 5 народних депутатів підтримали це звернення і звернулися ще від себе з цього приводу. Щоб ви розуміли, опорні лікарні – це лікарні, які мають доступ до Фонду регіонального розвитку та можуть отримати більше техніки та пакетів Національної служби здоров’я. Тобто вони можуть більше надавати складних сервісів: операції, термінова допомога. Зараз людям часто потрібно їхати 114 км, щоб отримати допомогу при інсульті. Тобто це величезна проблема, прогалина в роботі Міністерства», – каже Одарченко.

Вона зазначила, що це порушення конституційного права людей. Одарченко також наголосила, що держава також має втрутитися у ситуацію зі школами та допомогти соціальній інфраструктурі, тому що освіта, охорона здоров'я та безпека  – це функції держави, які не можна перекладати повністю на місцеву владу.

Нагадаємо, у виборчих округах 184 та 197 31 жовтня 2021 року пройдуть довибори до Ради – у Херсонській області та Черкаській області. У першому окрузі балотуються 19 кандидатів, а у другому – 26. Серед кандидатів є представники парламентських партій, регіональних політичних об’єднань та нових позапарламентських політичних сил.

Зазначимо Роман Бочкала заявив, що на Херсонщині гречкосійство почалося ще задовго до передвиборчої кампанії.

Другие новости