ПоддержатьУкраїнська

«Ручні мавпочки» батьків корупції в регіональних ДАБІ: хто провалює містобудівну реформу?

StopCor
StopCor

StopCor

«Ручні мавпочки» батьків корупції в регіональних ДАБІ: хто провалює містобудівну реформу?

Від Донбасу до Карпат: корупційні скандали у містобудівній сфері продовжують вибухати у всіх куточках України із жахливою регулярністю. Неофіційний «прайс» для забудовників від ДАБІ давно відомий: від 5 доларів за дозвіл на один квадрат, а загальна сума тіньового обороту структури сягає 3 мільярдів на рік. І все це – попри анонсовану Урядом реформу галузі. Чому старі схеми продовжують працювати за «нового» керівництва? І хто курує незаконні забудови в регіонах? З’ясовувала команда аналітиків «СтопКору».

 «Дерево» корупції в ДАБІ Ілюстрація: СтопКор

«Батьки» корупції в ДАБІ – Сергієнко, Кудрявцев та їхні наступники Васильченко й Федоренко

Нагадаємо, скандально відомого екскерівника Держархбудінспекції України Олексія Кудрявцева звільнили з посади наприкінці 2018 року за безпосереднім втручанням Генпрокурора. При цьому приводом для прийняття Кабміном відповідного рішення став фейковий диплом Кудрявцева про вищу будівельну освіту з вищого навчального закладу у Молдові.

У зв’язку з констатацією безпрецедентного рівня корупції у будівельній галузі, за рішенням Уряду, замість структури-монополіста мали створити аж три нові центральні органи влади: Державну сервісну службу містобудування, Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні та Державну інспекцію містобудування, яка здійснюватиме нагляд і контроль у будівництві.

Проте наразі реформування містобудівної галузі контролюють не менш одіозні персонажі: голова профільного парламентського комітету Андрій Клочко та його помічник Олександр Сергієнко, відомий як ексначальник Управління дозвільних процедур ДАБІ та автор сумнозвісного реєстру дозвільних документів часів Януковича. І всілякі спроби повернути процес реформування на законні рейки стикається з опором певних осіб.

Головою новоутвореного органу, що має контролювати діяльність залучених до містобудівного процесу осіб – Державної інспекції містобудування – 6 травня 2020 року був призначений чомусь переведенням (без дотримання відповідної закону процедури) Юрій Васильченко, який на даний час відсторонений. Його дружні стосунки із Сергієнком відомі. За часів Януковича Васильченко очолював один із відділів одного з Управлінь Держархбудінспекції України, що займалося ліцензуванням будівельної діяльності. Тобто залученість до корупційних процесів мала місце вже давно.

 Зліва направо: Олексій Кудрявцев, Юрій Васильченко Колаж: «КП в Україні»

Виконувачем обов’язків голови ДАБІ був Богдан Федоренко, який до того ж призначений головою ліквідаційної комісії Держархбудінспекції. До цього посадовець був заступником начальника відділу методології та нагляду за здійсненням декларативних процедур департаменту дозвільних процедур ДАБІ.

У медіа Федоренка називають «настроювачем дозвільних схем», його неофіційні посадові обов’язки передбачали розгляд документів та вишукування підстав для відмови у їх наданні. Інакше кажучи, очолюваний ним відділ забезпечував сталу роботу схем із видачі документів та надходження «відкатів» за часів усіх володарів.

При цьому у декларації чиновника немає ані власного житла, ані машини – згідно з цим документом, пан Богдан бідний, як церковна миша. Проте журналісти одного з видань зафільмували його за кермом незадекларованої іномарки.

Попри реформування, яке вже триває понад пів року, функції регулятора містобудівної діяльності (зокрема, видача дозволів та прийняття об’єктів в експлуатацію) перебувають під контролем ДАБІ України, яка наразі ліквідується. Як ми знаємо з практики (вже були прецеденти ліквідації інспекцій), цей процес триває настільки довго, наскільки цього хочуть владні особи, які впливають на діяльність будівельної галузі. Особливо враховуючи відсутність нормативного підґрунтя (законодавчої бази) для реалізації цього процесу.

А тим часом на територіях продовжує буйним цвітом розквітати корупційна складова. У підсумку пересічні громадяни та більш-менш чесні забудовники загнані реформуванням у глухий кут.

Київщина – Коломієць, Григоренко

Управління Держархбудінспекції в Київській області у ЗМІ вже називають не інакше як «магазином з продажу дозвільних документів». Ексочільник тутешнього управління ДАБІ Олександр Коломієць розробив і впровадив «інноваційний» механізм співпраці з очільниками органів місцевого самоврядування та забудовниками, який обійшовся державі не в одну сотню мільйонів гривень, адже квадратні метри у столичних передмістях – буквально на вагу золота.

 Олександр Коломієць Фото: Znaj.ua

Зокрема, одним із подільників Коломійця у цій схемі був скандально відомий ексмер Ірпеня Володимир Карплюк, який заробив на дозволах на незаконне будівництво щонайменше мільйон доларів.

