ПоддержатьУкраїнська

Перемога над вбивчою зерносушаркою: на Сумщині люди відстояли право на повітря

StopCor
StopCor

StopCor

Перемога над вбивчою зерносушаркою: на Сумщині люди відстояли право на повітря

Жителі селища Липова Долина за підтримки Сумського відокремленого підрозділу ГО «Стоп корупції» виграли суди першої та апеляційної інстанції проти зерносушарки, яка отруює повітря. Утім, чиновники Сумської ОДА не виконують рішення суду. Про це повідомили жителі Липової Долини.

 Жителі Липової долини на Сумщині судяться з ТОВ ''Агропартнери - 2009''

Жителі селища Липова Долина на Сумщині четвертий рік потерпають від місцевого агропідприємства ТОВ «Агропартнери-2009».  Фермер встановив зерносушарку біля житлових будинків. Відтоді, кажуть, смертність серед сусідів від серцево-судинних і онкологічних хвороб різко зросла.

«У 2015 році місцевий підприємець Сергій Жамардій, директор ТОВ «Агропартнери-2009», побудував зерносушарку в густонаселеному районі Липової Долини. Поряд – житлові райони, дитячий садок і районна лікарня. Коли працює сушарка – лушпиння від кукурудзи, соняшника забруднює повітря, людям дихати нічим. Та у 2017-му підприємець вирішив побудувати ще одну сушарку. Люди обурились і почали протестувати. У нас дуже велика смертність від серцево-судинних і онкологічних захворювань. Люди молоді, працездатного віку вмирають. Ми вважаємо, що це – через сушарку», — розповідає жителька Липової Долини Раїса Хижняк.

Жителі селища зверталися до органів влади усіх рівнів, на телебачення, до омбудсмена, на урядові гарячі лінії. Назбирали 3 теки листування з держустановами. Після перевірок ще в березні 2018 року Держекоінспекція дала припис про скасування дозволу на викиди для ТОВ «Агропартнери-2009». Утім, час ішов, а дозвіл так і не скасували — сушарка продовжує працювати. Тоді жителі селища Липова Долина звернулися до суду з позовом до Департаменту екології Сумської обласної державної адміністрації, яка, власне, і надала дозвіл на викиди. Люди просили визнати дозвіл протиправним і скасувати його. Вони приїжджали власним коштом на кожне судове засідання. Та судовий розгляд затягувався.

Після розголосу в ЗМІ і громадського контролю за дотриманням норм закону під час судових засідань з боку активістів місцевого підрозділу «Стоп корупції» справа зрушила з мертвої точки. І завершилася перемогою.

 Фото: СтопКор

«Визнати протиправною бездіяльність Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації щодо невиконання припису Державної екологічної інспекції у Сумській області від 06.03.2018 року №744/03-21 та невжиття заходів анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря №5923200000-12 від 10.11.2017 з терміном дії до 10.11.2027, виданий ТОВ «Агропартнери-2009».

Зобов’язати Департамент захисту довкілля і енергетики Сумської обласної державної адміністрації … вжити заходів щодо виконання припису Державної екологічної інспекції у Сумській області від 06.03.2018 року №744/03-21 та анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря №5923200000-12 від 10.11.2017 з терміном дії до 10.11.2027, виданий ТОВ «Агропартнери-2009», - ідеться в рішенні Сумського окружного адміністративного суду.

Харківський апеляційний суд відмовив власнику зерносушарки в апеляційній скарзі, залишивши в дії рішення суду першої інстанції. Таким чином, Сумський окружний адміністративний суд і Другий апеляційний адміністративний суд міста Харкова підтвердили: дозволи на роботу екологічно небезпечної зерносушарки у Липовій Долині видані незаконно, їх мають скасувати.

 Фото: СтопКор

«Ми всі дуже дякуємо «Стоп корупції»! І активістам місцевого підрозділу, які ходили з нами на суди, і журналістам, які висвітлювали цю ситуацію. Вона набула широкого розголосу! Це наша спільна перемога!» — зазначає Раїса Хижняк.

Рішення суду набуло законної сили 2 місяці тому. Та відповідальний Департамент ОДА чомусь не квапиться його виконувати.

«Я їм і телефонувала, і приїздила. Рішення є? Є! Чому не виконуєте? То з кимось не погоджене, то хтось у відпустці… Весь час затягують! А у нас в селищі люди продовжують гинути! Ми підозрюємо, що без корупції не обійшлося», — розповідає пані Раїса.

ВГО «Стоп корупції» тримає руку на пульсі цієї ситуації. Чи переможуть зневірені селяни чиновницьку систему, яка має зупинити вбивчу зерносушарку – розповімо у наступних матеріалах.

Другие новости