ПоддержатьУкраїнська

Переплюнули Януковича: у столиці відмітили безпрецедентну активність "Слуг народу" в агітації

StopCor
StopCor

StopCor

Переплюнули Януковича: у столиці відмітили безпрецедентну активність 'Слуг народу' в агітації

Головною тенденцією минулого тижня і всієї виборчої кампанії стала нечувано активне залучення до участі в агітації Президента Володимира Зеленського. Про це сьогодні, 5 жовтня, під час щоденного брифінгу, що проводиться в столиці в рамках спецпроєкту «Стоп політичній корупції», повідомив науковий консультант ГО «Стоп корупції» Олександр Чекмишев.

https://www.youtube.com/watch?v=-7a2z2ueqw8&feature=youtu.be

«Ще ніколи місцеві вибори не відбувалися за такої активної і неприхованої агітації гаранта Конституції. За часів Кравчука, Кучми, Ющенка і навіть Януковича їхнє втручання у виборчий процес було більш завуальованим і виправдовувалося, наприклад, вихідними або неробочим часом. Нині ж Президент відверто агітує за кандидатів від партії влади під час своїх поїздок регіонами, а представники його політсили використовують символіку президентської та парламентської кампаній», – зазначив медіаексперт.

 Олександр Чекмишев Фото: СтопКор

Ситуація в регіонах також залишається «гарячою». За повідомленням членів херсонського осередку «СтопКору», 4 жовтня о 10 годині ранку в міському адмінсуді відбулося судове засідання за позовом кандидата в депутати Генічеської міської ради Юрія Юріна до Генічеської ТВК про визнання незаконною постанови про реєстрацію кандидатами в депутати представників політичної партії «Слуга народу».

Цьому передували наступні події: за кілька хвилин до опівночі 24 вересня до приміщення ТВК завітали кандидат на посаду голови громади Віктор Плохушко і представник президентської політсили Юліан Лучко. Спалахнула суперечка і Плохушко, попри презентування його головою держави як представника «Слуги народу», подав документи як самовисуванець.

При цьому в інтернеті можна знайти відео, яке засвідчує, як абсолютно здоровий Лучко виходить із приміщення ТВК, не подавши жодних документів. Наступного дня відбулося засідання тервиборчкому, на якому Лучко заявив, що жодного доручення нікому не пред'являв.

А вже 26 вересня до ТВК приїжджає інший представник «Слуги народу» і подає списки кандидатів. Голова комісії, який є креатурою тієї ж партії, всупереч Виборчому кодексу приймає списки до розгляду.

 Віктор Плохушко заявив, що у Генічеську намагаються підмінити справжні списки ''слуг'' фальшимими Фото: Facebook

28 вересня ТВК двічі голосувала за реєстрацію політсили, і обидва рази не вистачило голосів. Але голова тервиборчкому засідання не закрив, а переніс його на наступний день. Підвезли членів комісії, яких не було напередодні, та з третього разу протягли рішення, зареєструвавши списки.

Мотивація рішення, озвучена головою, викликає щонайменше подив: нібито електорат «Слуги народу» живе тільки можливістю віддати партії свій голос, і якщо людей цієї можливості позбавити, то вони дуже будуть ображені. А Юліан Лучко, за його словами, захворів, і на підтвердження цього буцімто навіть є довідка. Інакше кажучи, відбулося пряме порушення закону.

До суду, який відбувся 4 жовтня, прибули голова ТВК, представник «Слуги народу» й адвокат, який представився судді захисником відповідача, що нібито надає безкоштовну правову допомогу. Як з’ясувалося, це – Черкашин Юрій Олексійович, старший радник юстиції, котрий до минулого року обіймав посаду заступника прокурора Дніпропетровщини.

 Загальна кількість повідомлень про порушення з початку перегонів сягнула 2393 Фото: скріншот

Усього упродовж попередньої доби до Нацполіції надійшло 116 заяв та повідомлень, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства. Антилідерами за кількістю таких повідомлень є Одещина – 19 заяв, Дніпропетровщина і Київщина – по 14, Донеччина – 11 та столиця – 9.

У Чернівецькій області зафіксовано 7 повідомлень про порушення, в Івано-Франківській – 5, у Кіровоградській та Миколаївській областях – по 3, у Вінницькій, Рівненській, Тернопільській та Чернігівській – по 2, та по одному повідомленню – на Закарпатті, у Львівській, Харківській, Херсонській та Черкаській областях.

Загалом за добу, що минула, правоохоронці почали вісім кримінальних проваджень за фактами порушень виборчого процесу.

Другие новости