Для тандему Коломієць-Карплюк Ірпінь став справжнім корупційним полігоном, адже в цьому місті майже немає будівельних фірм: за документами усі хмарочоси проходять як «приватна житлова забудова із присадибною ділянкою», яку зводять фізичні особи.

Сутність схеми полягала в тому, що кожен забудовник для отримання дозвільних документів мав «відстебнути» щонайменше 4-5 доларів за лояльність і відсутність немотивованих перевірок. «За ідею» і доступ контролерів до «жирного» міста, де новобудови зводять сотнями, Карплюк отримував «роялті» в сумі 1 долар хабаря за кожен квадратний метр, через що й отримав у середовищі забудовників прізвисько «Вова-долар». Коломієць, своєю чергою, виконував функції «смотрящого» за всіма незаконними будівництвами Київщини.

Яскравою ілюстрацією тотального «обілечування» забудовників і повної відсутності контролю за їхньою діяльністю з боку інспекторів – підлеглих Олександра Коломійця – стала афера з кварталом «Благодатний». Так, прізвище Коломійця фігурує в кримінальному провадженні щодо продажу «віртуальних» квартир у цілому житловому кварталі в Ірпені.

Як з’ясували слідчі, Коломієць та його підлеглі проігнорували наявні порушення вимог містобудівного законодавства й видали посадовим особам ТОВ «Благодатний» дозволи на будівництво в Ірпені об'єктів ІІІ категорії складності, хоча з самого початку достовірно знали про майбутнє будівництво 15-поверхового житлового багатоквартирного будинку.

Частину набутого за незаконно отримані кошти майна Коломієць намагався сховати від декларування через родинні зв’язки: за період з 2014 до 2019 рр. пан Олександр Коломієць (імовірно, корупційним шляхом) записав на різноманітних родичів щонайменше 8 земельних ділянок, 4 житлових будинки і 1 квартиру.

Процес ліквідації не завадив верхівці ДАБІ Київщини й надалі збирати «корупційну данину» з забудовників. Лише деякі посадовці були показово «покарані» вищим керівництвом.

Так, у січні 2020 року від роботи відсторонили низку чиновників, щодо яких було порушено дисциплінарне провадження. Йдеться, зокрема про Ярослава Старущенка, який раніше обіймав посаду заступника начальника Департаменту ДАБІ в Київській області та, за даними з різних джерел, брав участь у корупційних схемах з незаконним будівництвом в Ірпені.

У квітні 2020 року від виконання службових обов’язків відсторонили й заступника директора Департаменту ДАБІ в Київській області Андрія Григоренка, цьому передував гучний корупційний скандал, коли поліція затримала на хабарі головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Департаменту ДАБІ у Київській області Олександра Плюща.

Однак, схоже, що ключовим гравцям у системі ДАБІ Київщини, зокрема, Андрію Григоренку (куму Кудрявцева) не загрожує нічого, окрім дисциплінарного провадження, адже після звільнення Коломійця з посади у зв’язку з ліквідацією, Григоренко продовжує керувати структурою як «в.о.».

Одещина – Буюклі, Кузьменко, Грейц, Фірко, Криворучко

На Одещині донедавна продовжувало свою діяльність злочинне угруповання на чолі з Буюклі, до якого залучені і новопризначені Грейц, Криворучко, Кузьменко. Здалася на милість переможцям і Фірко.

Одеська область традиційно є однією з найбільш проблемних: незаконна забудова тут вирує у грандіозних масштабах, як у прибережних смугах, так і в області. А історичний центр Одеси – перлини біля моря – руйнується й зникає на очах. Лише навесні-влітку 2020 року в Одесі обвалилися п’ять історичних будівель. Реагування ДАБІ на чолі з Буюклі – відсутнє (хоча історичні будівлі належать до повноважень Департаменту).

Проаналізувавши усі п’ять випадків обвалів будинків в історичній частині Одеси, журналісти «СтопКору» помітили цікаву закономірність: маже біля кожного об’єкту відбувалось зведення багатоповерхівок. І деякі експерти напряму пов’язують падіння старих будівель із забудовами поруч, зведення яких проводиться без відповідного обстеження навколишніх об’єктів.

Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області, який має опікуватись об’єктами-пам’ятками, ще у 2018 році очолив Василь Буюклі. Перед цим він встиг попрацювати завідувачем сектора з питань запобігання та виявлення корупції головного територіального управління юстиції в Одеській області, а також завідувачем сектора запобігання та виявлення корупції в Одеській ОДА. Саме в його компетенції – контроль будівельних процесів у області й місту (на об’єктах класу наслідків СС-3).

 Василь Буюклі Фото: Depo Одеса

За даними одеських ЗМІ, ледь вставши до керма місцевого ДАБІ, Василь Ілліч почав наповнювати регіон проблемними забудовами за певний «гешефт». Яскравим прикладом цього є село Крижанівка – де-факто давно вже один із районів міста Одеси, що розташований на березі Чорного моря і є досить привабливим для забудовників.

При цьому чиновник має й власні будівельні бізнес-проєкти. У 2016 році його мати Ірина Буюклі отримала від депутата Одеської міськради, колишнього регіонала Андрія Неугоднікова землю у провулку Світлому – досить престижному куточку Одеси. На місці старого павільйону Василь Буюклі будує офісний центр – про це свідчать видані містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки.

Візуально вбачається, що про дотримання будівельних норм при спорудженні цього об’єкту не йдеться. Вказане дуже чітко характеризує особу забудовника – Василя Ілліча Буюклі.

До речі, щодо нерухомості. У 2019 році чиновник задекларував будинок, частина якого належить його дружині. Однак вартість нерухомості вдвічі перевищує річну зарплату Буюклі, який все життя працює «на державу», а дружина чиновника офіційно жодного доходу не має. Жодних заощаджень у родині нібито теж нема.

За інформацією видання «Апостроф», державний контроль у будівельній галузі Одеської області, попри зміну влади, залишається під управлінням корумпованих чиновників і правоохоронців. Так, після приходу на посаду прокурора Одеської області в жовтні 2019 року Максима Вихора, останній взяв колишнього колегу за роботою в СБУ та друга Василя Буюклі під свій «дах» і контроль.

На думку журналістів, донедавна головним збирачем хабарів за реєстрацію дозвільних документів на будівництво і довіреною особою Василя Буюклі був колишній головний інспектор будівельного нагляду ДАБІ в Одеській області, а згодом в.о. директора Олеся Криворучко.

Нікуди не подівся й тандем Сергія Каменського, а також дружини Сергія – Олени, яка очолює центр надання адміністративних послуг Овідіопольського району і контролює здирництво з об’єктів будівництва у районі. Особа відома – раніше вона працювала в Реєстраційній службі Головного управління юстиції в Одеській області разом із Василем Буюклі. Журналісти вважають, що саме тоді і сформувалося угруповання Каменських-Буюклі, в якому Сергій Каменський за винагороду розв'язував питання введення в експлуатацію об'єктів, а Буюклі з Оленою Каменською реєстрували на них право власності.

Але ця історія з давніх пір нічим, як водиться, суттєвим не закінчилась. Унаслідок чого чиновники Одеського обласного Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України під керівництвом Василя Ілліча Буюклі продовжують впроваджувати корупційні схеми навіть як фігуранти кримінальних справ.

«Під прапором реформи і чергового витка боротьби з корупцією в будівельній галузі в.о. директора Одеського обласного Департаменту ДАБІ Андрій Грейц (ред. – призначений виконувати обов’язки замість Буюклі на час його хвороби) монополізував право рішення про введення в експлуатацію, надавши виняткові повноваження інспектору Аллі Кузьменко, з якою його пов'язують довгі роки спільної й плідної роботи ще в Миколаївському ДАБІ.

За підсумками неформальної економічної активності з боку забудовника вона видає довідку про можливість ввести в експлуатацію об'єкт. А начальник дозвільного відділу Юлія Фірко забезпечує присвоєння реєстраційного номера в Реєстрі будівельної діяльності. Вона працює в ДАБІ Одеської області ще з часів Кудрявцева і є ключовою ланкою в схемі «5 дол. за кв. м», – наголошують економічні оглядачі.

У ЗМІ констатують: темпи реєстрації документів на будівництво в Одеській області прискорюються в геометричній прогресії. Терміни будівництва цих об'єктів коливаються від двох днів до декількох тижнів, що не бентежить посадових осіб ДАБІ, яким призупинення дії Постанови КМУ щодо заходів контролю тільки на руку.

А нехтування своїми обов’язками посадових осіб досягає нечуваних масштабів, навіть містобудівні умови й обмеження, які мають бути відображені в Реєстрі будівельної діяльності, дивним чином відсутні у відповідних розділах і базах даних, доступних для перегляду.

Зауважимо, ГО «Стоп корупції» неодноразово надсилала запити на отримання публічної інформації на адресу Департаменту. При цьому за підписом Грейца з виконавцем Фірко приходили відповіді, які по суті є рерайтом нормативної бази і не мають нічого спільного із заздалегідь сформованою інформацією, якою володіє орган. Тобто фактично є приховуванням відомостей та відмовою громадськості в наданні доступу до публічної інформації.

Як ми вже наголошували, після низки скандалів у ДАБІ Одещини на зміну Грейцу, який засвітився у скандалі з введенням в експлуатацію неготового об’єкта, прийшла пані Олеся Криворучко – відома як повністю підконтрольна особа директору Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області Василю Буюклі.

Івано-Франківщина – Мусіловський

Біля керма управління ДАБІ в Івано-Франківській області з 2015 року донедавна стояв Ігор Мусіловський – цей одіозний посадовець також входить до орбіти впливу скандально відомого експосадовця ДАБІ Олексія Кудрявцева.

 Ігор Мусіловський Фото: з архіву

За інформацією анонімного викривача корупції, на Івано-Франківщині, як в Буюклі в Одесі, Мусіловський і Ко впровадили «європейський сервіс», що дозволяє у надзвичайно швидкі терміни будувати виробничі об’єкти за найнижчим класом наслідків СС1 і головне – здавати їх в експлуатацію.

Ми вже розповідали про те, що в окремих випадках між отриманням дозволу на реконструкцію об’єкту та його здачею в експлуатацію проходило від трьох днів до місяця.

У реєстрі судових рішень наявні відомості щодо чималої кількості судових справ, де відповідачем виступає Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області, більшість з них – щодо скасування винесених головними інспекторами контролю постанов та приписів.

За твердженням інсайдерів, для того, аби «стимулювати» забудовників до надання хабаря та стовідсоткової гарантії отримання коштів, Мусіловський організовував проведення позапланових перевірок об’єктів, головні інспектори складали матеріали та погрожували зупинити будівництво, а начальник Управління пропонував «розв’язати проблему».

Так було раніше. За часів реформування та введення карантинних обмежень схема «обілечування» була підкоригована і вдало працює нині, забезпечуючи тіньові надходження.

Повідомляють також, що Мусіловський не гребував отримувати як винагороду від «вдячних» забудовників квартири та інше нерухоме майно, яке реєструвалось на найближчих родичів. Наразі ця інформація перевіряється. При цьому до декларації посадовця останні кілька років майже не вносяться зміни: у ній фігурує допотопна «Таврія» та квартира на 60 квадратів.

Сумщина – Сіробаба

На Сумщині «команду» одіозного Олексія Кудрявцева представляла Тетяна Сіробаба, яка кілька років очолювала обласне управління ДАБІ, пройшовши шлях з моменту утворення першої інспекції у 2008 році, до цього пропрацювавши у відповідному відділі органу місцевого самоврядування.

 Тетяна Сіробаба на нараді Фото: KAN Group

Як стверджують місцеві журналісти, за останні роки в обласному центрі не було й місяця, щоб не спалахнув черговий будівельний скандал. Наприкінці січня 2020 року сумський забудовник Віктор Федорченко поскаржився очільнику Кабміну на корупцію з боку Держархбудінспекції.

Крім того, у місті не вщухає резонанс від котловану біля собору у самому центрі міста, досі незрозуміло, як тимчасова споруда у сквері біля ринку у 9 мікрорайоні перетворилася на капітальну, а пам’ятник Ярославу Мудрому для чогось нещодавно де-юре став… МАФом.

Ще один гучний скандал спалахнув у листопаді 2018 року, коли депутати міської ради віддали 68 соток на вулиці Інтернаціоналістів під зведення багатоповерхового будинку для прокуратури. За планом зонування міста Суми, затвердженим у 2012 році, на цій території мали б з’явитися дитсадок або школа.

Наразі на цій земельній ділянці здійснюється будівництво підрядною організацією «Топаз» двох 10-поверхових житлових будинків з вбудованими-прибудованими нежитловими приміщеннями – об’єкт належить до класу наслідків СС3, що підпадає під контрольні функції обласного управління ДАБІ.

Зауважимо, що інформації про очільницю Сумського обласного управління ДАБІ у відкритому доступі – обмаль. Навіть декларація чиновниці цнотливо чиста – у ній відсутні дані про будь-які об’єкти нерухомості, земельні ділянки, рухоме майно чи корпоративні права. Не задекларовані й орендовані квадратні метри чи житло в користуванні, хоча навряд чи пані Сіробаба мешкає просто на вулиці.

Вказано лише досить скромний дохід посадовиці – 357 тисяч гривень на рік. Натомість відомо, що її чоловік є приватним підприємцем. Цього року він переміг в одному з тендерів квартирно-експлуатаційного відділу м. Суми. Що не дивно, враховуючи давні зв’язки впливової дружини з керманичами міста та області.

Донеччина – Панасюк

На Донеччині місцеві забудовники масово скаржаться на схему «обілечування» бізнесу, створену головним ексміліціонером Горлівки (за часів Януковича), а з 2017 року – директором Департаменту ДАБІ в Донецькій області Павлом Панасюком.

 Павло Панасюк Фото: «Наші гроші»

Цікаво, що у листопаді 2017-го призначений у вересні того ж року керівником Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькій області Павло Панасюк був змушений написати заяву на звільнення за згодою сторін після того, як журналісти звернули увагу на призначення міліціонера в будівельну держструктуру.

Нагадаємо, Павло Панасюк тривалий час очолював міське управління МВС у Горлівці, де був причетний до нелегальної роботи вугільних копанок. На початку 2014 року його перевели керувати міліцією Дзержинська (нині – Торець Донецької області), який після цього був окупований проросійськими бойовиками. Після звільнення міста Панасюк пішов на пенсію.

Понад те, як з’ясували журналісти, стосовно Панасюка та його підручних (Коліхова С., Козлової М. та інших) 15.11.2019 року Територіальним управлінням ДБР було розпочато кримінальне провадження №62019050000001791 за ст.364 ККУ, в зв'язку зі створенням організованого злочинного угруповання.

Та попри це Павло Панасюк продовжив тиснути на забудовників регіону. За цією схемою, за наявною у ЗМІ інформацією, він вже отримав хабарі за видачу дозволів і сертифікатів за такими комерційними об'єктами, як: реконструкція готелю з рестораном та будівництво житлового будинку в Маріуполі, будівництво ТЦ у Краматорську, реконструкція системи аспірації відділення феросплавів ПрАТ «МК Азовсталь», реконструкція будівлі цеху металоконструкцій ПАТ «СУ 112 «Стальконструкція», капремонт складу ДП «Маріупольський морський торговельний порт» та багато інших.

Зібрані кошти, як хизується сам пан Панасюк у вузьких колах, він мав намір «інвестувати» в своє майбутнє призначення на посаду керівника територіального органу однієї з нових контролювальних структур, що створюються замість ДАБІ.

Львівщина – Максим, Мельник

Львівська область традиційно також одна з найпроблемніших. Інтереси таємних хазяїв будівельної галузі тут представляв головний інспектор будівельного нагляду Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції Андрій Максим. Керівництво місцевого ДАБІ звинувачують у змові з впливовим львівським забудовником Ростиславом Мельником.

 Ростислав Мельник Фото: «Український вартовий»

Останній – засновник будівельної компанії РІЕЛ та син львівського ексрегіонала. У 2003 році Мельник-молодший розпочав успішний будівельний бізнес, за дивним збігом, водночас відбулось і призначення його батька, Леоніда Мельника, на посаду першого заступника голови Львівської обласної державної адміністрації.

Виходячи у 2013 році на будівельний ринок Києва, Мельник познайомився з невідомим тоді ще столичним «рішалою» Олексієм Кудрявцевим, який у 2015 році очолив ключову для Мельника структуру – Державну архітектурно-будівельну інспекцію.

Цей тандем став напрочуд успішним для компанії РІЕЛ: за даними видання OBOZREVATEL, перебування Кудрявцева на посадах в ДАБІ вельми позитивно вплинуло на показники реалізованих проєктів з сайту компанії РІЕЛ.

Йдеться в тому числі про забудову території ВАТ «Львівський завод штучних алмазів і алмазного інструменту», Львівського міського молочного заводу, території військової частини тощо.

Повідомлення про незаконні забудови на Галичині продовжують регулярно находити. Як повідомив 5 жовтня 2020 року Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку, поблизу ринку «Добробут», на пл. Осмомисла, за фіктивними документами, без жодного дозволу розпочали заливати бетон і ставити каркас будівлі.

Як з’ясувалося, ще раніше реєстратори зареєстрували підроблене право власності на об'єкт, якого, фактично, не було і немає, але зараз хочуть звести. А обласна ДАБІ видала декларацію про готовність введення в експлуатацію відсутнього об'єкта.

Херсонщина – Микитюк, Циклінський, Стурен

На Херсонщині перші повідомлення про схеми Кудрявцева і Ко датуються 2017 роком. Тоді місцева компанія ТОВ «Чікракенергопром», яка займається будівництвом вітряків, провела громадські слухання, підготувала всі необхідні документи та отримала всі узгодження, але коли дійшла справа до виділення землі, виявилося, що частина ділянок може бути вже забудована вітряками Карла Стурена.

 Карл Стурен Фото: «Мост»

При цьому, за інформацією херсонського видання «Мост», на ці ділянки швед не мав жодних прав і документів. Пізніше місцевий адмінсуд встановив, що ТОВ «Віндкрафт Каланчак» Стурена настільки винахідливо підійшло до розробки детального плану, що передбачило розміщення 106 вітряків в районі Григорівської сільради Чаплинського району без будь-якої прив'язки до землі.

На думку розслідувачів, така вседозволеність з'явилася у Карла Стурена завдяки дружбі з потрібними людьми: земельні питання він «закривав» через власних людей у херсонському «Білому домі» – тодішнього голову ОДА Андрія Гордєєва і скандально відомого за справою Гандзюк голову облради Владислава Мангера.

При цьому гоп-компанія мала й відповідний «дах» у столиці: на закладку вітропарку Стурена в 2018 році приїжджав тодішній начальник Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев власною персоною, що вже багато про що говорить.

Та вже восени 2018 року імперія ДАБІ під проводом Кудрявцева зазнала нищівного удару на Херсонщині: 16 листопада керівника Управління Держархбудінспекції у Херсонській області Циклінського С.В. разом із спільником, Головним інспектором будівельного нагляду інспекційного відділу Вакуленком В.В., затримали при отриманні хабаря за погодження дозвільної документації.

Призначений Кудрявцевим за протекцією все того ж Стурена й Гордєєва чиновник встановив новий корупційний рекорд в Україні, попавшись на гарячому всього через 21 день перебування на посаді, та вивів ДАБІ на перше місце в антикорупційному рейтингу.

За інформацією центральних ЗМІ, Кудрявцев, виконуючи зобов'язання перед комерсантами, не усунув Циклінського з посади, навіть попри гучне затримання. Вийшовши під заставу, останній просто повернувся на свою посаду і залишив її лише за нового керівництва ДАБІ.

«Після того, як ексміністр Альона Бабак фактично повернула Кудрявцева до керівництва ДАБІ, він завів потрібну людину на посаду начальника Херсонського управління – Дениса Микитюка. Його асоціюють з Циклінським і Стуреном», – йдеться у статті.

Цікавим є те, що на цю посаду раніше – у липні 2019 року – вже проводився конкурс та був визначений переможець, але, мабуть, не той, що був потрібен: Денис Микитюк там брав участь, але не переміг.

У медіа також повідомляють, що гроші з комерсантів збирають в офісі фірми «Салена» Циклінського. А контролює весь «бізнес-процес» директор Стурена – Юрій Стельмашенко.

Миколаївщина – Малій, Поляков, Савчук, Перерва, Возчиков

На Миколаївщині корупційні схеми у Державній архітектурно-будівельній інспекції пов’язують із прізвищами четвірки друзів: ексзаступником управління Костянтином Малієм, Євгеном Поляковим, Олексієм Савчуком та Володимиром Перервою.

За даними місцевих ЗМІ, пан Поляков відповідав за перевірки містобудівних умов та обмежень та будівельних паспортів, а пан Савчук – за проведення перевірок безпосередньо на об’єктах будівництва. Вони навмисно створювали проблеми забудовникам, починаючи із перевірки вихідних даних та закінчуючи перевіркою об’єктів будівництва. А допомагав ці проблеми розв'язувати Володимир Перерва, якій і забезпечував відповідний корупційний зв'язок.

Подейкують, що після того, як чутки про їхню корупційну діяльність дійшли до столиці, Малія звільнили із посади заступника. Але його тодішній керівник Міхєев чомусь не вигнав корупціонера, а так і залишив сидіти в кабінеті №6 та збирати «мзду», доки виконувати обов’язки керівника Миколаївського управління не прислали людину з іншої області без зв’язків з місцевими хабарниками.

Утім, пан Савчук не захотів покидати прибуткову галузь будівельної корупції і таки влаштувався до Управління ДАБК Миколаївської міської ради (орган, підпорядкований місцевому самоврядуванню) без конкурсу, начебто за результатами стажування. В подальшому наявного керівника децентралізованого органу ДАБІ – Управління у Миколаєві – одіозного корупціонера Возчикова було усунуто від виконання обов’язків у зв’язку з проведенням службового розслідування, і пан Савчук почав де-факто керувати – продавати повноваження Управління, видаючи незаконні накази, створюючи штучні перепони забудовникам та скасовуючи підлеглим преміювання, якщо хтось пручався його командам.

А пан Поляков тим часом тихенько влаштувався позаштатним помічником та «кришував» роботу відділу, який надавав містобудівні умови та обмеження і будівельні паспорти. Своїми діями він створює перепони забудовникам вже на етапі отримання вихідних даних. А також представляє інтереси забудовників, займаючись посередницькими послугами.

Хмельниччина – Бойко, Кухар

За даними медіаресурсів, ДАБІ Хмельниччини очолювала ще одна поплічниця Кудрявцева – Антоніна Бойко, яка прискореними темпами організувала тотальну монетизацію послуг Інспекції. До цього вона обіймала нижчі посади у Держгеокадастрі області та паралельно була депутатом Деражнянської райради.

 Антоніна Бойко (праворуч) Фото: Хмельницька ОДА

«Яким чином за відсутності керівного досвіду і роботи в будівельній сфері їй вдалося очолити цілий територіальний орган ДАБІ – незрозуміло. Швидше за все, вирішальним був один непримітний факт. Вона є дружиною співробітника управління СБУ в Хмельницькій області Сергія Анатолійовича Бойка, відомого працівникам Хмельницького ДАБІ як куратора їхнього відомства від обласного управління СБУ», – зазначають журналісти.

Цікаво, що пані Бойко призначили буквально за місяць до звільнення з ДАБІ Кудрявцева. Саме тоді він терміново розставляв зручних і лояльних керівників у регіонах.

«З легкої руки Антоніни Бойко видано більше десятка дозволів. Наприклад, це багатоквартирні житлові будинки на вул. Верхній Береговій, 26/2, вул. Красовського, 31/1 А і В, вул. Панаса Мирного, 14/2А, офісно-торгові центри на вул. Соборній, 12 та вул. Старокостянтинівське шосе, 26. На вищезгаданих об'єктах порушений ряд серйозних будівельних і пожежних норм, але голова ДАБІ області заплющила на це очі», – стверджують ЗМІ.

Відзначимо, що в кінці вересня 2019 року в управлінні ДАБІ Хмельниччини пройшла перевірка, яка знайшла десятки порушень законодавства. Але Бойко в цей час була спочатку у відпустці, а потім на лікарняному. Причина, чому засідання комісії, де начальнику ДАБІ області загрожувало звільнення, не відбулося – невідома.

«Антоніна Бойко повідомила підлеглим, що заручилася підтримкою керівництва Міністерства розвитку громад і територій України (на той час міністерство вже очолювала Альона Бабак), де вона нібито неодноразово була на прийомі, і яке вплинуло на тодішнього керівника ДАБІ дозволити їй вийти на роботу і заплющити очі на негативний результат цільової перевірки діяльності Управління ДАБІ в Хмельницькій області», – йдеться в розслідуванні.

Там також подейкують, що своїм підлеглим Бойко представила кілька людей, які з того моменту стали займатися всіма фінансовими питаннями. Ними стали Оксана Гиря, Ірина Шалаєв, Дмитро Черниш і Максим Нелипович. При цьому офіційно в ДАБІ вони не значилися. Понад те, Нелипович раніше вже притягувався за здирництво.

Нещодавно Бойко була звільнена з посади у зв’язку з ліквідацією органу. Попри це, вплив і контроль за роботою Управління зберегла, продовжуючи координувати діяльність органу через призначену на посаду в.о. директора Г. Кухар — особу, що повністю підконтрольна пані Бойко.

Рівненщина – Мічуда

На сусідній Рівненщині управлінням Держархбудінспекції донедавна керувала не менш одіозна постать – Ігор Мічуда.

 Ігор Мічуда Фото: Інститут Розвитку Регіональної Преси (ІРРП)

Ще у квітні 2017 року рівненська поліція повідомила, що міська прокуратура почала кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 – зловживання владою або службовим становищем: посадовців Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області підозрювали у завданні збитків державі в особливо великих розмірах – на 1 мільйон 379 тисяч гривень.

Працівники управління захисту економіки в Рівненській області спільно зі слідчими Рівненського відділу поліції та прокуратури 25 квітня 2017 року провели обшук у адмінприміщенні управління ДАБІ та вилучили документацію, жорсткі диски і сейф. Того самого дня, безпосередньо перед обшуком, керівник ДАБІ Ігор Мічуда пішов на лікарняний. І враховуючи українські реалії, справа свого фіналу не добігла.

І лише у травні 2019 року Рівненський міський суд таки відправив начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції до буцегарні – цього разу за здирництво. Голова місцевого ДАБІ винайшов хитру схему для отримання хабарів: він відправляв активістів власної громадської організації «Асоціація працівників будівельної галузі Рівненщини» на будівництва для перевірок.

Виявивши незначні порушення або взагалі їх сфантазувавши, члени ГО писали заяви Мічуді про порушення, на підставі яких проводилася перевірка й видавався припис про призупинення робіт. А коли девелопери приходили із запитаннями до ДАБІ, Мічуда вимагав з них хабарі для позитивного розв'язання питання. На отриманні 400 тисяч гривень від чергового забудовника поліція й взяла спритного чиновника.

За версією слідства, під час затримання Мічуда дістав пістолет і погрожував. Тому йому оголосили про підозру у трьох злочинах: одержання неправомірної вигоди у великому розмірі, опір правоохоронцям та погроза насильством або вбивством працівнику поліції.

Однак уже у лютому 2020 року, попри відкриту справу, скандально відомий начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції Рівненської області дивним чином повернувся до виконання своїх посадових обов’язків. Мабуть, влаштував нових хазяїв установи на Лесі Українки, 26.

Черкащина – Полтавець

Територіальний орган ДАБІ на Черкащині очолював Віталій Полтавець. Зауважимо, ще до представлення Полтавця, під час цільової перевірки діяльності Управління ДАБІ в Черкаській області було виявлено низку грубих порушень, які суттєво вплинули на якісь здійснення функцій держархбудконтролю в регіоні.

Зокрема, йдеться про недбалість в складенні документів перевірок будівельних об’єктів, що надалі може призвести до оскарження їх результатів у судовому порядку. Також в області не здійснювався містобудівний моніторинг для виявлення самочинного будівництва, що створювало додаткові ризики незаконних забудов. Крім того, територіальний орган Держархбудінспекції на Черкащині порушував встановлений порядок ведення претензійно-позовної роботи та не здійснював передбачені ДАБІ заходи запобігання корупції.

У підсумку перевірки було встановлено, що за всіма напрямками роботи Управління Держархбудінспекції в Черкаській області працювало незадовільно. Відповідальність за службову недбалість несе безпосередньо керівництво територіального органу. Попри це, жодних кадрових рішень стосовно Віталія Полтавця як очільника органу прийнято не було. Тобто можна продовжувати працювати незадовільно, і за це нічого не буде.

Тернопільщина – Олійник, Воєвода

Ще у далекому 2011 році на посаду начальника інспекції ДАБІ в Тернопільській області був призначений Юрій Олійник. З цього часу протягом трьох років це був найкорумпованіший орган в регіоні. Разом зі своїм заступником Василем Круком Олійник впровадив у сфері забудови схему «5 доларів за метр», нав’язану їм із Києва тодішнім головою ДАБІ України Олександром Рибаком – сином ексспікера Верховної Ради.

Мабуть, у Тернополі та Тернопільській області немає жодного середнього чи великого забудовника, які б схвально відгукувались про ті часи, з сумом згадуючи, що одна лише можливість «прийти на прийом» до тодішнього начальника ДАБІ вартувала їм не одну тисячу доларів.

Увесь період роботи корумпованого органу супроводжувався мітингами під стінами ДАБІ – на плакатах мітингарів були вказані й конкретні прізвища, й ціни.

Після Революції Гідності Юрій Олійник, який очолював міський виборчий штаб Партії Регіонів та отримував кошти на вибори від свого близького друга та бізнес-партнера, скандально відомого забудовника-афериста Щепановського, був люстрований.

Саме за каденції Олійника відбулася найбільша будівельна афера Щепановського – 26 непобудованих об’єктів, тисячі «кинутих» вкладників, сотні кримінальних справ. Знаючи наміри свого одіозного товариша, Олійник із численними недоліками та порушеннями містобудівного законодавства видавав дозволи на виконання будівельних робіт фірмам, які належали пану Щепановському, тим самим сприяючи його шахрайським діям.

За час «продуктивної роботи» Олійника йому вдавалось завдяки впливовим зв’язкам покривати усі скандали, і навіть факт беззаперечної корупції, коли на хабарі взяли інспектора ДАБІ Анатолія Джоржака, який працював з клієнтом за прямою вказівкою зв’язки Олійник-Крук. Цей епізод не отримав яскравого висвітлення у ЗМІ, а високі покровителі зам’яли справу таким чином, аби Олійника не відсторонили з посади.

Надалі свавілля у містобудівній галузі Тернополя продовжилося: на початку 2018 року правоохоронці затримали посередницю, яка отримала майже тисячу доларів хабаря для посадовця ДАБІ. Як повідомили в пресслужбі прокуратури області, тернополянка отримала від приватного підприємця з Тернополя 5 тис. грн та 800 доларів США для працівника державної установи.

За цю суму підприємцю обіцяли посприяти в оформленні документів для отримання ліцензії для виконання будівельних робіт в обласному центрі.

Однак, як стало відомо пізніше, посередниця у «хабарній» справі – знову ж таки, дивним чином відбулася лише штрафом.

Цікавим є те, що Наталія Воєвода, яку 25 травня 2020 року незаконно призначили виконувачем обов’язків начальника ДАБІ в Тернопільській області, свого часу була прийнята на роботу в ДАБІ саме Юрієм Олійником, а до цього працювала у славнозвісній фірмі «Будівельник», що належала його компаньйону Щепановському.

Попри всі вказані факти, на тлі боротьби з корупцією та при гаслах реформування галузі керівництво ДАБІ не посоромилось призначити очільником органу таку заплямовану особу.

Реформа – фейк?

Наведені вище епізоди свідчать: кадрова політика, яка проводиться нині у державних органах сфери містобудування, немає нічого спільного із реформуванням галузі чи боротьбою з корупцією.

«Поки на місці одноголового корумпованого органу створили три, при цьому погодивши передачу частини функцій ДАБІ в приватні руки. Єдиної вертикалі як не було, так і немає. У підсумку, маса проблем накопичуються як сніжний ком, хабарництво і нині там, зате обіцянок – маса. Висновок очевидний: створення умов розмитої і знеособленої відповідальності чиновників за свої дії користі народу не принесе, а тільки зміцнить безстрашність схематозніков від влади. Така реформа точно призведе до краху», – резюмує забудовник Олексій Кулагін.

Понад те, карантинні обмеження дають чиновникам можливість і надалі продовжувати маніпулювати містобудівною галуззю. Адже, попри незначні кадрові ротації у певних областях, переважну більшість керівних посад продовжують займати люди Кудрявцева, лояльні до доручень нових кураторів будівельної галузі в особі Сергієнка, а зловживання – тривають.

Посткриптум

Поки ця стаття версталася, стало відомо про суттєві зміни у структурі керівництва Держархбудінспекції: відповідним розпорядженням Кабміну виконання обов’язків голови ДАБІ було знято з Богдана Федоренка і покладено на Ірину Король. При цьому функція ліквідатора ДАБІ з Федоренка не знімалась.

Крім того, після засідання парламентської ТСК своїх посад позбулися й більшість фігурантів нашого розслідування.

Та чи означає це обіцяну ліквідацію корупції в ДАБІ? На жаль, усі попередні кроки з «реформування» містобудівної галузі спричинили лише підвищення «тарифікації» тіньових послуг органу щонайменше у 5-6 разів.

Адже тимчасовим керівником ДАБІ призначена пряма соратниця все того ж Олександра Сергієнка – Ірина Король. А роль виконувача обов’язків начальника Департаменту дозвільних процедур ДАБІ дісталась Горбачу Ігорю Володимировичу, особу якого пов’язують з попереднім керівником ДАБІ у Київській області Олександром Коломійцем. Йому ж закидають родинні зв’язки з Олексієм Віталійовичем Кудрявцевим.

При цьому, вміло використовуючи гасла Володимира Зеленського як ширму для своїх псевдореформ, зазначені функціонери домоглися лише того, що корупція в ДАБІ стала асоціюватися безпосередньо з Гарантом, тим самим суттєво обваливши рейтинги пропрезидентської «Слуги народу».

А влаштований для громадськості перфоманс у вигляді демонстративного відсторонення Кабміном 22.10.2020 від посад (і навіть часткового звільнення) керівників ДАБІ, ДІМУ та ДССМУ, на превеликий жаль, нічого суттєво не змінив в нинішньому розкладі контролю і касування роботи системи держархбудконтролю. Корупційна складова як була, так і є, тіньові бек-офіси продовжують працювати, а порушення містобудівного законодавства носять системний характер.

Другие новости

Высотка – вместо детской площадки: в Хмельницком горсовет отказывается разорвать аренду с российским застройщиком?

Высотка – вместо детской площадки: в Хмельницком горсовет отказывается разорвать аренду с российским застройщиком?

Хмельницкий горсовет передал землю, которую обещали жильцам ЖК, в аренду компании, одним из владельцев которой является гражданин россии, и теперь не хочет разрывать с ней соглашение